İdrar Kaçırma ve tedavisi

Sağlık Yayın: 03 Nisan 2022 - Pazar - Güncelleme: 03.04.2022 10:34:31
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1588 okunma
Google News

 

İdrar Kaçırma ve tedavisi

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Şahin KABAY;  ‘’İdrar Kaçırma’’ ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi:

 

İdrar kaçırma nedir?

 

İdrar kaçırma, genel anlamda kontrol edilemeyen ve istenmeyen her türlü idrar tutamama durumu olarak tanımlanır. İdrar kaçırma oranları ilerleyen yaşla birlikte artmaktadır, ancak  gençlerde de görülebilir. Toplumsal ve sosyal bir problem olan idrar kaçırmada kişiler bu durumlarından dolayı utanırlar, doktora dahi söylemekten çekinirler ve tedavi edilemezler. Kişilerde idrar kaçırma mevcutsa ve yaşam kalitesini etkiliyorsa doktora görünmek ve tedavi önerilerini almak oldukça önemlidir. Hastaların şikayetlerine ve idrar kaçırmanın tipine göre farklı tedavi seçenekleri ile tam tedavi edilebilir

İdrar kaçırmanın en sık nedenleri:

  • Hormon eksikliği
  • Pelvik taban kaslarının zayıflığı
  • Nörolojik hastalıklara bağlı idrar kaçırma
  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Prostat büyümesi
  • Geçirilmiş pelvik ameliyatlar
  • Geçirilmiş prostat ameliyatları
  • Doğum
  • Menopoz

İdrar kaçırma, ilerleyen yaşla birlikte daha fazla görülür hale gelir. Fakat yaşlanmanın normal bir süreci değildir.

İdrar Kaçırmanın Tipleri

  • Stres tipi idrar kaçırma

Öksürme, hapşırma, gülme, koşma, sıçrama, alışveriş eşyaları gibi ağır yük kaldırma, egzersiz gibi aktiviteler sırasında idrar kaçırma durumu olarak tanımlanır.

  • Sıkışma tipi idrar kaçırma

Sık idrara çıkma ve noktürinin (gece idrara kalkma) eşlik ettiği, beraberinde idrar kaçırmanın da olabildiği sıkışma hissi ile karakterli bir rahatsızlık olarak tanımlanmış ve kişide bu rahatsızlığa yol açabilecek bir infeksiyon ya da patolojik herhangi bir faktörün olmaması durumudur.

  • Karışık tipte idrar kaçırma

Eğer hem sıkışma hem de stres tipi idrar kaçırmanın birlikte görülmesidir.

 

İDRAR KAÇIRMANIN TANISI

Tıbbi özgeçmişiniz sorgulanması önemlidir. Çay, kahve, alkol gibi sıvı tüketiminiz, başka hastalıklarınız ve bununla ilgili aldığınız ilaçlar, tedaviler, kabızlık, doğumlarınız, idrar kaçırmanızla ilişkili olabilir şikayetlerinizi etkileyebilir.

Ne sıklıkta tuvalete gidersiniz? Ne sıklıkta idrar kaçırırsınız? Gülerken, öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırır mısınız? Gece idrar yapmak için uyanır mısınız? Tuvaletiniz geldiği zaman tuvalete yetişmek için aceleyle mi gidersiniz? İdrar yaptıktan sonra idrar torbanızın boşalmadığını hisseder misiniz? gibi soruların cevaplanması gereklidir.

 

  • MesaneGünlüğü

Mesane günlüğünün tutulması idrar kaçırma şikayeti olan hastalardan mutlaka yapılması istenilen bir yöntemdir. Bu günlükte bir gün boyunca ne kadar sıvı aldığınız ne sıklıkta tuvalete gittiğiniz eğer varsa idrar kaçırmanız ve ne kadar idrar yaptığınız kaydedilecektir.

  • İdrar analizi

İdrar tahlili, idrar yolu enfeksiyonunuzun olup olmadığı konusunda bilgi verecektir.

  • Rezidü (İdrar Yatıktan Sonra Mesanede Kalan İdrar Miktarı) İdrar Miktarı

İdrar yaptıktan sonra idrar torbasında kalan idrar, artık idrar miktarıdır. Rezidü idrar, idrar kaçırmayı kötüleştirebilir veya idrar yolu enfeksiyonu gibi başka bir ürolojik sorunun belirtisi olabilir.

  • Ped testi

Ped testi sıvı emici bir ped kullanılarak yapılır. Genellikte 1 – 24 saat arasında süren ve bu zaman içerisinde üroloğun size tarif edeceği bazı hareketleri yapmanız gereken bir testtir. Pedin emdiği idrar miktarı ölçülerek idrar kaçırmanın şiddeti ölçülür.

  • Ürodinami

Ürodinami farklı birkaç testin bir arada yada ayrı ayrı olarak yapıldığı idrar döngümüz ve idrar torbasının kasılma durumu hakkında bilgi sağlayan özel basınç ölçebilen kateterler ile yapılan bilgisayar destekli bir testtir. Ürodinami testi idrar kaçırma tedavisinde gerektiği durumlarda da kullanılır.

  • Üroflovmetri

Üroflovmetri elektronik ve bilgisayar destekli olarak idrar akım hızını ölçen kolay bir incelemedir.

  • Sistoskopi

Sistoskopi küçük ışıklı bir kamera aracılığıyla idrar yolu ve idrar torbasına bakılması işlemidir. Bu işlem idrarda kanama gibi başka semptomlar olduğu zaman gereklidir.

 

İDRAR KAÇIRMA TEDAVİSİ

İdrar kaçırma tedavisi;  idrar kaçırmanın tipine, ne kadar şiddetli olduğuna ve neyin sebep olduğuna bağlıdır.

İdrar kaçırma ilgili olarak yaşam tarzı değişiklikleri, mesane ve pelvik taban kas egzersizleri birinci basamak tedavi yöntemler olup idrar kaçırmayı ciddi bir şekilde düzeltebilir ve daha iyi bir yaşam kalitesi sağlayabilir.

Birinci basamak tedavilerden fayda görmeyen hastalara çoğu zaman ilaç tedavisi eklenir.

  • Hayat tarzı değişiklikleri

Günlük beslenme alışkanlıklarımız idrar kaçırmayı etkileyebilir. Gün boyunca çok az veya çok fazla sıvı tüketmek idrar kaçırmayı etkileyebilir. Kafein, alkol ve gazlı içecekler bazı kişilerde sıkışma hissini ve sık idrara gitmeyi artırır. Acı-baharatlı yiyecekler, limon ve mayalı ürünler mesaneyi uyarabilir. Kabızlık ve aşırı kilo alımının idrar kaçırma ile bağlantısı bulunmaktadır. Sağlıklı bir kiloya ve düzenli barsak alışkanlıklarına sahip olmak için, diyetle alınan yiyeceklerin dengeli olması, meyve, sebze ve lif içermesi oldukça önemlidir. Kilo verildiğinde bazı bulgular düzelebilir.

  • Mesane eğitimi

Mesane eğitiminin ilk aşaması bir işeme günlüğü tutulmasıdır. Bu günlükte ne kadar sıvı içtiğiniz ne sıklıkta idrar yaptığınız ve ne kadar idrar miktarınız olduğu kaydedilir.

  • Pelvik taban kas egzersizleri

Pelvik taban kasları mesane ve barsakları destekler. Bu kaslar yaşla, bazı hastalıklar da veya hormonal değişikliklerle birlikte zayıflayabilir. Zayıf pelvik taban kasları ise idrar kaçırmaya neden olabilir. Ayrıca kadınlarda gebelik ve doğum, pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Erkeklerde ise prostat ameliyatları, özellikle prostat kanseri ameliyatları pelvik taban kaslarını zayıflatabilir. Pelvik taban kas egzersizleri ve bu egzersizler için dizayn edilmiş programlar idrar kaçırmayı düzeltebilir. Bu egzersizler kasların güçlenmesi için en az üç ay yapılmalıdır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.