Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi

Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi

Gündem Yayın: 23 Şubat 2016 - Salı - Güncelleme: 23.02.2016 18:06:45
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
3548 okunma
Google News

 
Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi açılış toplantısı gerçekleştirildi.

Kütahya Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Üyesi Arif Karbak, Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, müşavir ve müteahhit firma yetkilileri katıldı. 

ARİF KARBAK: TESİS 2017 YILINDA TAMAMLANMIŞ OLACAK

Toplantının açılış konuşmasını Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Üyesi Arif Karbak yaptı. Projenin 2017 yılında tamamlanmış olacağını ifade eden Karbak, “Kütahya Atık Su Projesi Çevre Operasyonel Programı kapsamında AB kapsamında eş finansman sağlanan ve halen devam eden 29 projeden bir tanesi.  Kütahya projesi geç başlamış ancak hızlı yol almış bir proje. Uygun finansman kabul edilmesi için 2017 yılı sonuna kadar da projenin tamamlanmış olması gerekiyor. AB – Türkiye mevzuatlarına uygun projenin Kütahya’ya kazandırılacağına inanıyorum” diye konuştu. 

FERRUH PARMAKSIZ: PROJENİN YÜZDE 85’İ AB KAYNAKLARINDAN KARŞILANACAK

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyon Üyesi Arif Karbak’ın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız söz aldı. Projenin yüzde 85’ini Avrupa Birliği karşılayacak diyen Parmaksız, “Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında hazırlık ve ihale süreci tamamlanan Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi Projesi ülkemizin Avrupa’ya yakınlaşma kapsamında yapılacak olan en büyük yatırımlardan biri. Toplam proje bedelinin 14 milyon 378 bin 286 Avro’luk tutarı Avrupa Birliği tarafından, 2 milyon 537 bin 344 Avro’luk kısmı ulusal bütçeden temin edilmiş, yüzde 9’u Kütahya Belediyesi tarafından karşılanacaktır. Yatırımın en önemli tarafı sürdürülebilir olması” şeklinde konuştu. 

KAMİL SARAÇOĞLU: ATIK SU ARITMA TESİSİ 2045 YILINA KADAR HİZMET VERECEK

Kütahya’nın yaklaşık 458 bin nüfusunun suyunu arıtabilecek modern bir tesise sahip olacağını vurgulayan Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, “Kütahya Atık Su Arıtma Tesisi 120 bin 868 m3 gün ve yaklaşık 44 milyon 116 bin 820 bin m3/yıl ortalama kapasiteli ve 2045 yılına kadar hizmet verecek. Projenin 2017 yılında bitmesi gerekiyor ancak biz daha önce bitmesi taraftarıyız. Projenin 6 ay önceden tamamlanması bizleri mutlu edecek. Kütahya halkı bu projeyle yakından ilgilenmiyor. Vatandaş park - bahçe yapmamızdan, yol düzenlememizi takdir ediyor, bu çalışmalar prim yapıyor. Arıtma ve yer altı ile ilgili tesislerde ‘Çok iyi iş yapıyorsun’ denmiyor. Ancak bizim asıl işimiz bu ve görev bilinciyle gerçekleştirme çabasındayız. Türkiye’ye ve komşu illere örnek olacak projenin hayata geçirilmesi bizi mutlu edecek” dedi.

VALİ ŞERİF YILMAZ: PROJE KÜTAHYA’NIN İLK DENEYİMİ 

Son olarak Kütahya Valisi Şerif Yılmaz konuştu. Tesiste emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı sözlerine Vali Şerif Yılmaz. Kütahya’nın su kaynakları bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Vali Yılmaz, “Kendi ülke kaynaklarımızın dışında Avrupa Birliği fonlarından kaynak aktarılmak suretiyle ülkemizdeki altyapının tamamlanması adına çalışmaları yürüten gerek Avrupa Birliği delegasyon heyetimize gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve Kütahya Belediye Başkanlığımıza teşekkür ediyorum. Müteahhit firmamıza ve de danışman firmamıza da başarılar diliyorum. Kütahya doğal kaynaklar bakımından Türkiye'nin en önemli illerinden bir tanesidir. Maden kaynakları dışında su kaynakları bakımından da yine kaynak illerden bir tanesiyiz. Devlet Su İşleri’nin son zamanlarda yapmış olduğu havza bazlı organizasyonların tümünde aşağı yukarı biz varız. Gediz Havzası’nın suyu Gediz Murat Dağı’ndan çıkıyor. Yine Porsuk Çayı’nın ana kaynağı buradan çıkıyor. Yine Tavşanlı'dan çıkıp Bursa Uluabat Köyüne Kocaçayır var. İl merkezi ve tüm ilçelerimizdeki su kaynakları ilimizi aşıp diğer illere intikal edip birkaç ili ilgilendiren havzaların sorumluluğu bize ait oluyor. İşte bu ilimizden çıkan su kaynaklarının ilimizden çıktığı gibi son kullanıcılara varıncaya kadar aynı doğal ortamında ulaşmasını sağlayacak olan arıtma tesisleridir. O açıdan sadece il merkezi değil ilçelerimizde de arıtma tesisleriyle ilgili hassasiyeti ve çalışmaları bütün toplantılarda gündeme getiriyoruz. Bu çevre sorununu çözmek adına el birliğiyle, gönül birliğiyle hep beraber çalışmamız gerektiğini ifade ediyoruz. İlimizde de arıtma tesisi var ama yetmiyor. Bunun dışında hem 1. OSB’ye hem de 2. OSB’ye atık su arıtma tesisi de yaptık. Bunlar da yetmiyor, demek ki bizim ilave arıtma tesisine ihtiyacımız var. Mevcut belediyemizdeki arıtma tesisi artık kifayet etmez oldu. Onun için projeye erken başlanmış. Bizim bu projeyle beraber Porsuk Havzası özel hükümlerimiz var. Bu özel hükümlerin sağlanması için bu bölgeden akan suyu, içme suyu olarak kullanmak için Porsuk Baraj Gölü’ne bizim intikal ettirmemiz gerekiyor.  O nedenle il merkezindeki, sanayi bölgelerimizdeki, göç güzergahındaki tüm köylerin, bağlantıların suyu kullanabilecek, deşarj edebilecek şekilde temizlenmiş olarak bizim bu havzaya iletmemiz gerekiyor. Bu proje Kütahya için çok önemli, Avrupa Birliği kaynaklarından yapılmasından dolayı da örnek bir projelerden bir tanesi olacak. Hem müşavirlik olarak da hem de yüklenici firma olarak da bizim ilimizdeki ilk deneyim olacak. Bazı ilçelerimizde inşaatlar devam etmekte, bazılarında bitti.  Bu kaynağın ilimize aktarılmasında emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Çalışacak arkadaşlarıma da kazasız belasız bir inşaat sezonu diliyorum. Tesisin kullanılması ilimizin, bölgemizin, havzamızın yaşanabilir olmasına da çok büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kütahya Atık su Arıtma Tesisi projesi hakkında sunumlar yapıldı. 

VALİ ŞERİF YILMAZ: İNCELENİP, ÖRNEK ALINACAK BİR TESİS OLACAK

Sunumlarının sona ermesinden sonra kapanış konuşmasını yapan Vali Şerif Yılmaz Macaristan’daki arıtma tesisi izlenimlerini paylaştı, Kütahya’nın nasıl çalışması gerektiğini söyledi. Vali Yılmaz, “Yaklaşık iki yıl önce Belediye Başkanımızla Macaristan’ı ziyaret ettik. Macaristan ziyaretinde Budapeşte'nin su arıtma tesisini inceledik. Günümüzün çoğunu orada geçirdik ve bu proje gündemdeydi. Yine kardeş şehir Pecs yakınında bir arıtma tesisiydi. Bunu gezdik, inceledik. Biraz önce sunumda da geçti, o tarihte bize ultraviyole dahil olmak üzere biogazın üretilmesine varıncaya kadar orada detaylı görmüştük. Sunumdaki de oradaki tesisin aynısı aşağı yukarı. Biz de bundan sonra gelen misafirlerimizi bizim tesislerimize götürürüz. O gezdiğimiz tesiste iki yere gittik. Diğer alanların tamamında hiçbir koku olmadan, çevreye zarar vermeden çalışan arıtma tesisi vardı. İnşallah benzer tesis burada olacak. Ayrıca bu süre içerisinde gerek inşaat aşamasında gerekse tesis faaliyete geçtikten sonra kimlerin ne yapacağı masaya yatırıldı. Herkes görevini burada gördü. Bunun burada paylaşılması paydaşlar açısından da bunun sürdürülebilirliği açısından önemlidir diye düşünüyorum. Kütahya’da sizlerle beraber olmaktan mutlu olduk” dedi.

Toplantı kapanış konuşmalarının ardından sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.