KÜTBO COĞRAFİ İŞARET TESCİLLERİNE YENİSİNİ EKLEDİ

Kültür Yayın: 29 Temmuz 2021 - Perşembe - Güncelleme: 29.07.2021 11:01:34
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
1657 okunma
Google News

KÜTBO COĞRAFİ İŞARET TESCİLLERİNE YENİSİNİ EKLEDİ

Kütahya, Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden el sanatları, çeşitli lezzetleri barındıran yemek kültürü, doğası ve üretilmekte olan ürünlerinin yanı sıra yöreye özgü yetiştirilen meyve ve sebzeleriyle Ege bölgesinin gelişmeye devam eden şehirlerindendir. 
Günümüzde Coğrafi İşaretler; üretimin canlandırılması, ürünlerin katma değerinin arttırılması ve kırsal istihdamın sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından önemlidir. Kütahya Ticaret Borsası (KÜTBO) tarafından alınan Coğrafi işaret ürün tescilleri ile kentin gelişimine katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda Borsa tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Kütahya’ya özgü ürünler için her geçen gün yeni coğrafi işaret tescili yapılmaktadır. 

 

Kütahya’da Üretimi Yapılan Kirazlar “Kütahya Pazarlar Kirazı” adı altında Coğrafi İşaret Tescili Aldı
Kütahya Merkez, Simav,  Şaphane, Gediz ve Pazarlar ilçelerinde yetişen kirazlar karakteristik renk, tat, meyve iriliği ve meyve eti sertliği gibi ayırt edici özellikleri ile birlikte bölgenin coğrafi konumu ve kirazın üretim metodu ile ilgili ortaya çıkan özellikleri bakımından Ülkemizde diğer üretilmekte olan kirazlardan meydana gelen ayrıt edici özelliğe sahiptir.  Bu özellikler ön planda tutularak, Türk Marka ve Patent Kurumuna Kütahya Ticaret Borsası tarafından başvuruda bulunulmuş ve 1975 yılından beri yetiştirilmekte olan “Kütahya Pazarlar Kirazı”na “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” alınmıştır.  
Kütahya Ticaret Borsası Başkanı Necati Gültekin, “Kütahya Pazaralar Kirazı” adı ile tescillenen ve bölgemizde üretimi yapılan Kirazın tanıtımı ve pazar payının arttırılması ile ilgili çalışmaların yapılması konusunda Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci’yi ziyaret ederek alım satımın yapıldığı bölgede üreticilerle görüştü. “Kütahya Pazarlar Kirazı” adı ile tescillenen kirazın satışında Coğrafi İşaretin önemli olduğunu belirterek çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
“Kütahya Pazarlar Kirazı” Coğrafi İşaret çalışmalarında destek olan Kütahya Tarım Gıda ve Orman Müdürlüğüne, Pazarlar Belediye Başkanına yapmış oldukları destek ve çalışmalardan dolayı teşekkür eden KÜTBO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Gültekin; “ilimizde üretimi yapılan ürünler ile yapılmakta olan lezzetlerimize Coğrafi İşaret almaya devam edeceğiz. Bugüne kadar 8 ürünün Coğrafi İşaret tescili almış bulunmaktayız. Daha önceden alınan ürünlerle toplam 11 Coğrafi işaretli ürünümüzün olduğunu belirterek bu çalışmalara devam edeceğiz” dedi. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.