KÜTAHYA İL ÖZEL İDARESİ KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

KÜTAHYA İL ÖZEL İDARESİ KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Ekonomi Yayın: 19 Aralık 2015 - Cumartesi - Güncelleme: 19.12.2015 14:00:24
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
2713 okunma
Google News

KÜTAHYA İL ÖZEL İDARESİ KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Zafer Kalkınma Ajansı Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programı kapsamında yapılan Kütahya İl Özel İdaresi Güneş Enerji Şarj İstasyonlu Otopark Sistemi düzenlenen törenle faaliyete geçti. 

Güneş Enerji Şarj İstasyonlu Otopark Sistemi’nin Kütahya İl Özel İdaresi’nin hizmet bahçesinde düzenlenen açılış törenine Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Galip Gültekin, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhittin Şahin, OEDAŞ Genel Müdürü Abdulkadir Köker, ilçe kaymakamları, işadamları ile bazı daire müdürleri katıldı.

“1 MİLYON 259 BİN 240 TL’LİK ÖNEMLİ BİR YATIRIM”

Enerjimizi Güneşle Artırıyoruz’ Projesinin başarıyla tamamlandığını, tesisin 1 milyon 259 bin 240 TL’ye mal olduğunu kaydeden Vali Şerif Yılmaz, Güneş Enerji Şarj İstasyonlu Otopark Sistemi hakkında törene katılanları bilgilendirdi. Vali Yılmaz, “Santralin saatte 217 Kw günde 1.2Mw, ayda 36 Mw, yılda ise 430 Mw kurulu gücü vardır. Proje kapsamında 90 ton çelik üzerine yapılan Fotovoltaik çatı sisteminde, 840 adet, -20 ile 70 derecede üretim yapabilen Alman üretimi (Solar Word) marka panel kullanılmış olup toplam maliyeti 1 milyon 259 bin 240 TL’dir. Kütahya İl Özel İdaresi ve Zafer Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürütülen projede yenilenebilir enerji kaynakları ile lisanssız elektrik üretimine yönelik 217 kWp’lik Türkiye de ilk güneş enerji şarj istasyonlu otopark sistemi yatırım modeli olmuştur. Kütahya’da yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak ''Akıllı Şehir'' kriterlerine uygun yatırımlar yapılmasını sağlamak amacıyla planlanan proje yenilenebilir enerjinin kullanımı için yerel ve bölge halkına örnek olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmeyi amaçlamıştır. Kütahya İl Özel İdaresi Hizmet Binası bahçesine kurulan Güneş Enerji Şarj İstasyonlu Otopark Sistemi ile Avrupa Birliği ülkelerindeki sistemlerle kolerasyon yaparak bölge halkının farkındalığını artıran somut uygulama yatırım modeli oluşturulmuştur. Zafer Kalkınma Ajansının TR 33 bölgesinde temiz enerji bilincinin yaygınlaştırılması hedeflerine “Enerjimizi Güneş İle Artırıyoruz“ projesi hem vizyonel hem de yerinde hizmet bakış açısı ile değerlendirildiğinde proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır” şeklinde konuştu.

“TESİS TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Tesisin Türkiye’de Güneş Enerji Şarj İstasyonlu Otopark Sistemi konseptinde yapılmış ilk proje olduğunu belirten Vali Şerif Yılmaz, “Yapılan bu tesis küçük de olsa, karınca misali bir damla da olsa başkasına muhtaç olmadan bağımsız olarak üretebildiğimiz enerjinin ne kadar kıymetli olduğunu gösteren en önemli göstergelerden biridir. Tesis belkide Türkiye’deki Özel İdare tesisleri içerisinde kendi enerjisini üreten ilk tesislerden birisidir. Yapılan tesis Kütahya’da da bir ilk. Şuana kadar Kütahya’da yenilenebilir güneş enerji sistemini kuran Erden grup var, bir de Kütahya İl Özel İdaresi. Diğer yatırımcılarımızın, aramızda bulunan iş adamlarımızın da çalışmalarını biliyorum, inşallah o çalışmalar gerçekleştiği takdirde Kütahya’da kendi enerjisini üreten, sadece termik santraller değil, hem güneş enerjisiyle hem de rüzgar enerjisiyle milli ekonomiye katkı sağlayacak olan tesislerin önü açılacak” diye konuştu.

“KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEBİLEN BİR İLİZ”

Kütahya’nın kendi enerjisini üretmede başarılı bir il olduğunu ifade eden Vali Şerif Yılmaz, “Türkiye'de il bazında kendi enerjisini üreten illerden bir tanesiyiz. Hem Seyitömer, hem Tunçbilek Termik Santrallerimiz Türkiye'nin önemli tesislerinden birkaçıdır. Güneş enerjisinden günlük istifade etme rakamlarına baktığımızda, Türkiye  ortalamasında güneşlenme süremiz, ortalama günlük yaklaşık 6 saat  olarak belirlenmiş durumda.  Türkiye ortalamasının üstünde olan bir il olarak da, güneş enerjisinden istifade etmemiz gerektiğini bize gösteriyor. Birçok ülke bugün enerji çeşitliliğini kendi kaynaklarıyla temin etme yolunda hızla gelişim gösteriyor. Bu açıdan  baktığımızda,  sadece güneş enerjisi değil nükleer santral de dahil olmak üzere enerji çeşitliliğini sağladığımız ve ülke olarak bunu gerçekleştirdiğimiz zaman bağımsız bir ülke olmanın ne anlama geldiğini ifade edebiliriz” dedi.

“ENERJİDE BAĞIMSIZ HALE GELMELİYİZ”

Türkiye’nin kendi enerjisini üretmede bağımsız hale gelmesinin, bunun önünün illerdeki yatırımlarla açılacağını vurgulayan Vali Yılmaz, “Bu ülkede bugün doğalgaz çevrim santralleri teşvik edildi. Bazı ülkeler tarafından enerjiyle ilgili vanalar kapatılma durumuna gelirse, enerjiyi nereden temin edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız dahil olmak üzere ülke ülke enerji temini için yollara düştük. Yıllar önce yapılan hata bugün ortaya çıktı. Onun için bizim kendi özkaynaklarımızla, kendi ülkemiz içinde bulunan değerlerin gerek HES’leri gerekse nükleer santralleri yapmamıza karşı çıkıldı. Bugün ülkemizde doğalgazla ilgili sıkıntı meydana geldiğinde insanlarımızın neleri düşüneceğini siz tahmin edebilirsiniz. O açıdan bizim küçük bir projede olsa örnek bir projedir diye değerlendirdiğimiz bu tesis bizim için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kütahya Valisi Şerif Yılmaz beraberinde protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini keserek tesisin hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.