739. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri

Gündem Yayın: 07 Eylül 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 07.09.2020 09:45:34
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1292 okunma
Google News

739. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri

 

 

Ertuğrul Gazi'nin annesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin ninesi, Hayme Ana (Devlet Ana) için Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba Köyündeki kabri başında bu yıl 739. kez anma töreni düzenlendi.
 
Koronavirüs tedbirleri kapsamında pandemi koşullarına uygun süre ve katılımla gerçekleştirilen Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri’ne; Kütahya Valisi Ali Çelik, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Domaniç Kaymakamı Ahmet Salih Poçanoğlu, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Çukurca Belediye Başkanı Emin Taşgın, bazı daire müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program Kur’an’ı Kerim tilavetiyle devam etti.
 
Programda konuşan Vali Ali Çelik, “Hayme Ana başta olmak üzere kahramanlar yetiştiren, medeniyet değerlerimizi nesilden nesile aktararak bizi kültürümüze bağlayan bütün analarımızı rahmetle, şükranla anıyorum” dedi.
 
“DUALARLA YAD EDİYORUZ” 
 
Hayme Ana’nın kuruluşun beşiği Domaniç’te 739. kez anıldığını belirten Vali Çelik, “Türk kadınının en önemli sembollerinden biri olan Hayme Ana’mızı, Hakk’a yürüdüğü 1281 yılından bu yana, bu topraklarda 739. kez gerçekleştirilen Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri vesilesiyle Hayme Ana’mızı dualarla yâd ediyoruz” dedi. 
 
“MERHAMETİN VE ERDEMİN TİMSALİ, TÜRKLERİN KUTLU ANASI”
 
Hayme Ana’nın kadının Türk toplum yaşantısında üstlendiği anlamlı rolün ve sorumluluğun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirten Vali Çelik, “Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda fikri, emeği, alın teri ve duasıyla ilk harcı atan, inşasına yüreğini koyan kadındır. Fedakârlığın, şefkatin, merhametin, cefanın, sabrın, erdemin ve takvanın timsali olan Hayme Ana, yalnız bir obanın değil, bütün Türklerin “Kutlu Anası” ve Türk kadınının simgesidir. Hayme Ana’nın yetiştirdiği evlatları bir milletin kaderini belirlerken, dünya tarihinin de seyrini değiştirmişlerdir” diye konuştu.
 
“HAYME ANA’NIN ÖĞÜTLERİNİ UNUTMAMALIYIZ” 
 
“Tarih boyunca vatan ve millet sevgisiyle dolu nesillerin yetiştirilmesinde başta Hayme Ana olmak üzere analarımızın rolü çok büyüktür” diyen Vali Çelik konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
 
“Andolu'muzda Hayme Anaların, Nene Hatunların temsil ettiği değerler üzerine inşa edilen bir medeniyetin mirasçıları olarak bizler, sorumluluğumuzun farkında olmalı ve Hayme Ana’nın oğlu Ertuğrul Gazi’ye verdiği şu öğütleri her zaman hatırlamalıyız:

“Oğul, boyundan, soyundan olsun olmasın insanlara adil davran. Adaletten ayrılma ki insanların birlik ve dirlik kazansın.
Yurdunda, obanda herkes gezsin. Ululuk isteyen töreden ayrılmasın.
Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan güzel övünçler senin olur.
Yüreğinden inancı, ağzından duayı, davranışından erdemi hiç eksik etme. Bir de sabırlı ol oğul, ekşi koruk sabırla tatlı üzüm olur.
Oğul, beylik dermekle, ağalık vermek iledir. Sofranı ve keseni yoksullara açık tut."

 

 


 
“ECDADIMIZIN EMANETİ KÖKLÜ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
 
Her yıl düzenlenen şenliklerin tarih bilincini güçlendirmek için bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Vali Çelik, “Ecdadımızın emaneti olan bu köklü mirasa her zaman sahip çıkacak, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle ülkemizi huzur ve refah içinde geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışacağız. Bizi biz yapan değerlerimize sahip çıktığımız ve yaşattığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk, aşamayacağız hiç bir engel olmayacaktır” dedi.
 
Vali Çelik, konuşmasının ardından Kayı Boyu Sancağı ile Domaniç toprağını Bilecik Valisi Bilal Şentürk’e ulaştırılmak üzere Bilecik Doğa Sporları Kulübü Derneğine teslim etti.
 
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri, Vali Ali Çelik ile protokol üyelerinin Hayme Ana’nın kabrini ziyaret etmesiyle sona erdi. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.