Asırlardır yaşatılan bitli helva geleneği

Kültür Yayın: 15 Nisan 2022 - Cuma - Güncelleme: 15.04.2022 12:13:24
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
3188 okunma
Google News

Asırlardır yaşatılan bitli helva geleneği

 

Tuna İŞLEYEN - GÖRÜNTÜLÜ

 

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde Ramazan ayının ortalarında yerine getirilen gelenek vatandaşlar tarafından asırlardan bu yana devam ettiriliyor.

Halk arasında bitli helva diye anılan susamlı helvalardan oluşan ve kayınvalidelere özenle süslenerek hazırlanan hediyelik paket, damatlar tarafından armağan ediliyor.

 

Tavşanlı'da asırlardır bu geleneği damat adayları, nişanlılarının annelerine susamlı helva götürerek de sürdürüyor. Onlarca tepsi ya da sepetin içinden biri özenle seçilip, susamlı helvalar süslenerek hazırlanıyor. Sonra, Ramazan ayının ortalarında bu anlamlı hediye, kayınvalidelere damatlar tarafından sunuluyor.

 

Helva satıcılarından Veli Tayfur, " Daha çok bu asırlardır sürdürülen gelenekteki bitli helva veya kayınna helvası dediğimiz helvaları damat adayları kayınvalidelerine götürürler." derken, Tavşanlılı esnaflardan Hasan Hüseyin Gümüş ise kendisinin de gençlik yıllarında çok hazırladığını ve asırlardır devam eden bu geleneğin gençler tarafından yaşatılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Tavşanlı Derecik Köyden Fatih Korkmaz ise, " Geçmişe dayanan bu gelenek ile damatlar Ramazan ayının 15. veya 16. günü bitli helva adı verdiğimiz susamlı helvaları hazırlayarak kayınvalidelere götürüyoruz" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.