AVRASYA ERENLER BULUŞMASI

GÖRÜNTÜLÜ

Gündem Yayın: 11 Haziran 2021 - Cuma - Güncelleme: 11.06.2021 15:39:49
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
1545 okunma
Google News
AVRASYA ERENLER BULUŞMASI
“HORASAN’DAN BALKANLAR’A ERENLERLE”
Alevi-Bektaşi düşünce sisteminin, Anadolu coğrafyasındaki yegane önderi olup Pir, Serçeşme ve Hünkar sıfatlarıyla anılan Hacı Bektaş Veli, Anadolu toprağında millet olarak varlığımızın en önemli tarihi mimarlarının başında gelmektedir. Alevi-Bektaşi düşüncesi, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli’nin Horasan’dan Hoca Ahmed Yesevi Dergahı’ndan Anadolu’ya: “Bektaş seni Urum’a saldık. Git ve orayı irşat et ve iskan eyle” telkiniyle gönderilmesi üzerine Anadolu’da temellenmeye başlamıştır. Hacı Bektaş Veli, bu stratejik ve tarihsel misyonla binlerce kilometrelik yolu aşıp önce Meşhed, Bağdat, Basra, Mekke, Medine, Kudüs, Şam ve Halep’e gitmiş ve ardından on iki yıllık bir yolculuğun sonrasında Anadolu’ya gelmiştir. Hacı Bektaş Veli Anadolu’da önce Tunceli bölgesine yerleşmiş ve bir süre orada kalmış, Erzincan, Sivas ve Kayseri’de kısa süreli konaklamaların ardından bugün adıyla anılan ilçede -ki o tarihte Sulucakarahöyük adlı bir köy- dergahını kurarak Alevi-Bektaşi düşün-inanç sistemini Anadolu’ya yaymıştır. 
Alevi-Bektaşi öğretisi, Anadolu’nun farklı bölgelerinde dervişler tarafından kurulan inanç-dede ocakları aracılığı ile organize olmuştur. Ocaklar tarih boyunca Alevi inancının aynı zamanda birer okulu olmuştur. Alevilik-Bektaşilik, Anadolu’da inanç-dede ocakları aracılığı ile temellenmiş ve kitleselleşmiştir. Hacı Bektaş Veli, Horasan’dan Anadolu’ya gelerek Alevi-Bektaşi düşün-inanç sistemini Anadolu’da temsil ederken, yetiştirdiği dervişler farklı bölgelere giderek ocaklar kurmuştur. Hacı Bektaş Veli’nin dervişleri tarafından kurulan ocaklar, etkiledikleri bölge ve topluluklara Alevi-Bektaşi düşün-inanç sisteminin taşınmasını sağlamıştır. Alevi-Bektaşi öğretisi, hiçbir etnik ve alt kimlik tanımlamasını merkeze almayarak geleneğin diliyle “yetmiş iki millete bir nazarla bakarak” evrensel bir insanlık ideali geliştirmiştir. Kamil insan tasarımının okulu olan Hacı Bektaş Veli ve temsil ettiği felsefe, Anadolu coğrafyasının yurtlaşmasında ve bizlere yurt olmasındaki en temel dinamiklerden biridir.
Bu bilimsel-akademik gerekçelerden yola çıkarak 2021 yılının Unesco tarafından Hacı Bektaş Veli yılı ilan edilmesi sebebiyle  Dumlupınar-Allıören köyünde ve Dumlupınar-Selkisaray köyünde başta Türkiye’den onlarca ilden olmak üzere Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk gibi ülkelere temsilcileri dağılmış Alevi-Bektaşi inanç önderlerinin teşrifleriyle bilimsel-akademik içerikte uluslararası bir organizasyon gerçekleştirmeyi istemekteyiz. Programın ana teması Anadolu’nun bizlere yurt olma sürecinde ecdadımız olarak Hacı Bektaş Veli ve Horasan Erenleri’nin ortak değerlerimiz olduğunu ifade etmektir. Bu ulu zatların bizi biz yapan en önemli değerler ve kişilikler olduğunu gerçekleştirilecek organizasyon içerisinde yer verilecek kültür aparatları üzerinden panel, semah, gülbank, lokma gibi unsurlarla insanlığa tanıtımına katkıda bulunmaktır. Bu bağlamda organizasyonun en önemli stratejik noktası, Alevi ve Sünni inançlı toplulukların kökenlerinin ortak noktalarına gönderme yaparak bir arada yaşama ve birlik-beraberlik düşüncesine yönelik mesajları içermesidir. 
Alevilik-Bektaşilik düşüncesi, Anadolu kültür ve tarihinin en önemli ve öncelikli tarihsel değerlerinin başında gelmektedir. Erenler düşüncesi, Anadolu’nun birliğinin temel sosyal mayalarından biridir. Horasan kökenli dervişler ve onlar tarafından kurulan, her biri birer insanlık erdem ve değerlerinin okulu olan inanç-dede ocakları; Anadolu’da yüzlerce yıl bir olmayı, diri olmayı ve iri olmayı insanlarımıza telkin etmiştir.
Bu vesile ile “HÜNKAR HACI BEKTAŞ VELİ’Yİ ANMA, ALLIÖREN KÖYÜ CEMEVİ AÇILIŞI VE SELKİSARAY KÖYÜ HURMA DEDE TÜRBESİ AÇILIŞI BULUŞMASI” adıyla geniş katılımlı uluslararası bir bilimsel-akademik organizasyon yapılmasının birleştirici ve bağlayıcı önem taşıdığını hmekteyiz. 
PROJENİN İÇERİĞİ
Hoca Ahmed Yesevi’den başlayarak Anadolu’da Hacı Bektaş Veli ve takipçisi Şeyh Edebalı, Ahi Evran ve Yunus Emre gibi yüzlerce derviş, Anadolu ve Balkan coğrafyalarını içine alır şekilde Avrasya coğrafyasına yayılan, adeta dünya içerisinde ayrı bir dünyayı Horasan’dan sökün edip gelen erenler mefkuresi ile inşa etmiştir. Bu coşku ile Anadolu’nun dört bir yanından ve Balkan ülkelerinden Dumlupınar-Allıören ve Selkisaray köylerinde gerçekleştirilecek programa teşrif edecek Alevi-Bektaşi inanç-kanaat önderleri ile bilim insanlarının aktarım ve sunumları buluşacak ve birlik mayamıza büyük bir katkı verilecektir. Organizasyonda aşağıdaki bilimsel-akademik temalar üzerine bilgiler verilmesi hedeflenmektedir: 
Ana başlıkları ile organizasyonun şu alt başlıklarından oluşması düşünülebilir:
a. Dumlupınar-Selkisaray Köyü Seyyid Hurma Dede Türbesi’ni Ziyaret ve Toplu Birlik Gülbangı (Duası)
b. Dumlupınar-Allıören Köyü Cemevi Açılışı
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
Birlik Gülbangı (Duası)
Açılış ve Protokol Konuşmaları
“Horasan’dan Anadolu’ya Hoca Ahmed Yesevi-Hacı Bektaş Veli-Horasan Erenleri” başlıklı bilimsel-akademik konferans
Semahlar
Erenlerin Dilinden ve Telinden Deyişler 
Lokma Sunumu 
Kapanış
Bilimsel çerçeveli ve geniş katılımlı bu organizasyona davet edilecek Alevi-Bektaşi inanç önderleri Türkiye dışında Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Arnavutluk gibi ülkelerden de teşrif edecektir.  Böylece etkinlik, Unesco’nun da ilan ettiği gibi uluslararası bir boyuta taşınmış olacaktır. Organizasyona Türkiye’den davet edilecek Alevi-Bektaşi ocak ve süreklerinin başlıcaları şunlar olacaktır:
TÜRKİYE’DEN DAVET EDİLECEK OLAN OCAKLAR VE SÜREKLER
ABDAL MUSA SÜREĞİ
AĞUÇAN OCAĞI
AHMED-İ KEBİR OCAĞI
ALİ BABA OCAĞI
ALİ KOÇ BABA (ERDEBİL ) OCAĞI
ALİ PİR CİVAN OCAĞI
ASLAN BABA OCAĞI
AZİZ BABA OCAĞI
BABA MANSUR OCAĞI  
BEYAZID-I BESTAMİ OCAĞI
BOSTANKOLU OCAĞI
CELAL ABBAS-ALİ ABBAS OCAĞI
CİBALİ SULTAN OCAĞI
ÇALAPVERDİ OCAĞI
ÇÖLBULDUK OCAĞI
DEDE GARKIN OCAĞI
DEDEMOĞLU OCAĞI
DERVİŞ CEMAL OCAĞI
ERASLAN OCAĞI
GARİP MUSA OCAĞI
GÖZÜKIZIL OCAĞI
GÜLERLİ OCAĞI
GÜVENÇ ABDAL OCAĞI
HACI EMİRLİ OCAĞI
HACIM SULTAN OCAĞI
HAMZA BABA OCAĞI
HASAN BALİ OCAĞI
HASAN DEDE OCAĞI
HATAYİ OCAĞI
HOCA ALİ OCAĞI
HUBYAR OCAĞI
HÜSEYİN ABDAL OCAĞI
HÜSEYİN GAZİ OCAĞI
IŞIK ÇAKIR OCAĞI 
İMAM BAKIR OCAĞI
İMAM CAFER OCAĞI
İMAM MUSA KAZIM OCAĞI
İMAM RIZA OCAĞI
İMAM ZEYNEL ABİDİN OCAĞI
KABAK ABDAL OCAĞI
KAİMOĞLU OCAĞI
KALENDER VELİ OCAĞI
KALKANCI OCAĞI
KARADONLU CAN BABA OCAĞI
KAYGUSUZ BABA OCAĞI
KEÇECİ BABA OCAĞI
KESİKBAŞ OCAĞI
KOCA LEŞKER OCAĞI
KOÇU BABA OCAĞI
KÖSE SÜLEYMAN OCAĞI
KUREYŞAN OCAĞI
KUL HİMMET OCAĞI
KUTUB İBRAHİM DEDE OCAĞI
MEHEMMED ABDAL OCAĞI
MEHMET DEDE OCAĞI
MURADI DEDE OCAĞI
NESİMİ OCAĞI
ÖKSÜZ ALİ BABA OCAĞI
PİR AHMED DEDE OCAĞI
PİR SULTAN OCAĞI
PİRCANOĞLU OCAĞI
PİRİ BABA OCAĞI
SABUROĞLU OCAĞI
SARI İSMAİL OCAĞI
SARI SALTIK OCAĞI
SARIBAL OCAĞI
SEYYİD ALİ SULTAN (KIZILDELİ) OCAĞI
SEYYİD BATTAL GAZİ OCAĞI
SEYYİD CEMAL SULTAN (KEMAL SULTAN) OCAĞI
SEYYİD ERKONAŞ OCAĞI
SEYYİD NURİ CEMALEDDİN OCAĞI
SEYYİD SABUN OCAĞI
SİNANOĞLU OCAĞI
SİNEMİLLİ OCAĞI
SULTAN SAMUT OCAĞI
SULTAN SÖYLEMEZ OCAĞI
ŞAH AHMED SULTAN OCAĞI
ŞAH İBRAHİM VELİ OCAĞI
ŞEYH BEDRETTİN SÜREĞİ
ŞEYH HAMZA DEDE (ERDEBİL) OCAĞI
ŞEYH ŞAZELİ OCAĞI
ŞIH AHMET-ŞIH HASAN OCAĞI
ŞIH ÇOBAN OCAĞI
ŞIH YAKUP OCAĞI
ŞÜCAADDİN VELİ OCAĞI
TOZLUOĞLU OCAĞI
TURABI DEDE OCAĞI
ÜRYAN HIZIR OCAĞI
VELİ BABA OCAĞI
YAĞMUROĞLU OCAĞI
YALINCAK SULTAN OCAĞI
YANYATIRLI OCAĞI
ZAYIF YUSUF HALİFE OCAĞI
ZEKERİYA SULTAN OCAĞI
BULGARİSTAN’DAN DAVET EDİLECEK OLAN SÜREKLER
KUZEY BULGARİSTAN (DELİORMAN YÖRESİ)
PAZARTESİLİ SÜREĞİ
ÇARŞAMBALI SÜREĞİ
ORTA BULGARİSTAN 
ALİ KOÇ BABA SÜREĞİ
GÜNEY BULGARİSTAN
BABAİ (OTMAN BABA SÜREĞİ)
BEKTAŞİ (KIZILDELİ SÜREĞİ)
YUNANİSTAN (BATI TRAKYA)
SEYYİD ALİSULTAN (KIZILDELİ) SÜREĞİ
MAKEDONYA, KOSOVA, KARADAĞ, BOSNA-HERSEK VE ARNAVUTLUK
ALTI ÜLKEDEKİ BEKTAŞİ İNANCININ ÖNDERİ OLAN DEDEBABA, HALİFEBABA, BABA VE DERVİŞLER.
Dr. Öğr. Üyesi Coşkun KÖKEL, Munzur Üniversitesi Öğretim Üyesi, 0 543 795 05 20
Fikret MİRZAOĞLU, İşadamı, 0 532 416 46 69
Bayram ZOGÜL, 0 532 463 91 76
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.