Bahar Aylarında Çok Çeşitli Beslen Bağışıklığını Güçlendir

Gündem Yayın: 31 Mart 2020 - Salı - Güncelleme: 31.03.2020 14:38:38
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1025 okunma
Google News

Bahar Aylarında Çok Çeşitli Beslen Bağışıklığını Güçlendir

 

Sağlıklı ve dayanıklı bir metabolizma için öncelikle her gruptan doğal besinleri tüketmeniz ve yaşamınızda bazı küçük değişiklikler yapmanız gerekiyor. Mevsim geçişlerinde tek tip beslenme ile değil çok çeşitli beslenerek bağışıklık sisteminin güçlenebileceğini söyleyen “Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı”, güçlü bir metabolizma için önerilerde bulundu.

 

İDEAL BESİNLERİ HÜCRESEL SEVİYEDE ALIN

Bağışıklığı güçlendirmenin en önemli yollarında biri doğru ve dengeli beslenmedir. Vücudun hastalıklarla savaşabilmesi için güçlü, aktif bir bağışıklık sistemine sahip olması gerekir. Bunun için öncelikle ideal besinler hücresel seviyede alınmalıdır. Öncelikle kahvaltı metabolizmanın gerekli enerjiyi kazanması için en önemli öğündür. Kahvaltınızda mutlaka C vitamini kaynağı olan yeşilbiber ve kırmızıbibere yer verin. Maydanozu da kahvaltınızın bir rengi haline getirin. Kahvaltıda her zaman siyah çay tüketmeyin yeşil çay ya da ekinezya çayını da tercih edin. Günde 1 bardak ekinezya çayı içebilirsiniz. Antioksidan bir besin olan ananası kahvaltı da tüketebileceğiniz gibi ara öğün besini olarak da tercih edebilirsiniz.

 

OMEGA 3 VE DEMİR İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİR

Güçlü bir bağışıklık için, bu sistemin dostu gıdalara yönelmeli ve bu besinlere dengeli bir şekilde beslenme planınızda yer vermelisiniz. Aşırı beslenme değil yeterli ve dengeli beslenme kuralını unutmayın. Güçlü bir metabolizma için doğru protein, yağ, karbonhidrat ve vitamin kaynaklarını seçin. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmayı sağlayan omega 3 için en doğru kaynak balıktır. Balık haftada 2-3 kez sofralarda yer almalıdır. Bunun dışında badem, ceviz ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir. Demir eksikliği demek bağışıklık sisteminin güçsüz kalması demektir ve bu durumda enfeksiyonlara karşı duyarlılık artar. Kırmızı et, yumurta ve kuru baklagiller bu konuda vücudu destekler. Bu kaynakların yanında C vitamini almak ise demir emiliminin artışına yardımcı olur. Her akşam yatmadan önce bir bardak kefir içmek de bağışıklığınıza katkı sağlayabilir.

 

PAKETLENMEMİŞ GIDALAR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZABİLİR

Hastalıklara karşı kendinizi korumak için güvenli gıda tüketimi yapın. Kaynağı belli olmayan ve denetime tabi olmayan ambalajsız; yani paketlenmemiş gıdaların sağlığınız için tehlike yaratabileceğini unutmayın. Özellikle açıkta satılan peynir, süt gibi ürünlerde üretim ve saklama koşulları çok önemlidir. Kişisel hijyenini sağlayan ve bu tarz kaynağı belli olmayan yiyecek ve içeceklerden uzak duran kişiler bağışıklığını üst seviyelerde tutabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini desteklediği iddia edilen her takviyenin de alınması doğru değildir. “Hangi takviyeye, ne kadar süre ihtiyacınız var” bunu diyetisyeniniz ya da hekiminize danışarak belirlemelisiniz.

 

 

BAHAR AYLARINDA GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN 10 KURAL

  1. Kişisel hijyene önem vermek. Elleri sık sık ve 20 saniye boyunca yıkamak.
  2. Sigara kullanmamak ve alkolü sınırlandırmak.
  3. Sağlıklı ve dengeli beslenmek.
  4. Düzenli egzersiz yapmak.
  5. İdeal kiloyu korumak.
  6. Şok diyetlerle hızlı kilo vermemek.
  7. 7-8 saat kaliteli uyku uyumak.
  8. Stresi kontrol edebilmek.
  9. Günde 10-12 bardak su içmek.
  10. Hem fiziksel hem de zihinsel dinlenmeye zaman ayırmak.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.