FRİGKÜM TOPLANTISI

Turizm Yayın: 04 Temmuz 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 04.07.2018 17:13:53
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
2423 okunma
Google News

  FRİGKÜM TOPLANTISI 
Frigya olarak bilinen ve Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan bölgenin korunması, turizme kazandırılması, tanıtılması ve diğer altyapı çalışmalarını vadinin bütününe yayarak entegrasyonun sağlanabilmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Başkanlığını Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın yaptığı Frigya Kültürel Mirasını Koruma Birliği (FRİGKÜM) Encümen Toplantısı Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ve encümen üyelerinin katılımıyla İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde bulunan Emre Gölü Tesislerinde yapıldı.

“ALTYAPI YATIRIMLARI 8 YILDA TAMAMLANDI”

FRİGKÜM çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendiren Birlik Genel Sekreteri İbrahim Okumuş, “Birliğimiz 2010 yılında Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir İl Özel İdarelerinin kurduğu bölgedeki turizm adına yapılacak yatırım ve çalışmaları, ortak yani tek elde 3 il ile birlikte yürütmek adına kurulmuş bir turizm birliğidir. 8 yıllık süreç içerisinde altyapı, yolların yapılması, çevre düzenlemelerinin yapılması noktasında yatırımlar yaptık. Yine İl Özel İdarelerinden aldığımız katkı payları ile de genelde bölgenin tanıtımına yönelik çalışmalar üzerinde ağırlıklı olarak durmaya çalıştık. Bu noktada İl Özel İdareleri altyapı noktasında destekler verdi, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve Müze Müdürlükleri bölgenin korunması yönünde destekler verdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Frig Tabiat Parkı ilan edildi. Sonraki süreçte de destekler oldu” dedi. 

“BAKANLIKTAN İLK DEFA YATIRIM ALDIK”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının bölgede ciddi çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığından ilk kez yatırım aldıklarının altını çizen Vali Tutulmaz, “2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü bölgede bulunan 73 adet doğal sit alanını yatırım programına aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü ilimize geldi. FRİGKÜM’ün yaptığı çalışmalar onların da dikkatini çekti. Frig Vadilerinin tanıtımını çalışma programlarına aldılar. Bu yıl ilk defa Kültür ve Turizm Bakanlığından 9 milyon TL’lik yatırım aldık. 3 milyon Kütahya için, 3 milyon Eskişehir, 3 milyon da Afyon için altyapı ve yol yapım çalışmalarında kullanılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının toplam yatırım tutarının yüzde 7’lik bir kısmı bölgeye aktarılmış oldu. Bu bizim için oldukça iyi bir gelişmedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bölgeye 2018-2019-2020 yılları için 9 milyon TL’lik yatırım ödeneği ayırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Seydiler, Ayazini, Yazılıkaya ve Kütahya’da İnli bölgesinde olmak üzere 4 bölgede çalışmalar yapacak. Bu bölgelerdeki doğal sit alanları ile Frig Vadisi birleştiriliyor. Şu anda iki bakanlığın bu bölge ile ilgili çalışmalar yapıyor olması önemli. Hepimiz bunun duyarlılığı içerisinde bulunalım” şeklinde konuştu.

“YATIRIMLAR ARTACAK”

Kültür ve Turizm Bakanlığı yatırımlarının önümüzdeki yıl daha da artacağından söz eden  Vali Mustafa Tutulmaz, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgisini bu bölgeye daha fazla çekmeye çalışalım. FRİGKÜM olarak bu iki bakanlık nezdinde önemli bir konumumuz var. Tanıtma Genel Müdürü Afyonkarahisar’a kadar gelip ‘Artık bu bizim problemimiz’ dedi. Bu bizim için çok önemlidir. Çünkü Tanıtma Genel Müdürlüğünün kaynakları, imkânları oldukça iyi. Önümüzdeki yıldan itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığının imkânlarını daha fazla bu bölgede göreceğiz. Zaten Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü de 9 milyon TL gibi bir tutarı bölge için ayırdı. Bu çok önemli bir rakam. İnşallah bu yatırımları artırarak devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ile Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Kral Midas Kayığı ile Emre Gölü’nü gezdi ve çevrede inceleme gezisi yaparak, yapılan çalışmalar hakkında istişarede bulundular. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.