ANIZ YAKMA HAKKINDA

ANIZ YAKMA HAKKINDA

Gündem Yayın: 09 Haziran 2014 - Pazartesi - Güncelleme: 09.06.2014 17:25:22
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 2 dk.
2654 okunma
Google News

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan anız yakma olaylarında , "Köylümüz anız yakma adı altında topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yakmakta, besin kaybı ve erozyona sebebiyet vermektedir. Anız yangınlarıyla vatandaşımız kendi bindiği dalı kesmektedir" dedi.

 

Kütahya'daki ormancılık faaliyetleri hakkında bilgi veren Eryiğit, şöyle konuştu:

"Yangın söndürme ekiplerimiz, çıkan orman yangınlarına hızlı ve etkin müdahale etmek için 37 arazöz,11 su ikmal aracı ve 17 ilk müdahale aracı ve ekipleri ile 24 saat göreve hazır bekletilmektedir. Anız yangınları, çiftçinin en ilkel uygulamasıdır. Kısa bir süre önce Tavşanlı bölgesinde yaşanan orman yangınında, ormanlık alan kaybının yanı sıra ev, ahır ve samanlıklar da yandı. Yangın, anız yakılması sonucu meydana geldi. Köylümüz anız yakma adı altında topraktaki yararlı mikroorganizmaları da yakmakta, besin kaybı ve erozyona sebebiyet vermektedir. Anız yangınlarıyla vatandaşımız kendi bindiği dalı kesmektedir. 2011 yılında 409 adet, 2012 yılında 259 adet ve 2013 yılında da 292 adet anız yangını meydana geldi."

Eryiğit, anız yangınlarının ortadan kaldırılması için biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan sapların, sap parçalama makinesi ile parçalanıp toparlanması gerektiğini belirtti.

Biçerdöverle hububat hasadı, toprak yüzeyine yakın yapılması gerektiğini ifade eden Eryiğit, "Böylece kalan sap miktarı az olacağı için çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha kolay olacaktır. Ayrıca, yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılmalıdır" diye konuştu.

Eryiğit, ayrıca anız yakmanın da kanunen yasak olduğunu ve cezai işleminin olduğunu sözlerine ekledi

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.