Fahri Hemşehrimiz Hayatını Kaybetti

Gündem Yayın: 21 Ocak 2020 - Salı - Güncelleme: 21.01.2020 16:41:02
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
1615 okunma
Google News

 

Fahri Hemşehrimiz Hayatını Kaybetti

Tarım ve çevre üzerine çalışmalarıyla ‘Toprak Dede' diye bilinen Hayrettin Karaca 97 yaşında yaşamını yitirdi. Hayrettin Karaca, TEMA vakfının kurucusuydu. Tavşanlı’nın fahri hemşehrisi olan Karaca’nın adı Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ndeki yeni yapılan parka verilmişti.

- NOBEL VE CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ SAHİBİ
Hayrettin Karaca Alternatif Nobel ödülüne layık görülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da ‘Orman Kahramanı' seçilmişti.
Karaca, 1998 yılında Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne de layık görülmüş ve ödülünü 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in elinden almıştı.

- SÜREKLİ KIRMIZI KAZAK GİYİYORDU
Hayrettin Karaca, üzerinden çıkarmadığı kırmızı kazağının sırrını açıklarken, “Bu kazağı 16 yıldır giyiyorum, sonsuza kadar da giyeceğim” demişti.
Kırmızı kazağı ve yakasındaki yaprak rozetiyle bütünleşen, çevre ve doğaya olan düşkünlüğü ile bilinen Karaca, kendisiyle sembolleşen kırmızı kazağından başka kazağı olmadığını söylemiş ve “Rahmetli oğlumdan kazak istemiştim. O da topladığı artık ipliklerle bu kazağı yapmış. 16 yıldır bunu giyiyorum. Sonsuza kadar da giyeceğim” diye konuşmuştu.

- HAYRETTİN KARACA KİMDİR?
Hayrettin Karaca, 4 Nisan 1922'de Bandırma'da dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi.
Ellili yaşlarında, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurti çi ve yurt dışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu.
Bugün Yalova'daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir.
Karaca ayrıca TEMA Vakfı'nın kurucusu ve Onursal Başkanıydı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.