KÜTAHYA’DA 7 BİN 151 MÜLTECİ VAR

Gündem Yayın: 26 Eylül 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 26.09.2018 10:51:26
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
2927 okunma
Google News

YABANCILARA GÖTÜRÜLEN HİZMETLERDE KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON TOPLANTISI
Kütahya’da farklı statüde kalan yabancılara hizmet veren kurumlar arasındaki koordinasyonun artırılması amacıyla Vali Ahmet Hamdi Nayir başkanlığında Kurumlar Arası Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.
 
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra Vali Yardımcısı Kenan Eskin, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan, İl Sağlık Müdürü İsmail Zehir, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kamil Uçan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdür Vekili Mehmet Öztopal, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Fatih Ahmet Günel ile Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Davut Ezen katıldı.
 
“KÜTAHYA’DA 7 BİN 151 MÜLTECİ VAR”
 
Kütahya’da 7 bin 151 yabancı uyruklu vatandaşın ikamet ettiğini ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizde 3 bin 620 Iraklı, 2 bin 661 Afganistan, 624 İran, Somali 130, Sudan 17, Türkmenistan 16, diğer 83 olmak üzere 7 bin 151 uluslararası koruma başvurusu sahibi var. İlimizde geçici korunan Suriyeli sayısı ise 717. Suriyelilerin ülkedeki toplam sayısı 3 milyon 564 bin 919. Diğer birçok ile göre Suriyeli sayımız oldukça az. Eğitimden, sağlığa, emniyet, asayiş hizmetlerine kadar kamu kurum ve kuruluşlarımıza düşen görevler var. Her kurum üzerine düşeni yapmalı, diğer kurumlarla da paylaşım halinde olmalı” dedi.
 
“GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI”
 
Göçmenlerin uyumu ve problemlerine ilişkin çalışmaların yeni dönemde başladığını kaydeden Vali Yardımcısı Kenan Eskin, Kütahya’nın göç alma potansiyeli olan bir il olduğunu ve gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Vali Yardımcısı Kenan Eskin, “Bu çerçevede İl Göç Müdürlüğümüzce göçmenlerin gerek uyumu gerekse problemlerinin çözümü noktasında takvim hazırlandı. Bu takvimde sosyal yardımlar ve iş birliği konulu bir toplantımız oldu. Çalışmaların bir kısmı tamamlandı, bir kısmı devam ediyor. Muhtarların paydaş olduğu yabancıların uyumu konulu bir etkinliğimiz olacak. Yabancı öğrencilerin ikamet işlemleriyle ilgili Dumlupınar Üniversitesi ile bir iş birliği var. İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfının yabancı ve Türk vatandaşlarını içeren resim sergisi çalışması var. İl kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün bir takım etkinlikleri oldu” dedi.
 
Kütahya’da düzensiz göçmen sayısının diğer illere oranla az olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Kenan Eskin, 2018 yılı içerisinde Kütahya’da yakalanan 23 yabancı uyruklu düzensiz göçmenden 13’ünün ülkelerine gönderildiğini, 10 göçmenin ise sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezlerine sevk edildiğini belirtti.
 
Kurum müdürlerinin faaliyetleri hakkında bilgiler verdiği Kurumlar Arası Koordinasyon Toplantısında, Kütahya il genelinde 2 bini merkez ilçe olmak üzere toplamda 2 bin 61 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğü, okullarda uyum açısından herhangi bir sorun yaşanmadığı kaydedildi.
 
Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından 1 Eylül 2017 – 1 Eylül 2018 tarihleri arasında toplam 46 Türkçe kursu açıldığı, 803 mültecinin Türkçe kurslarından yararlandığı belirtildi.
 
Öte yandan Kızılay Kart Projesi kapsamında 4 bin 653 kişinin sosyal uyum, 896 kişinin şartlı eğitim, 202 kişinin şartlı sağlık ve 22 kişinin gebelik yardımından faydalandığı aktarıldı.
 
Vali Ahmet Hamdi Nayir, kaçak çalışmanın önlenmesi noktasında da ilgili kurum müdürleri tarafından firma sahiplerinin bilgilendirilmesi yönünde çalışma yapılması talimatını verdi.
 
Toplantı karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.