Glütensiz Mutfak Projesi Kapanış Toplantısı Düzenlendi

Sağlık Yayın: 15 Haziran 2021 - Salı - Güncelleme: 15.06.2021 08:51:47
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
1630 okunma
Google News

Glütensiz Mutfak Projesi Kapanış Toplantısı Düzenlendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Zafer Kalkınma Ajansınca desteklenen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Pazarlar Meslek Yüksekokulu tarafından hazırlanan “Glütensiz Mutfak Projesi Kapanış Toplantısı ve Çölyak Dostu Üniversite ile Sağlığa Tadım Etkinliği” 10 Haziran 2021 tarihinde DPÜ Bedesten’de yapıldı.

 

Toplantının açış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Meryem Akbaş proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Çölyaklıların ihtiyaç duyduğu ürünlerin çeşitliliğinin artırılarak fiyatların düşürüldüğünü aktaran Akbaş, Pazarlar Kadın Kooperatifinde 11 kadının glütensiz ürün üretme eğitimine devam ettiğini söyledi.

Vali Ali Çelik, çölyaklıların yaşamını kolaylaştıracak Glütensiz Mutfak projesinde gelinen aşamanın umut verici olduğunu söyledi, emeği geçenlere teşekkür etti. Çölyaklıların, çeşitliliği artırılmış ve uygun fiyatlı glütensiz gıdalara erişiminin kolaylaştırılmasının yanı sıra istihdama da katkı sunacak projeyle Kütahya’nın bir marka haline gelebileceğine dikkat çeken Vali Çelik “Üniversitemizin bu projeyi sahiplenmesi, bundan sonraki sürecin Pazarlar Kadın Kooperatifimiz tarafından yürütülmesi, kadınlarımızın da sürecin parçası haline gelmesi bizim için çok değerli. Önemli olan çeşitliliği artırmak, üretimin ve pazarlamasının Pazarlar ilçemizde yapılması. Doğru üretim ve pazarlama stratejisiyle Pazarlar ilçemizden, Kütahya'mızdan dünyaya açılan bir marka doğacağına inanıyor; sürecin parçası olan herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Üniversite ve kamu kurumlarının iş birliğiyle örnek bir Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı’na imza atıldığını ifade eden DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal “Bu proje aynı zamanda üniversitemizin kadına verdiği değerin, kadın istihdamını ne kadar önemsediğinin, bir meslek yüksekokulunun küçük bir ilçeye ne kadar katkı sağlayabileceğini delili olmuştur. Diğer meslek yüksekokullarımızın da ilçelerinin potansiyeline yönelik benzer projeler geliştirmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Glütensiz Mutfak projesinin yalnızca Kütahya için değil ülke için de önemli olduğunun altını çizen Pazarlar Kaymakamı Mehmet Soylu “Glütensiz gıdalar dünyada ve ülkede ciddi bir ihtiyaç ve talep unsuru. Bizler bu projeyle özellikle Pazarlar ve çevresinde yetişen gıdalarla hazırlamış olduğumuz glütensiz ürünleri yeni kurulan kadın kooperatifimiz vasıtasıyla tüm ülkemize pazarlama, ulaştırma gayretindeyiz” dedi.

Projenin Kütahya’nın yüz akı olacağına dikkat çeken Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci “Bugün gördüğümüz sadece bir ürün değil, bir iş birliği modeli. Pazarlar Belediyesi olarak gücümüz yettiğince destek vermeye çalışıyoruz. Dumlupınar Üniversitesi ve Pazarlar’dan bir marka doğacağına inanıyorum ve bu doğan marka Kütahya’nın yüz akı olacak” ifadelerini kullandı.

2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenmeye hak kazanan 1 milyon 636 bin 200 TL bütçeli projenin 750 bin TL’sinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hibe edildiğini hatırlatan ZAFER Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser, projeden elde edilen sonucun sevindirici olduğunu söyledi.

Dumlupınar Üniversitesi ile kamu kurumlarının iş birliğinde yürütülen projeye Pazarlar Kadın Kooperatifinin dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kooperatif Başkanı Aybüke Demirci “Çölyak dostu kadınlar olarak hedefimiz Pazarlar’ın yerel üretimlerini de dahil ederek istihdam ve üretimi artırmak, ilçemiz ve ülkemiz için gelişme sağlamak” dedi.

 

Kütahya ÇÖLYAK ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nuray Sayıner de projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Vali Ali Çelik olmak üzere herkese teşekkür etti.

Çölyak hastalarına özel glütensiz ürünlere ulaşımın kolaylaştırılması ve kadın istihdamının artırılmasını amaçlayan projenin kapanış toplantısına, Kütahya Valisi Ali Çelik'in yanı sıra Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Pazarlar Kaymakamı Mehmet Soylu, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, ZAFER Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser, Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Meryem Akbaş, Pazarlar Kadın Kooperatifi Başkanı Aybüke Demirci, Kütahya ÇÖLYAK ve PKU Yaşam Derneği Başkanı Nuray Sayıner ile çölyaklılar ve aileleri katıldı.

 

 

Program, katılımcılara glütensiz ürünlerin ikram edilmesiyle sona erdi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.