Dumlupınar Diorama Müzesi’nin yeri belirlendi

Yayın: 28 Ocak 2021 - Perşembe - Güncelleme: 28.01.2021 12:31:56
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1500 okunma
Google News

Dumlupınar Diorama Müzesi’nin yeri belirlendi, kamulaştırma çalışmaları başlatıldı. Kütahya Valisi Ali Çelik, “Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Dumlupınar’ı hızlı bir şekilde hak ettiği görünüme kavuşturup geleceğe taşımalıyız” dedi. 

Kurtuluş Savaşı’nı zafere taşıyan Kütahya’nın Dumlupınar ilçesinin tanınırlığını artırmak, tarihi ve turistik potansiyelin etkin kullanılarak il ve ilçe ekonomisine fayda sağlamak amacıyla Kütahya Valiliği öncülüğünde başlatılan çalışmalar sürüyor.

Çalışmalar kapsamında Dumlupınar Şehitliği karşısındaki araziye yapılması planlanan, Kurtuluş mücadelesinin 3 boyutlu modelleme tekniğiyle anlatılacağı Dumlupınar Diorama Müzesi için kamulaştırma ve proje çalışmaları başlatıldı. 

Projeler Vali Ali Çelik başkanlığında istişare edildi

Sürdürülen çalışmalar ve hazırlanan projeler Kütahya Valisi Ali Çelik başkanlığında, Dumlupınar’da yapılan İstişare Toplantısı’nda değerlendirildi. 

Dumlupınar Kaymakamlığında düzenlenen toplantıya; Dumlupınar Kaymakamı Salih Sak, Dumlupınar Belediye Başkanı Şemsettin Akağaç, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ile kurul üyeleri katıldı. 

Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca hazırlanan çalışmalar hakkında kurul üyesi Kutyar Özer, katılımcılara bilgiler verdi. 

“Dumlupınar, millet olma duygusunu pekiştirecek bir alan”

Dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı’nın Dumlupınar’da yazıldığını kaydeden Vali Ali Çelik, “Dumlupınar; bir milletin vatanına ve bayrağına canı pahasına sahip çıktığı yerdir. Dumlupınar; birlikte üzülüp birlikte sevinen, birlikte savaşan insanların Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ davetiyle millete dönüştüğü yerdir. Kurtuluş Savaşı’nın hikâyesi bu birlik ve beraberliktir. Bu anlamda Dumlupınar millet olma duygusunu pekiştirecek bir alandır. Çalışmalarımızı bu zeminde oluşturmalı, bir vatandaşımız Dumlupınar’a geldiğinde bu ülkenin hangi şartlarda kurulduğunu hissedebilmeli ve zaferin gururunu yaşayabilmeli” diye konuştu. 

Tarih, Diorama Müzesinde canlanacak

Dumlupınar’ın hak ettiği görünüme bir an önce kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Vali Çelik, “Dumlupınar’ın ruhuna, maneviyatına, geçmişine ve geleceğine uygun bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmanın bir parçası Diorama Müzesi. Kahramanlık destanının 3 boyutlu modelleme tekniğiyle anlatılacağı müzede; o zorlu koşullara rağmen verilen mücadeleyi htirme çabasında olacağız. Projelerimizi bir an önce hayata geçirip tarihi mekânlarımızı hak ettiği görünüme kavuşturmalı ve ilimize, ilçemize ekonomik anlamda da fayda sağlamalıyız” dedi. 

İstişare Toplantısı, görüş ve önerilerin paylaşılmasının ardından sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.