KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’DAN “AİZANOİ” ZİYARETİ

Dünya Yayın: 03 Eylül 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 03.09.2018 15:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
4760 okunma
Google News

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY’DAN “AİZANOİ” ZİYARETİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk kültürel ziyaretini Dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan, “İkinci Efes” olarak nitelendirilen Aizanoi Antik Kenti’ne gerçekleştirdi.
 
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde Vali Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel ile Ceyda Çetin Erenler, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çavdarhisar Kaymakamı Kadir Yurdagül, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, diğer ilçe kaymakam ve belediye başkanları ile daire müdürleri tarafından karşılanan Bakan Mehmet Nuri Ersoy Aizanoi Antik Kenti programına "Dünya’nın ilk borsası” ziyaretiyle başladı.
 
Dünya’nın ilk borsası ve sütunlu caddeyi inceleyen Bakan Ersoy daha sonra Dünya’nın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’nın yanı sıra 20 bin kişilik amfi tiyatro ile 13 bin 500 kişilik stadyumu ziyaret ederek Aizanoi Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özer’den bilgiler aldı.
 
“KAZI ÇALIŞMALARINI YERLİ ARKEOLOGLAR YAPMALI”
 
Aizanoi Antik Kenti’nin önemine dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “yerli arkeolog” vurgusu yaptı. Aizanoi Antik Kenti’ne tanıtım desteği vereceklerini açıklayan Bakan Ersoy, Aizanoi’nin Türkiye için güzel bir örnek olabileceğini kaydetti. Bakan Ersoy, “Aizanoi Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmaları Bakanlığımız tarafından verilen izinle yüzde 100 yerli olarak Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yapılmaktadır. Daha önce buradaki çalışmalar yabancılar tarafından yapılıyordu. Fakat şimdi Türk arkeologlar ve akademisyenler tarafından yürütülüyor. Bu açıdan bu durum bizim için çok önemli. Biz mümkünse Türkiye genelindeki tüm kazı çalışmalarının zaman içerisinde yerli arkeologlar ve akademisyenler tarafından yapılmasını istiyoruz. O yüzden buradaki projeye olan desteğimizi artırmak istiyoruz” dedi.
 
“BÖLGE HALKI KAZANACAK”
 
Sürdürülebilirlik için turizmin tabana yayılması ve bölge halkının kazanç elde etmesi gerektiğini belirten Bakan Ersoy, “Kazı hocamız konuya çok hakim. Öğrenci arkadaşlar da çok gönüllü ve istekliler. Bu atmosferde bir ortam kurulursa, burada çok daha hızlı gelişmeler olur. Yüzde yüz yerli çalıştıkları için maliyetleri daha düşük yapıyorlar. İyi bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu bölgeye olan desteği devam ettireceğiz. Belli bir aşamada tanıtım desteği de vereceğiz. En azından belli guruplar için destinasyon olmasını istiyoruz. Çünkü bu tarz kazılarla turizm tabana yayıldığı zaman, yöre halkı da para kazandığı zaman sürdürülebilir oluyor. O açıdan belli bir süreden sonra tanıtıma ağırlık vereceğiz bu bölgede. Kazan kazan şeklinde bölge insanı kazanacak. Burada en çok kazı sırasında zahmeti bölge insanı çekiyor. Sonuçta kazanan onlar olacak. Hepsinin sonunda da Türkiye kazanacak diye düşünüyorum" diye konuştu.
 
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Elif Özer ise, "Sayın Bakanıma geldiği için teşekkür ediyorum. Sayın Bakanımızın göreve geldiğinden bu tarafa ilk ziyareti Aizanoi oldu. Bu bizim için bir ayrıcalıktır. Bakanlığımızın desteği zaten devam ediyor. Sayın Valimiz ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
 
Ziyaret, Aizanoi Kazı Evi’nin ziyaret edilmesiyle birlikte sona erdi.
 
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.