DOMANİÇ’TE YABANİLEŞEN BÜYÜKBAŞLAR

Kütahya’nın Domaniç İlçesinde ilkbaharda yaylaya bırakılan büyükbaş hayvanlar kış mevsimine doğru geri getiriliyor.

Yaşam Yayın: 09 Eylül 2016 - Cuma - Güncelleme: 09.09.2016 10:51:42
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
5924 okunma
Google News

DOMANİÇ’TE YABANİLEŞEN BÜYÜKBAŞLAR

Tuna İŞLEYEN  

Kütahya’nın Domaniç İlçesinde ilkbaharda yaylaya bırakılan büyükbaş hayvanlar kış mevsimine doğru geri getiriliyor.

Domaniç İlçesi Ortaca Köyünde hayvancılık yapan aileler büyükbaş hayvanlarını Nisan ve Mayıs aylarında yaylaya çıkarıyor. Yaylaya çıkan hayvanlardan bir kısmı günlük olarak gidip gelirken, bazıları da yaz boyunca yaylada kendi başlarına kalıyor.

Ortaca Köyünden hayvancılık yapan Süleyman Küçük, “ Yoz sığırımız dağda kalıyor. Gelen geliyor, kış mevsimine kadar kalanları kendimiz köye getiriyoruz. Birçoğu yabanileşiyor ve dama zor alışıyor. Kafalarının estiği yerlerde yayılırlar. Kurttan kuştan kendilerini korurlar. Yabanileşenleri uyuşturucu iğne ile yakalayabiliyoruz. Benim 20 kadar büyükbaşım var. 10 – 15 tanesi köye geliyor. Kalanlar dağlarda 2 -3 ay kaldıktan sonra kar yağarken geliyor veya biz bulup getiriyoruz. Şimdi tam olarak nerde oldukları belli değil.”

Uzun yıllar büyükbaş hayvancılık yapan Neslihan Uzun ise” Nisan aylarında yaylaya çıkıyoruz. Sütlerini yağ ve yoğurt yapıyoruz. Yozları dağda kalıyor. Doğurmayanlara yoz deriz biz. Doğuranlar gelirler giderler. İçlerinde erkek danalar olur, onlar kurttan kendilerini korurlar.”  

(Ayrıntı Masa üstü görünüm seçilerek görülebilir...)

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.