Çevreye duyarlı bir belediye

Gündem Yayın: 15 Şubat 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 15.02.2020 15:16:53
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
1485 okunma
Google News

 

  TAVŞANLI BELEDİYESİ 2010 YILINDA EVSEL ATIK, KÜL VE AMBALAJ ATIKLARINI İLK KEZ AYRI TOPLAYARAK İLKE İMZA ATMIŞTI. SÖZ KONUSU UYGULAMA İLE GEÇTİĞİMİZ YIL 22 BİN 493 TON EVSEL VE 1387 TON AMBALAJ ATIĞI İLE 46 TON 956 KG. BİTKİSEL ATIK YAĞI KAYNAĞINDA AYRI OLARAK TOPLANDI.

Tavşanlı Belediyesi hayata geçirdiği projelerle çevreye duyarlı bir belediye olmanın gururunu yaşıyor.
Belediye Başkanı Mustafa Güler, Türkiye’de ilk kez evsel, kül ve ambalaj atıklarını ayrı ayrı toplamaya başladıklarını söyleyerek, “Belediyemiz Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü eliyle özellikle atık toplama ve çevre temizliği konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Geçen yıl 22 bin 493 ton evsel ve 1387 ton ambalaj atığı ile 46 ton 965 kg. bitkisel atık yağı kaynağında ayrı ayrı topladık” dedi.
Mahalle muhtarları ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Başkan Güler, “19 noktaya bitkisel atık yağ toplama bidonları bıraktık. Öte yandan atık piller ve akümülatörlerin evsel atıklardan ayrı toplanması kapsamında ilçemizdeki atık pil toplama ünitelerinde biriktirilen kullanım ömrünü tamamlamış atık piller Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği işbirliğiyle düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Eğitim döneminde okullarda düzenlenen yarışmalarla da atık pillerin doğaya bırakılmasının ne kadar çok zararlı olduğunu gelecek nesillere aşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

- “EKMEK ATIKLARINI DEĞERLENDİRİYORUZ”
Belediye Başkanı Mustafa Güler, ekmek atıkları için bayat ekmek kutuları oluşturduklarını ve buralarda toplanan ekmekleri sokak hayvanlarına dağıttıklarını ifade ederek, “Ekmek nimettir yeri çöp kutuları değildir felsefesiyle cadde ve sokaklarımıza bayat ekmek kutuları koyduk. Ekiplerimiz buralarda toplanan ekmekleri sokak hayvanlarına dağıtıyor. Ayrıca hastane, organize sanayi bölgesinde bulunan bazı fabrikalar, cezaevi, bazı lokanta ve ekmek fırınlarından çıkan artık ve bayat ekmekler de Belediyemizin oluşturduğu besleme noktaları sayesinde sokak hayvanlarına ulaştırılıyor” dedi.

- “CAN DOSTLARIMIZI BARINAĞIMIZDA TEDAVİ EDİYOR, KISIRLAŞTIRIYOR VE SAHİPLENDİRİYORUZ”
Sokak hayvanlarının ilkel yollarla toplanarak gözden uzak tutulması uygulamasına karşı olduklarını dile getiren Belediye Başkanı Mustafa Güler, “Bölgenin örnek projesi olan Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakım ve Tedavi Merkezi’ni 12 bin metrekarelik bir alanda inşa ettik. Hayvanların yaşantılarını geçirecek alanlar dışında tedavi merkezi ve sahiplendirme çalışmalarının da yapıldığı bu tesis faaliyetlerini tüm hızıyla sürdürüyor. 2017 - 2019 yılları arasında Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği işbirliğiyle toplam 1470 köpek ve 44 kedi ile 2019 yılı barınak bünyesinde de 125 köpek ve 20 kedi kısırlaştırılmıştır. Çalışmalarımız periyodik olarak devam etmekte olup geçen yıl 70 adet köpek sahiplendirildi” ifadelerini kullandı.

- YILIN 12 AYINDA İLAÇLAMA YAPIYORUZ
Başkan Güler, ilaçlama çalışmalarında sadece ergin zararlılarla değil, yılın 12 ayının tamamında larva ve kışlak mücadelesinin de yapıldığını söyleyerek, “Kullanılacak ilaçların, Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuya yönelik olarak ruhsatlandırılmış olmasına dikkat ediyoruz. Zararlılarla mücadelede, larva ve erginler için farklı ilaçlar kullanılmasına, direnç gelişimini önlemek açısından farklı gruplardan ürünlerin tercih edilmesine önem veriyoruz. İlaçlar hedef dışındaki canlılara ve çevreye karşı en az derecede zarar verecek ürünlerden seçiliyor” diye konuştu.

- 84 ADET KAMU KURUM VE KURUŞLARI İLE SİTELERİ DENETLEDİK.
- 31 ARSA KAZI, 38 BİNA YIKIM İZNİ VERDİK
İnşaat ve moloz benzeri atıkların çevreye gelişigüzel atılmaması için gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Başkan Güler, “Yasağa uymayanlar hakkında 44 bin 388 TL cezai işlem uyguladık. Ayrıca hafriyat ve inşaat atığı ile moloz gibi atıkların taşıma işiyle uğraşan vatandaşlarımıza yetki belgeleri dağıtarak konunun belediyemizce denetim altına alınmasını sağladık. 2019 yılı içinde 31 adet arsa kazı izni, 38 adet bina yıkım izni verdik” dedi.
Güler, “Konutların ısınma sistemleri ve yakıt denetimleri her yıl düzenli olarak katı yakıt kullanımı konusunda yayımlanan yönetmelikle 84 adet kamu kurum ve kuruşları ile siteleri denetledik. Bize gelen talep ve şikayetler doğrultusunda apartmanların kalorifer kazan görevlilerinin ateşçi belgelerini kontrol ediyoruz, torbalanmamış ve menşei belgesi bulunmayan kömürlerin kullanımına izin vermiyoruz” dedi.

- “GEÇEN YIL 38 TON KULLANILMIŞ EŞYA TOPLADIK”
Giysi, ayakkabı ve kullanılmış eşyaları toplamak için ilçe merkezindeki farklı noktalara giysi ayakkabı kumbarası koyduklarını kaydeden Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, “2019 yılında yaklaşık 38 ton kullanılmış eşya toplandı. Bunlardan kullanılabilecek durumda olanlar Sevgi Çarşısı’nda değerlendirilirken, atık durumdakiler ise geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca kitap ve oyuncak kumbarası vasıtasıyla topladığımız kitapları okullara teslim ettik. Oyuncakları da ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtılmak üzere Sevgi Çarşısı’na aldık” diye konuştu.

- “PET ŞİŞE MAVİ KAPAK KAMPANYASI İLE 15 ADET TEKERLEKLİ, 1 ADET AKÜLÜ SANDALYE VE 1 ADET DE HASTA YATAĞI TEMİN ETTİK.”
Başkan Güler, Tavşanlı’daki esnaflarla işbirliğine giderek pet şişe mavi kapak toplama kampanyası düzenlediklerini ve bunun sonucunda ihtiyaç sahibi vatandaşlara 15 adet tekerlekli ve 1adet de akülü sandalye aldıklarını ifade ederek, “Pet şişe mavi kapak toplama kampanyası sonrası ihtiyaç sahibi 1 vatandaşımıza hasta yatağı temin ettik. Okullar arası düzenlenen Ambalaj Atığı toplama yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim ettik” şeklinde konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.