Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Mağdur Aileleri

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, 21 Aralık 1988 ve 21 nisan 2005 tarihlerinde meydana gelen grizu patlamalarında hayatlarını kaybeden 24 yeraltı işçisinin aileleri devletten yardım eli uzatılmasını bekliyor.

Kültür Yayın: 23 Haziran 2015 - Salı - Güncelleme: 23.06.2015 12:32:46
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
3633 okunma
Google News

Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Tavşanlı Şube Başkanı Murat Kurt, Gediz’in Gökler Kömür Havzasındaki madenlerde geçmiş yıllarda meydana gelen grizu patlamaları ile çeşitli kazalarda hayatlarını kaybeden 80’e yakın madencinin aileleri ile bir araya gelerek onların dertlerini yakından dinledi.
Gediz’deki Atatürk Parkı’nda mağdur işçi ailelerini dinleyen Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Tavşanlı Şube Başkanı Murat Kurt, 28 Ekim 2014 tarihinde çıkarılan Maden Kanununda bulunan istihdama ilişkin ibarenin sadece Soma için uygulanmasının hakkaniyet ilkelerine ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledi.
Şube Başkanı Murat Kurt, Kütahya’da maden kazalarında ilk akla gelen Gediz’in hala kanayan yara olmaya devam ettiğini belirterek, dernek olarak, eski mağdurların da maddi manevi ve hukuksal haklarını bu süreç içerisinde sonuna kadar takip edeceklerini dile getirdi.
Gediz’deki toplu iş kazası ölümlerini hatırlatan Şube Başkanı Murat Kurt, “21 Aralık 1988 tarihinde Çoban Madencilik A.Ş. Barış Kömür Ocağı’nda meydana gelen grizu patlamasında 6 işçimiz, 21 Nisan 2005 tarihinde Kömür İşletmeleri A.Ş. Gediz Linyit İşletmesinde meydana gelen grizu patlamasında ise 18 işçimiz toplu halde şehit oldular. Ermenek ve Soma madenleri gibi yurdun çeşitli yerlerinde şehit olan Gedizli daha birçok kardeşimiz var. Gediz havzasında araştırmalar devam etmekle beraber toplamda 80 kişiye yakın madencimizi kaybettiğimiz ortaya çıktı. Tunçbilek’te de 29 kişiyi iş kazasında kaybettik. Günümüzden geriye doğru henüz tespit edemediğimiz ölümlerle birlikte yüzlerce yaralanma ve sakat kalma vakaları bulunmaktadır. Dernek ve aileler olarak bu acı olayların unutulmamasını istiyoruz. Bunun için yetkililerden madenci anıtı yapılması için talepte bulunacağız. Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği’nin yaptığı burs talebinin bir an evvel verilmesini istiyoruz. Derneğimiz bu ailelerin maddi manevi psikolojik sorunlarını çözmek için girişimlerde bulunuyor. Kendi imkanlarını zorlayarak bu konulara eğilirken, belediye, kaymakamlık ve valilik kanalı ile girişimler yapıp bu ailelerin sosyal imkanlardan faydalanması için gayret göstermektedir. Bu aileler bu zamana kadar maalesef ihmal edilmiş durumdadır. Bize şehit madencilerimizin bıraktığı bu emanetlere en iyi derecede vefa borcu ödememiz için KUTSO, TTSO ve diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak yardım projeleri geliştirmeye çalışılmaktadır. Vefa diyoruz, çünkü somada şehit olan madenci kardeşlerimiz nedeni ile şu an çalışmakta olan maden işçileri çok olumlu haklar elde ettiler. Emeklilik yaşı 55’ten 50’ye düştü, çalışma saatleri 6 saate indi, çalışma şartları ve iş güvenliği konusunda pozitif haklar elde edildi. Bizler maden işçilerinin maden şehidi kardeşlerinin bıraktıkları bu emanetlerine sahip çıkıp farkındalık oluşturmak için maden işçileriyle de görüşmeler yapacağız. Bu ailelerin bu zamana kadar göremedikleri ilgi için sonuna kadar gayret göstereceğiz. Allah’tan bu millete böyle acılar yaşatmaması niyazında bulunuyoruz” dedi.
Ölen madencilerin yakınları ise yoksulluk ve geçim sıkıntısı içerisinde boğuşmaktan perişan olduklarını belirterek, “Biz de eşsiz, babasız, oğulsuz kaldık. Bizde öksüzüz, bizde yetim kaldık. Acılarımız katlanarak arttı. Devletimiz bize de yardım elini uzatsın artık. Soma, Ermenek düzenlemeleri ve iyileştirmelerinden biz de faydalanmak istiyoruz” dediler.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.