Bu ödülü Kütahya’m adına alıyorum

Gündem Yayın: 18 Kasım 2017 - Cumartesi - Güncelleme: 18.11.2017 12:04:45
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
3375 okunma
Google News

Bu ödülü Kütahya’m adına alıyorum  
Türk – Macar ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı Macaristan Cumhuriyeti’nin sivillere verdiği en yüksek nişan olan,Macaristan Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Madalyası ile iki kez onurlandırılan ve TBMM üstün hizmet madalyası sahibi de olan İsmet Güral’a Pecs Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi. Herkes gibi kendisinin de çok çalışan biri olduğuna vurgu yapan İsmet Güral, evlatlarına bırakacağı en büyük mirasın ise manevi anlamdaki bu çalışmalar olduğunu ifade etti.
Uzun yıllardan beri Macaristan Kütahya ve Ege Bölgesi Fahri Konsolosluğu görevini yürüten İsmet Güral için son derece anlamlı olan fahri doktora takdim törenine Güral ailesi, Türk-Macar Dış İşleri yetkilileri ile Kütahya ve Pecs protokolü de katıldı. 650 yıllık Üniversitede düzenlenen töreni  Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Macaristan Türkiye Büyükelçisi Gabor Kiss, Macaristan Başkosolosu Balázs Hendrich, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Av.Nesrin Güral, Harika Güral, Ali Güral, Sami Güral ve Ceren Güral,heyecanla izlediler.
 
Kendisine “Fahri Doktor” unvanı tevcih edildiğini öğrendiğinde sadece mutluluk değil, aynı zamanda onur duyduğunu ifade eden İsmet Güral,  konuşmasında şunları söyledi ;
 Bu unvanı böyle saygın bir üniversiteden almak benim için büyük bir onurdur.
Orta Asya’ya uzanan köklerimiz nedeniyle pek çok Türk kendisini Macarlar’a yakın hisseder. Memleketim Kütahya’nın Macaristan ile ilişkileri çok eskilere dayanır. Lajos Kossuth 1850’lerde sürgündeyken yaklaşık iki yıl Kütahya’da yaşamıştır. Kütahya’lılar olarak, biz bir Macar kahramanını, büyük bir devlet adamını misafir etmekten gurur duyarız. Aynı şeklide, Thölke İmre’nin İzmit ve Ference Rakoczi’nin Tekirdağ hatıralarından da gurur duyarız.
Bu hislerle yetişmiş biri olarak, her zaman Türkiye-Macaristan ilişkilerine katkıda bulunma fırsatları ararım. 1993 yılından beri Macaristan’ın Ege Bölgesi Fahri Konsolosuyum. Ayrıca, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk-Macar İş Konseyi Başkanlığını yedi yıl yürüttüm.
Macaristan ve Türkiye arasındaki sosyal ve kültürel ilişkiler her zaman canlı olmuştur. Sayın Başbakan Viktor Orban ve Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi hedefini 5 milyar ABD doları olarak belirlediler.
Uzun yıllardır, ülkelerimiz arasındaki kültürel ve sosyal ilişkileri teşvik etmek üzere, üst düzey yetkililerin katıldığı bölgesel ve sektörel toplantılar, seminerler ve iş forumları düzenlemekteyim. Bu amaçla, iki saygın üniversitenin, Pecs ve Dumlupınar Üniversiteleri’nin kardeş okul olmaları projesinde yer aldım. Pecs ve Kütahya kentlerinin üniversitelerinin kardeş okul olmaları fikri ilk olarak Başbakan Sayın Süleyman Demirel’in 1994 yılında Pecs’e yaptığı ziyaret sırasında doğdu. Bu ziyaret bir Türk Başbakanı’nın Pecs’e yaptığı ilk ziyaretti ve ben de bu ziyarette Türk delegasyonundaydım. Ziyaret sonrası üniversitelerimiz arasında bu ortaklığın gerçekleşmesi için çok çalıştım. Sonunda, olumlu neticeye ulaştık.
2011 yılında, dönemin Macaristan Cumhurbaşkanı Sayın Pal Schimitt’i ağırlayarak, her iki ülkeden iş insanlarının, resmi yetkililerin ve akademik çevrelerin geniş katılımıyla bir Forum düzenledik. Ayrıca, Macaristan Bağımsızlık Savaşının 167. Yıldönümü için düzenlenen program vesilesiyle, Mart 2015’te Macaristan Cumhurbaşkanı Sayın Janos Ader’i Kütahya’da misafir etme fırsatı bulduk. Kültürel ve ticari ilişkilerimizin bu tip etkinlikler vasıtasıyla gelişeceğine kesinlikle inanıyorum.” şeklinde ayakta alkışlanan bir konuşma yaptı.
İsmet Güral, ilki 1996 yılında Cumhurbaşkanı Arpad Gonz’dan, ikincisi 2011 yılında Cumhurbaşkanı Pal Schmitt’ten olmak üzere, Macaristan Cumhuriyeti’nin sivillere verdiği en yüksek nişan olan,Macaristan Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Madalyası’nı iki kez aldı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk-Macar İş Konseyi Başkanlığı da yapmış olan İsmet Güral, halen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk-Slovak İş Konseyi Başkanı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu üyesi, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği üyesi, Türk Amerikan İşadamları Yüksek  İstişare Kurulu üyesi,  Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Yönetim Kurulu  üyesidir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.