Demokrasi Şöleni Uluslararası Karma Sergisi

Demokrasi Şöleni Uluslararası Karma Sergisi

Gündem Yayın: 31 Ekim 2014 - Cuma - Güncelleme: 31.10.2014 21:56:26
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
2497 okunma
Google News

Demokrasi Şöleni Uluslararası Karma Sergisinin Son Durağı İstanbul Oldu

 

                Demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi, demokratik kültürün ailede, okulda, çevrede ve toplumda yaşanmasıyla mümkün olur.”

 

İstanbul’da gerçekleştirilen proje kapanış paneli ve sergi ile bilgiler veren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatör Yardımcısı Doç.Dr. Levent Mercin şunları söyledi:

“Demokrasi Şöleni Uluslararası Karma Sergi”, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’ninortaklaşa yürüttükleri ve finanse ettikleri,TC. Başbakanlık Merkezi Finans İhale Birimi’nin sözleşme makamı olduğu “Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi” kapsamında, Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yürütücülüğünü yaptığı, Selçuk Üniversitesi ve Güzel Sanatlar Eğitimini Destekleme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa hazırlanan bir proje sergisidir.

 

Çağdaş bir toplum olabilmenin en önemli göstergeleri arasında yerleşmiş bir demokrasi, gelişmiş insan hakları mekanizması, çoğulcu bir anlayış ve uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesi yer alır. Literatür incelendiğinde dünya tecrübesi göstermiştir ki eğitim ve bu kapsamda yer alan etkinlikler, bu kavramların bir toplumda gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır.Demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi, demokratik kültürün ailede, okulda, çevrede ve toplumda yaşanmasıyla mümkün olur.

 

Demokratik Kültürün Okullarda Yerleştirilebilmesi

Demokratik kültürün okullarda yerleştirilebilmesi için hak, özgürlük, hoşgörü gibi soyut ama doğrudan anlayış ve yaşantı ürünü olan kav­ramların işe koşulmasında belirlenen ilke süreç temelli, yaşantı ve eylem merkezli bir yaklaşım üzerine kurulmuştur. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için üç temel boyutdan bahsedilebilir. Birinci boyutta demokratik okul kültürünün felsefe, vizyon ve misyonunu belirleyerek paydaşlarda bilinç, tutum, değer ve davranış oluşturma adına geliştirilen doğrudan uygulamalar; ikinci boyutta ise demokratik, ilke, değer ve normların görünürlüğünü sağlayan, posterler, afişler ve el ilanları yer alır. Üçüncü ve son boyut da ise katılımcılık anlayışını geliştirici bir dizi kurul, komisyon ve çalışma gruplarının varlığından söz edilebilir. Bu üç boyut içerisinde yer alan ikinci boyut, “Demokrasi Şöleni” konulu “Uluslararası Karma Sergi”ile doğrudan ilişkilidir. Dolayısı ile projenin hedef gruplarını oluşturan, Türkiye’deki eğitim alanındaki uygulayıcılar (İl Milli Eğitim Müdürlükleri, yerel yönetimler, öğretmenler ve öğretmenlerin dışında okullarda görev yapan personel), okul aile birlikleri, eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, yazılı ve görsel basın-yayın organları ile projenin nihai faydalanıcıları olan okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri, ebeveynler, öğretmenler ve sonra da Türkiye’de yaşayan vatandaşlar bu kapsamda elde edilecek materyallerden yararlanmış olur.

 

Proje genel anlamda Türkiye’nin yedi bölgesi ve 81 ilini kapsamaktadır. Ancak projede hedeflenen iller Türkiye’nin tüm illeri olmakla beraber, projenin süresi dikkate alınarak sadece sergilerin düzenleneceği iller Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde Mersin, Karadeniz bölgesinde Samsun, İç Anadolu Bölgesinde Ankara ve Konya, Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum, Marmara Bölgesinde İstanbul, Ege Bölgesinde Manisa ve Kütahya, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise Gaziantep ile sınırlandırılmıştır. Sergi faaliyetlerinin gerçekleştirileceği iller coğrafi, demografik ve sosyo-ekonomik kriter göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Söz konusu kriterlerde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın illerde yürütmekte olduğu proje sayısı ve Türkiye’de nüfusun coğrafi dağılımı da dikkate alınmıştır.

 

Demokrasi Şöleni Proje kapanış paneli Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük Binası Hünkâr Salonu’nda gerçekleşti. 17.10.2014 tarihinde Saat 14.00’de Moderatörlüğünü Doç. Dr. Levent Mercin’in yaptığı panelde, akademisyen sanatçılar TeymurRzayev, Uğur Atan, Doğan Arslan ve karikatürist gazeteci İbrahim Özdabak panelist olarak yer aldı. Panel konuşmaları kısaca özetlenecek olursa, Mercin, proje sürecini, faaliyetlerin nasıl yerine getirildiğini, projenin sağladığı avantajları, projede en çok zorlandıkları faaliyetlerin neler olduğunu ve çözüm önerilerini; Özdabak, bu projede yer almaktan çok mutlu olduğunu çünkü çok güzel dostluklar edindiğini ve demokrasi adına farkındalık oluşturmak için nitelikli eserler üretildiğini; Rzayev projenin özellikle katalog boyutunun ve eserlerin felsefi metinlerinin bu katalogda yer almasının çok özgün bir fikir olduğunu; Arslan, çalıştaya katılan sanatçıların çok değerli sanatçılar olduğunu ve bu anlamda üretilen eserlerin demokrasi adına ve bu projenin de Türkiye adına çok önemli bir proje olduğu için içerisinde olmaktan büyük bir onur duyduğunu, eserlerin ise eğitsel yönünün güçlü olduğunu; proje asistanı Atan ise, projede emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra projede proje ortağı olarak yer almaktan memnun olduklarını belirtmekle birlikte bu ve benzeri bundan sonraki projelerde görev almayı çok istediklerini, çünkü bu projenin ülke gençliği açısından önemli kazanımları sağladığını düşündüğünü belirtti. Proje kapanış panelinden sonra aynı kampüs içerisinde olan sergi salonuna geçildi.

 

Projenin son sergileri İstanbul’da öncelikle Fatih Mahallesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi Fuaye Salonu’nda, diğeri ise Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda açılan sergiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Güner, sanatçılar, basın mensupları, öğrenciler, ebeveynler ve sanatseverler katıldı. Evsahipliğini yapmaktan büyük bir mutluluk duydukları bu Sergi’nin, çok anlamlı, farklı ve aynı zamanda da amacına uygun olduğunu belirten Güner, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

17Ekim 2014 tarihinde saat 17.30da açılan sergi 24 Ekim 2014 tarihine kadar açık kaldı.“Demokrasi Şöleni” konulu “Uluslararası Karma Sergi’ye” başta öğrenciler olmak üzere basın mensupları ve ebeveynler katıldı.”

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.