HER SINIFIN BİR YETİM KARDEŞİ VAR

Gündem Yayın: 30 Eylül 2016 - Cuma - Güncelleme: 30.09.2016 14:14:09
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
3627 okunma
Google News

TÜRKİYE’NİN İYİLİKSEVER ÇOCUKLARI YETİM KARDEŞLERİ İÇİN EL ELE
“HER SINIFIN BİR YETİM KARDEŞİ VAR”

"Yaşadığımız dünyada her gün 10.000’e yakın çocuğun yetim kaldığını biliyor muydunuz? Ya 2014 yılında silahlanma ve savunma sektörüne 14,3 trilyon dolar yatıran insanlığın her gün açlıktan ölen 22.000 çocuk karşısında hemen hiçbir şey yapmadığını? Dünya üzerindeki 400 milyondan fazla yetim çocuğumuz bu kayıtsızlığın eseri olarak insan tacirlerinin, organ ve fuhuş mafyalarının, savaş ağaları ve misyoner örgütlerin insafına terk ediliyor! Türkiye’nin güzel yürekli çocukları iyilikleri çoğaltmak, yetim akranlarını kucaklamak için dört yıldır bir araya geliyor…
24 yıldır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşan İHH İnsani Yardım Vakfı, savaş, doğal afet, hastalık, kronik açlık, yoksulluk vb. krizler nedeniyle yetim ve korumasız kalan çocuklara eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ihtiyaçlarını karşılamak ve yarınlara emin bir şekilde hazırlanabilmeleri için Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen ile önemli bir proje sürdürüyor.
2007 yılından beri yetim çocuklara kendi ayakları üzerinde durana dek düzenli destek sağlayabilmek amacıyla “Sponsor Destek Sistemi/Yetim Hamilik Sistemi” uygulamasını sürdüren İHH, bu uygulama ile şimdiye kadar Türkiye dâhil 56 ülkede 87.000 çocuğumuzu hayırseverlerimizin katkılarıyla sürekli destek kapsamına aldı. 800.000’in üzerinde yetim çocuğumuz da dönemsel olarak desteklenmektedir.
Dünya genelinde 135 ülke ve bölgede yardım çalışmalarını aralıksız sürdüren ve dünyanın bütün yetim çocuklarına sevgi ile ulaşmayı hedefleyen İHH, Türkiye’nin tüm kesimlerini yetim seferberliğine dahil edebilmek amacıyla ilk defa 2013-14 eğitim öğretim döneminde başlatmış olduğu Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var projesini bu yıl da devam ettiriyor. Geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde Türkiye’nin tamamından 8,848 okul ve Kuran kursumuz 24,094 yetim yavrumuza sahip çıkarak bir kardeşlik destanı yazdılar. Bu güzel çocuklarımızı, onların kıymetli öğretmen ve velilerini tebrik ediyoruz.
Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki çocuklarımızın özel ve devlet okulu ayırımı yapılmaksızın gönüllülük esasıyla kampanyaya katılabileceği, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen destekli “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyası kapsamında çocuklar ve gençler dünyanın herhangi bir yerindeki yetim kardeşlerine yardım eli uzatabilecek, onların fotoğrafları dahil bilgilerine ulaşabilecek ve dilerlerse sınıfça yetim kardeşleri ile mektuplaşabilecekler.
Kampanya ile savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle hem Türkiye’de hem de dünyanın başka ülke ve bölgelerinde babasını veya anne/babasını kaybetmiş olan yetim çocukların günlük ihtiyaçlarının Türkiyeli arkadaşları/öğrencilerimiz tarafından karşılanmasını ve bu yolla dostluk ve kardeşliğin kıtalar arasındaki yegâne köprü hâline gelmesi hedefleniyor.
İHH tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ve desteği ile yürütülecek “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılan öğrenciler aylık 100 TL katkı sağlayarak dünyanın herhangi bir yerinde mahrumiyetler içerisinde yaşam mücadelesi veren yaşıtlarının eğitim, sağlık, gıda, kıyafet ve kısmen de barınma ihtiyaçlarına destek olabilecekler.
Çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren bilinçli, yardımsever başkalarının dertleriyle dertlenen duyarlı insanlar olarak yetiştirebilmeyi esas alan “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyası ile daha fazla yetime destek sağlanması ve yetim çocuklara yönelik yardımların yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Projenin yasal zemini nedir?
Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var projemiz İHH İnsani Yardım Vakfı’nın başvurusu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 88013337/821.99-E.9706402 sayılı 08/09/2016 tarihli onayıyla “Türkiye geneli tüm resmi/özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde özel ve devlet okulu ayırımı yapılmaksızın gönüllülük esası çerçevesinde ilgili projeye desteğin sağlanması” kaydıyla kabul edilmiştir. 

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’mız 45796484-251.99 sayılı ve 19/08/2015 tarihli yazısı ile “Her Kur’an Kursunun Bir Yetim Kardeşi Olsun” projesini ülke sathındaki Kur’an kurslarında uygulanmak üzere kabul etmiş ve ilgili bildirimleri tüm il müftülüklerine yapmıştır.

En az bir yıl boyunca bir ya da birden fazla yetim kardeşini desteklemeye karar veren sınıflarımız/okullarımız sırasıyla şu işlemleri takip edecekler:
1.    Her sınıf okul idarecilerinin bilgisi dahilinde öğretmenleriyle birlikte “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılım kararı aldıktan sonra öğretmenleri aracılığıyla İHH’ya yetim sponsorluğu başvurusunda bulunur.
2.    Standart başvuru sürecinde olduğu gibi Yetim Sponsorluk Formu elden ya da www.yetim.ihh.org.tr  adresi üzerinden doldurulur. Elden doldurulan formlar 0212 6217051 numaralı faksa ya da Büyük Karaman Cad. Taylasan Sok. No:3 PK:34230 Fatih/İstanbul adresine posta ile gönderilir. 
3.    Sınıf içerisinde 100 TL’lik bağış toplanır. 
4.    Toplanan bağış İHH İnsani Yardım Vakfı’nın hesaplarına veya vakıf merkezine gelerek elden “Yetim Sponsorluk Bağışıdır” kaydı düşülerek ilgili öğretmen ya da öğrenci adı ile yatırılır.
5.    Sponsorluk başlatıldıktan sonra sınıf ile eşleştirilen yetimin/yetimlerin ülkesi, adı, yaşı, aile durumu gibi bilgileri ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” sınıflarımıza asabileceğimiz duvar saati, afiş, broşür, stiker, kartpostallar, kardeşlik beratı ile birlikte kampanya özel kolisinde sınıflarımıza posta ile ulaştırılır. "

                                                                                                                               Serhan DAYANÇ
                                                                                                             İHH Kütahya İnsani Yardım Derneği
                                                                                                                            Yetim Birimi Başkanı 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.