ESKİGEDİZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRECEK

Gündem Yayın: 20 Temmuz 2018 - Cuma - Güncelleme: 20.07.2018 19:37:12
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
2437 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR: ESKİGEDİZ HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRECEK
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Eskigediz Beldesi Belediye Başkanı Ercan Şimşek’i makamında kabul etti.

Kabullerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür eden Eskigediz Belediye Başkanı Ercan Şimşek, Eskigediz’in genel durumu hakkında bilgiler verdi. 

Ağırlıklı olarak Eskigediz’in tanıtımının konuşulduğu ziyarette Başkan Şimşek, Vali Ahmet Hamdi Nayir’e Mehmet Pınar tarafından kaleme alınan, “Çağlar Boyunca Gediz” adlı kitabı ve Eskigediz’e dair bilgilerin yer aldığı broşür ile Eskigediz kadınları tarafından hazırlanarak satışa sunulan tarihi Eskigediz Evlerinin maket anahtarlıkları ve kutularını takdim etti.

Maket çalışmaları ile kitap ve broşürü inceleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, emeği geçenlere teşekkür etti.  

“DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Eskigediz’in günümüze bir kültür zenginliği olarak ulaştığını ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, Eskigediz’in tanıtımında, turizme kazandırılmasında iş birliği ve uyum içerisinde çalışılarak güzel işlere imza atılabileceğini kaydetti. Vali Nayir,  “Frigler, Bizans, Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlı Devleti gibi önemli medeniyetlerin izlerini taşıyan, yaklaşık 3 bin yıllık geçmişiyle günümüze ışık tutan Eskigediz, Kütahyamızın en kıymetli ögelerinden biridir. Hem tarihi hem doğası hem de yıllara meydan okuyan Eskigediz evleriyle adeta bir canlı müze olan beldemizin tanıtılması noktasında tüm kurum ve kuruluşlarımıza sorumluluk düşmektedir. Tarihi evleri ve konaklarıyla adından söz ettiren Safranbolu, Odunpazarı, Kastamonu, Beypazarı’nda olduğu gibi sürdürülebilir projelerle Eskigediz’i yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası yapma gayretlerimiz sürüyor. Burada en büyük desteğimiz ise Eskigediz halkı ve yöneticileri. Bunun en güzel örneklerinden biri de Eskigedizli kadınlarımızın yapmış olduğu, el emeği, göz nuru, Eskigediz Evlerinin yaşatıldığı maket evler ve anahtarlıklar. Ben, Eskigediz’in tanıtılması ve hak ettiği değeri görmesi için uğraş veren, fedakarca çalışan kadınlarımıza teşekkür ediyorum. Beldemizdeki kültürel ve tarihi zenginliğin tanıtılması için emek veren, proje üreten herkese imkanlarımız ölçüsünde gereken tüm desteği vereceğimizi de bilmenizi isterim” dedi.

“ESKİGEDİZ GEZGİNLERİ BEKLİYOR”

Eskigediz’in 17-19. yüzyıllarda dünyaca ünlü seyyah, tarihçi ve arkeologların uğrak yeri olduğunu ve önemli eserlerde kendine yer bulduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “UNESCO'nun Dünya Belleği Listesi'ne dahil ettiği Seyehatname’nin yazarı dünyaca ünlü Kütahyalı Seyyah Evliya Çelebi başta olmak üzere, Hitit başkenti Hattuşaş'ı keşfetmiş olan dünyanın önemli gezginlerinden Fransız Mimar ve Arkeolog Félix Marie Charles Texier, ünlü dil bilimci Şemseddin Sami, ünlü Tarihçi Ali Cevad, ünlü İngiliz arkeolog William Mitchell Ramsay gibi birbirinden önemli isimleri ağırlayan, bu ünlü isimlerin seyahatnamelerinde, araştırma raporlarında yer verdiği Eskigediz, bugün de aynı ilgiyi hak ediyor. Beldemiz, günümüze dek ulaşan Eskigediz Evleri, dini, kültürel, tarihi zenginliği ve her mevsim adeta bir kartpostalı anımsatan görüntüsüyle gezginleri, tarih meraklılarını, fotoğraf sanatçılarını ve doğaseverleri bekliyor. Eskigediz, misafirperver, güler yüzlü halkı ve sahip olduğu kültürel, tarihi, doğal zenginlikleriyle yerli ve yabancı turistlerin hoşça vakit geçirebilecekleri ender yerlerden bir tanesi” dedi.

Ziyaret karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.