Ethem Erdoğan Konuk oldu

Başköşe Konuşmaları’nın 11. Programında şair, yazar ve eğitimci Ethem Erdoğan, Sezai Karakoç’un Samanyolunda Ziyafet kitabı hakkında konuştu.

Gündem Yayın: 03 Nisan 2022 - Pazar - Güncelleme: 03.04.2022 12:49:21
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1411 okunma
Google News

“Sezai Karakoç, kavramları anlatıyor. Kaybettiğimiz paradigmayı kavramlar yoluyla Sezai Karakoç diriltmeye çalışıyor.”

 

KÜTAHYA/ MERKEZ Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde tertip edilen ve gelenek haline gelen Başköşe Konuşmaları’nın 11. programı  okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı şair, yazar ve eğitimci Ethem Erdoğan oldu. 16.00 itibariyle başlayan program; sunum, soru cevap bölümü ve ikram ile birlikte 18.00’de son buldu.

Konuşmasına yazarlık serüvenini anlatarak başlayan Ethem Erdoğan, üniversite yıllarından beri okuryazar bir çevrede bulunduğunu ve arkadaşlarıyla beraber Kütahya’da çıkardıkları derginin İstanbul’da da okunduğunu ve İstanbul’daki şair yazarlarca da takip edildiğini bilmenin kendilerine büyük bir güven kazandırdığını ifade etti. O yıllardan itibaren de İstanbul ve Ankara’da yayın yapan edebiyat dergilerinde yer almaya çalıştığını ve ürünlerinin bu dergilerde yayınlandığını söyledi.

Samanyolunda Ziyafet kitabına geçmeden önce Üstad Karakoç’un bir diğer önemli eseri Yitik Cennet’ten bahseden Erdoğan, bu eserin bambaşka bir peygamberler tarihi okuması olduğunu, peygamberlerle ilgili kavramsal bir başyapıt sayılması gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Kitapta geçen bir ifade şu şekilde: Hz. Adem insanın toprakla, Hz. Nuh insanın suyla, Hz. İbrahim insanın ateşle imtihanıydı. Böyle bir kavramsal yaklaşım var. Bizi medeniyetimize yabancılaştıran her türlü Batılı kavram yerine kendi kavramlarımızı dirilterek yeni bir imkân sunuyor Sezai Karakoç.” 

 

Samanyolundaki Ziyafet eserinin oruçla ilgili yazıların derlenmesi ile oluştuğunu belirten Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ramazan ayı Üstad’ın deyimiyle bir ay süren ruh şölenidir. Yine kitaptaki şu alıntı da önemli: İftar topu çocuğun zaferidir. Çocuğun kazandığı büyük bir muharebeden bahsediliyor burada. Çocukken bize belletilen birtakım kutsal korkular var. Allah’tan korkutma üzerine bir sistemimiz var ne yazık ki. Halbuki çocuk Allah’ı seviyor. O yüzden yeri geliyor, gece uyumayıp sahuru bekliyor.”

Program soru cevap ve ikramların ardından son buldu. Programa katılan öğrenciler duydukları memnuniyeti dile getirdi. Ramazan vesilesiyle Başköşe Konuşmaları’na bir aylık ara verildiği ve sonraki programın Mayıs ayında olacağı katılanlara duyuruldu.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.