DOLARIN ARTMASI İLE FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLDU

Ekonomi Yayın: 06 Şubat 2017 - Pazartesi - Güncelleme: 06.02.2017 21:05:58
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
5565 okunma
Google News

YURT DIŞINDAN GELEN NOHUT’TA DOLARIN ARTMASI İLE FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLDU
Türkiye genelinde nohut üretiminde yaşanan üretim düşüklüğü leblebi üretiminde krize neden oldu. Nohut fiyatlarındaki yüksek artış ile birlikte leblebinin de kilogram fiyatı yüzde 35 seviyesinde artarak 17 liraya yükseldi. 
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki leblebi üreticileri, ham madde nohudun fiyatındaki artışının ardından leblebinin kilogram fiyatının da yüzde 35 oranından arttığını ifade etti.
Nohudun 4,5 lira olan kilogram fiyatı, maliyetlerinin artması nedeniyle 8 TL'ye kadar yükseldi. Daha önce 8 ila 10 lira arasında satılan leblebinin kilogramı yeni zamla 15 ila 18 liraya yükseldi.
NOHUT ARJANTİN’DEN GELİYOR
Leblebi imalatçısı ve toptan satıcısı Haldun Tunç “ Şu anda hammadde sıkıntısı var. Yurt dışından aldığımız nohutta doların artışı ile baya baya fiyatları arttırdı. Normalde 20 lira olması gereken leblebiyi 15 TL’ye satıyoruz. Daha önceleri Kütahya’da ürettiğimiz nohut kalmadı ve şehir dışarısından gelen nohutta da düşüş yaşandı.”
Nohut fiyatındaki artışa oranla leblebiye de zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten üreticilerden İsmail Akkuş, " Leblebi fiyatları neden böyle oldu? Halktan da ister istemez zaman zaman tepkiler alıyoruz. Ama bizden kaynaklanan en ufak bir şey değil bu. Nohutta bu sene sıkıntısı olduğu için, hammaddesi nohut yani bunun ve bunun için elimizde olmayan nedenlerle yükseldi fiyatlar. Ama şu anda sattığımız fiyatlar bile bizleri korutmuyor. Normalde leblebi başka şehirlerde 20 – 25 TL arası satılıyor. Ancak bizler bu artışı halkımıza yansıtmıyoruz. Ekstra Leblebiyi 17 liradan satıyoruz. Sıkıntımız ham maddeden kaynaklanıyor. Yurt dışından Arjantin’den nohut almak zorunda kalıyoruz. İşçilik ve üretimden kaynaklanan yüzde 30 fire veriliyor. Nohut fiyatları geçtiğimiz orana göre ise yaklaşık yüzde yüz arttı.  Geçtiğimiz yıl 4 liraya aldığımız nohut bu yıl 8 lirayı geçti.”
Leblebi alan müşterilerden Celalettin Altay ise şunları söyledi; “ Biz leblebiyi çok seviyor ve çok tüketiyoruz. Fiyatlar biraz arttı ama, leblebi bizim vazgeçilmezimiz. Severek yediğimiz kuruyemiş çeşidi, Tavşanlı’da da çok üretilip çok tüketiliyor.” 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.