Kütahya'ya tam destek

Ekonomi Yayın: 15 Şubat 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 15.02.2021 11:20:09
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
1780 okunma
Google News

ZAFER KALKINMA AJANSI’NDAN YARATICI VE KÜLTÜREL ENDÜSTRİLER ALANINDA KÜTAHYA’YA TAM DESTEK

 

 

 

Kütahya, Ajansımız koordinasyonunda, Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve sanatçılar başta olmak üzere ilgili tüm tarafların iş birliğinde 31 Ekim 2017 tarihinde ilan edilen UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının yeni üyeleri arasında yer alarak, Zanaat ve Halk Sanatları alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazanmış bu sayede UNESCO tarafından Yaratıcı Şehir olarak kabul edilen dünyadaki 246 şehirden biri olmuştur.

Kütahya söz konusu ağa Zanaat ve Halk Sanatları (Crafts and Folk Art) dalında kabul edilen Türkiye’den ilk ve tek şehir olma başarını göstermiştir. Böylelikle zanaat ve halk sanatlarıyla büyüyen ve gelişen, sanat ve zanaatı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın temel etkeni olarak benimseyen dünyadaki sayılı şehirlerden biri haline gelmiştir.
Ajansımız Kütahya’da yaratıcı ve kültürel endüstriler alanının gelişimi için farklı kurum ve kuruluşlara 2017 yılından itibaren çeşitli desteklerde bulunmuştur. Bu desteklerden bazıları çeşitli kaynaklardan yararlanılan mali destekler şeklindeyken, bazıları başvuruların yapılabilmesi ve projelerin yürütülmesi için verilen teknik destekler biçiminde olmuştur.
Kütahya’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye olduğu 2017 yılını başlangıç kabul ettiğimizde, bu tarihten itibaren Ajans olarak verdiğimiz destekler ve paydaşlarımız ile birlikte geliştirdiğimiz projeler ile yaratıcı kültürel endüstrilerin gelişmesine katkı sağlıyoruz.
ZAFER’den Yaratıcı ve Kültürel Endüstriler Alanında Kütahya’da 4 Projeye 5 Milyon TL Destek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Kalkınma Ajansları tarafından 81 ide uygulanan 2019 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (2019 SOGEP) kapsamında Kütahya İl Özel İdaresi’nin “Kadınlarımız El Sanatları İle Rehabilite ve Meslek Sahibi Oluyor” projesi 1,1 milyon TL destek almaya hak kazanmıştır. Toplam bütçesi 1,3 milyon TL olan projeye 88 oranında destek sağlıyoruz. Proje kapsamında engelli çocuklarının bakımını üstlenen, dul ve yeterli geliri olmayan işsiz kadınlar başta olmak üzere Kütahyalı kadınların rehabilite ve meslek sahibi olabilecekleri bir el sanatları eğitim ve üretim merkezi oluşturulacaktır. 200 kadına el sanatları eğitimi (iğne oyası, nakış, çini) verilecek bu kadınlardan 100’ünün gelir getirici faaliyete başlaması, 10’unun ise düzenli gelir getiren bir işte istihdam edilmesi sağlanacaktır.
Yine 2019 SOGEP kapsamında Kütahya Belediye Başkanlığı’nın “Belediye Üniversite El Ele; Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe” projesine yaklaşık 90 oranında 1,3 milyon TL destek sağlıyoruz. Toplam bütçesi 1,5 milyon TL olan proje kapsamında, Belediye bünyesinde Temel Çini Eğitim ve Uygulama Merkezi, üniversite bünyesinde ise Çini Tasarım Üretim ve Geliştirme Merkezi kurulacak öncelikle gelir seviyesi düşük mahallelerde yaşayan gençlerin erken yaşta çini sanatına yönlendirilerek meslek kazanmalarının sağlanması amacıyla eğitimler verilecektir. Ayrıca Kütahya Kadın Kooperatifi kurularak çini ve el sanatları üretiminde çalışan kadınların kayıtlı istihdama katılmasının sağlanması ile yenilikçi ve sürdürülebilir bir iş modeli oluşturulması sağlanacaktır.  Bunun yanında 50 kadına istihdama yönelik çini eğitimi verilecektir.
2020 SOGEP kapsamında ise Kütahya’dan sunduğumuz ve başarılı olan 3 projeden 1’i yaratıcı ve kültürel endüstrilerin geliştirilmesine yönelik bir proje olmuştur. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin “Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor” projesi 1,4 milyon TL destek alıyor. Yaklaşık 2 milyon TL bütçesi olan proje kapsamında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına “zanaat ve halk sanatları” alanından üye ülkemizin ilk ve tek şehri olan Kütahya’da, Belediyeye ait restore edilmiş tarihi bir konakta süs taşı şekillendirme ve gümüş takı işlemeciliğine yönelik 4 atölye kurulacaktır. Projede işsiz 100 engelliye takı ve kuyumculukla ilgili meslek edinebilecekleri temel eğitimler verilecektir. Eğitime katılanlardan 20’si ileri düzey eğitim alacak olup ilk etapta bu kişiler arasından seçilecek 8 kişinin ayni katkı olarak istihdamı sağlanacaktır. Ulusal düzeydeki STK’lar ve doğrudan özel sektör ile kurulan işbirlikleri sayesinde yıllık ortalama 500 bin TL’lik alım garantisi şimdiden hazır olan proje kapsamında Kütahya ilinde unutulmaya yüz tutmuş gümüş ve değerli maden işlemeciliği sektörü yeniden canlandırılarak sosyal ve ekonomik faydaya dönüştürülecektir.
2020 Yılı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Ajansımızdan 1,3 milyon TL destek alan “Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Deneyimleme Konağı” projesi ile zanaat ve halk sanatlarının turistler tarafından deneyimleyebileceği atölyelerin bulunduğu ve aynı zamanda bu ürünlerin üretim ve satışının gerçekleştirildiği Kütahya Zanaat ve Halk Sanatları Deneyimleme Konağı kurulacaktır.  Kütahya Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu ve 1,9 milyon TL bütçesi olan proje kapsamında ayrıca çini, seramik, sim sarma, iğne oyası, nakış, elmas ve gümüş işlemecisi, geleneksel halı/kilim gibi farklı zanaat ve sanat alanlarında faaliyet gösteren 100 civarında zanaatkar ve sanatçı ile başta Kütahya DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde okuyan öğrenciler olmak üzere zanaat ve halk sanatları alanında okuyan ve kendini ustaların yanında geliştirmek isteyen gençler konaktan yararlanacaktır.


Uluslararası Fonları da Zanaat ve Halk Sanatları Alanında UNESCO Tescilli “Yaratıcı Şehir” Kütahya’ya Kazandırıyoruz
Ajans olarak ulusal ve uluslararası fonları takip ederek uluslararası fonları sağlayan kurumlara başvurmak üzere Ajans adına proje üretmekte, Bölge paydaşlarını bu fonlara yönlendirmekte ve fonlardan yararlanmak isteyen paydaşlara destek vermekteyiz. Bu kapsamda Ajansımız koordinasyonuyla Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Çiniciler ve El Sanatları Odası ile birlikte hazırlanıp Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programına sunulan “Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi” projesi destek almaya hak kazanan 11 proje arasında yer almıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın 27.02.2020 tarihinde Kütahya’ya teşriflerinde müjdesini verdiği projenin bütçesi yaklaşık 3,9 milyon Avro (yaklaşık 36 milyon TL) dir. Projenin uygulamaya geçmesinin ardından kurulacak merkezde zanaat ve halk sanatları alanında faaliyet gösteren KOBİ’ler için tasarım, envanter geliştirme, diğer UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeleriyle iş birliği geliştirebilecekleri online platform, Ar-Ge laboratuvarı ve ortak kullanım atölyeleri oluşturularak hizmete sunulacaktır. Merkezde ayrıca KOBİ’ler için serigrafi, sırlama, fırınlama, markalaşma ve pazarlama gibi hizmetler de yer alacaktır. Proje, Kütahya’da yaratıcı ve kültürel endüstriler ekonomisinin geliştirilmesi çalışmalarının omurgasını oluşturmaktadır. Proje, çini alanında yenilikçi metotların geliştirilmesi ve uygulanması ile markalaşma ve pazarlama faaliyetleri ile sektörün çok düşük seviyede seyreden katma değerini artırabilecektir. Bu açıdan KOBİ’leri ve sektördeki zanaatkârları hedef alan danışmanlık, eğitim, tasarım, Ar-Ge gibi çalışmaların hem proje sürecinde hem de proje sonrasında sürdürülmesi ve sektörün dünyada değişen talebe dinamik bir biçimde uyum sağlaması amaçlanmaktadır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.