KÜTAHYA’DA 35. VAKIF HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Gündem Yayın: 08 Mayıs 2018 - Salı - Güncelleme: 08.05.2018 09:02:01
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
2963 okunma
Google News

 KÜTAHYA’DA 35. VAKIF HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vakıflar Haftası dolayısıyla Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın’ı kabul etti. 

Vali Nayir’in makamında gerçekleşen ziyarette Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mehmet Öztopal ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli de hazır bulundu.

Kabullerinden dolayı Vali Ahmet Hamdi Nayir’e teşekkür eden Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın, 35.’si kutlanan Vakıflar Haftasının bu yıl ki temasının “Vakıf Kuran Kadınlar” olduğunu kaydetti. 

“VAKIF MEDENİYETİYİZ”

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türk ve İslam medeniyetinin bir vakıf medeniyeti olduğunu belirterek, “Biz bin yıllık medeniyetimizi tanımlarken bunların içinde kurabileceğimiz cümlelerden bir tanesi de bizim medeniyetimiz aynı zamanda bir vakıf medeniyetidir. Geçmişte çok güzel örneklerini vermiş, Anadolu’da izini, önemli eserlerini bırakmış yapılardan bir tanesi de vakıflar. Devlet teşkilatının yükünü azaltan olarak devletle iş birliği içerisinde çalışma becerisini de gösteren vakıflarımız Anadolu’da büyük bir ihtiyacı karşılamışlar. Hem inancımızdan, hem tarihimizden hem de kültürümüzden izler taşıyan yerler olarak vakıflar bugün de bizim için kıymet ifade eden önemli bir yapımız” dedi.

“SON YILLARDA VAKIFLARA İLGİ ARTTI”

Kütahya’nın zengin vakıf kültürüne sahip olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir son yıllarda vakıf eserlerine gösterilen ilgiden mutluluk duyduğunu kaydetti. Vakıflar Haftası etkinliklerinin farkındalık oluşturacağından da söz eden Vali Nayir, “Vakıflar Haftası kutlamalarının bir farkındalık oluşturacağına da değinen Kütahya açısından baktığımızda da vakfın bir zenginliğini görmek mümkün. Kütahya’da çok değişik amaçlara hizmet edebilecek vakıfların kurulduğunu görüyoruz. Selçuklu’dan Germiyanoğulları Beyliği’nden günümüze kalmış önemli vakıf eserlerinin varlığı da bir gerçek. Bizi sevindiren vakıf eserlerine son yıllarda duyulan büyük ilgi. Vakıf eserlerinin restorasyonunda, korunmasında, onların bir fonksiyona aktarılmasında önemli bir ilerleme sağladığımızı düşünüyoruz ama biz ne kadar ilerleme sağlarsak o kadar da geride kalanın çokluğunu görmüş oluyoruz. Dolayısıyla bize düşen daha büyük görevler de var. Bir taraftan bitmiş eserler, diğer taraftan yeni başlanacak ve inşaat halinde olanlara baktığımızla ümidimiz var ama daha da uzun bir yolumuz olduğunu görüyoruz. İnşallah atalarına layık olarak aynı fonksiyonları ifa edip Kütahyamıza hizmet edecek olan o binalar uzun yıllar bu görevlerini devam ettirmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün ilgisiyle güzel şeyler ortaya çıkacak diye düşünüyoruz. Bu haftalar da bunun bilinmesi ve tanınması için toplum nezdinde farkındalığın oluşması için iyi birer fırsat olacaklar. Vakıflar Teşkilatımıza bu eserleri korudukları, bugüne kadar getirdikleri ve bugünden sonraya götürmek için yaptıkları restorasyon çalışmaları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

VALİ NAYİR, VAKIF KURAN KADINLAR KONFERANSINA KATILDI

35. Vakıflar Haftası etkinlikleri Vakıflar Bölge Müdürlüğünde düzenlenen konferansla devam etti. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan DPÜ Öğretim Üyesi Dr. Özlem Soyer Zeyrek’in konuşmacı olarak yer aldığı program Vakıflar Bölge Müdürlüğünce hazırlanan tanıtım filminin gösterilmesiyle devam etti. 

Konferansa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Aydın, Vakıflar Bölge Müdürlüğü personeli, bazı daire müdürleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

“KADIN VAKIFTIR”

Kadınların Osmanlı’dan günümüze dek vakıflarda etkin olduğunu, hiçbir zaman geri kalmadığını belirten Dr. Özlem Soyer Zeyrek, “ Kadının vakıf kurması çok önemli ve özel bir konu. Kadınlar hayatını ailesine, evladına vakfeden insanlardır. Kadın vakıftır. Kadınların hayır ve hasenat noktasında asla sosyal yaşamın içerisinde geri kalmamıştır. Hiç yok zannedilen kadınlar tarihinin aslında öyle olmadığını, özellikle şehirlerde şehri inşa edenlerin başında kadınların geldiğini görüyoruz. Müslüman Türk kadınları, tarihte bilinenin aksine geri kalmamış sosyal hayatı inşa etmiş, şehirlere kimlik kazandırmışlardır. Kütahya’da rastlayamadık maalesef ama Kütahya Hatuniye Caminin bir kadın tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Onun dışında Kütahya’da kadınlar tarafından çamaşırlık, sübyan mektepleri yapılmış ama bunların hepsini araştırıp bulmamız gerekiyor. Sadece üzerimize düşen görev onların neler yaptığını daha kapsamlı şekilde araştırmak, onların insanlığı nasıl yaşattığını ortaya koyabilmektir. 

“KÜTAHYA VAKIF ZENGİNİ”

Kütahya’nın vakıf konusunda eşsiz bir şehir olduğuna dikkat çeken Dr. Özlem Soyer Zeyrek 18. yüzyılda kadınların Kütahya’da Pirler Cami imam hatipleri, Hatuniye Cami, Abdullah Ef Medresesi, Hezar Dinari Mescidi, Ulu Cami Müderrisi, Saray Cami ve Muhtelif Çeşmelerini vakfettiklerini söyledi.
 
Konferansın ardından mehteran takımı gösteri sundu, Vali Ahmet Hamdi Nayir ile Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu halka pilav ikram etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.