Koronavirüs Döneminde Beslenme

Sağlık Yayın: 05 Nisan 2020 - Pazar - Güncelleme: 05.04.2020 11:40:03
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1429 okunma
Google News

 

 Koronavirüs Döneminde Beslenme

 PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Diyetisyeni Dilşad Sülün, ülkemizde ve tüm dünyada  önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturan Koronovirüs (Covid-19) salgınından korunmak ve bu zorlu süreci en hasarsız şekilde atlatmak için tüketilen besinlerin zengin olması, dengeli beslenme ve bağışıklık sistemi yönünden büyük önem taşıdığını söyledi.

Diyet yapmak bağışıklık sistemini zayıflatır mı?

Diyetisyen Dilşad Sülün; tam tersine bu dönemde “Sağlıklı, güvenilir gıdalar ile yapılacak yeterli ve dengeli beslenme, uyku düzeni ve stres düzeyinin düşük tutulması ile beraber, bağışıklık sistemini güçlendirici etki göstermektedir” dedi.

 

Koronavirüsten Korunmak İçin Beslenmenize Önem Gösterin!

 Bu dönemde düzenli ve dengeli beslenmeye,yeterli sıvı almaya  kaliteli protein, doğal sebze, meyve, tam tahıl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmeye dikkat etmeliyiz.Araştırmalar D vitamini, çinko, omega-3, beta glukan içeren destekler ile doğal C vitamini işe yarayabileceğini göstermektedir.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yeterli sıvı alımı sağlamak bu süreçte çok önemlidir.günlük olarak kilogram başına 0,30-0,35 ml su tüketimi yeterli sıvı ve mineral dengesi sağlayacaktır.

Karantina döneminde alınacak besinlerin besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması gerekmektedir. Seçilecek besinlerin protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır.

Mevsime uygun ve dayanıklı sebze ve meyveler satın alınmalıdır.Günlük yeterli sebze ve meyve tüketimi her gün ve her öğün sağlanarak yüksek  antioksidan içeriklerinden faydalanılmalıdır.Özellikle yüksek C vitamini içeriğine sahip narenciye grubu meyveler bağışıklık sistemini desteklemektedir

Mevsimine uygun uzun süre dayanabilecek bazı sebzelere brokoli, biber, turp,karnabahar, lahana,pırasa,,şalgam,kabak, havuç, patates; meyvelere ise elma, portakal, greyfurt, mandalina, muz örnek verilebilir.

Hastalıklara karşı vücudun  savunma sistemi için her gün yeterli protein alınması gerekmektedir. Kurubaklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar bunlara örnek olarak verilebilir.

Bu dönemde yoğurt ve kefir gibi probiyotik ürünler tüketerek içerdikleri faydalı mikroorganizmalarla bağışıklık sistemimizi destekleyebiliriz.

Kan şekerini hızla yükselten basit karbonhidrat ve rafine şekerden,beyaz ekmek de dâhil hamur işlerinden, iyi pişirilmemiş besinlerden, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden, paketli her türlü besinden, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

 

Diyetisyen Dilşad Sülün, önerilerine şöyle devam etti:

  • Bol su için
  • Hijyene çok ama çok dikkat edin
  • Mevsiminde vitamin mineral ve antioksidan kaynağı  bol meyve ve sebze tüketimine özen gösterin(mutlaka iyi yıkanmış)
  • Gün içerisinde kaliteli protein kaynaklarını tüketin (Et, Kurubaklagiller,Yumurta, balık, tavuk, peynir)
  • Bağışıklık dostu probiyotik takviyeler(ev yoğurdu,kefir vb.) kullanın
  • Hareket edin(evde spor yapın)
  • Antioksidan kaynağı bitki çaylarının gücünden faydalanın(yeşil çay,mürver,ıhlamur vb.)

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.