Menopoz döneminde görülen rahatsızlıklar

Sağlık Yayın: 08 Ekim 2020 - Perşembe - Güncelleme: 08.10.2020 14:18:43
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2463 okunma
Google News

PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Halime Şencan Altınırmak menopozla ilgili bilgiler verdi.

Menopoz kadınlar için yaşlılığın başlangıcı değildir. Tıpkı bebeklilk, ergenlik, olgunluk gibi kadın hayatının bir dönemidir. Monopoz döneminde yumurtalıklardaki yumurta sayısının azalmasına bağlı olarak kadınlık hormonu dediğimiz östrojen üretimi azalır ve zamanla kesilir. Buna bağlı olarak kadının adet döngüsü biter ve kadının üreme yeteneği kaybolur

Dünyada ortalama menopoz yaşı 50-51 iken, Türkiyede 46-47’dir. Fakat biz 45 yaşından önce oluşan menopozu erken menopoz olarak değerlendiririz.

Erken menopoza girilmesinde en büyük faktör genetik faktörlerdir. Bunun yanında stres gibi psikolojik faktörler, fiziki ve çevresel faktörler, sigara kullanımı, genel sağlık durumunuzda erken menopozda etkili faktörlerdir.

Menopoz döneminde görülen rahatsızlıklar nelerdir ?

1) Adet düzensizlikleri

2)Ateş basmaları

3)Aşırı terleme

4)Depresif ruh hali

5)Uyuyamama

6)Gerginlik, sinirlilik

7)İştah artışı

8)Kilo artışı

9)Konsantrasyon güçlüğü

10) Baş ağrısı, baş dönmesi

11)Özgüven azlığı

12)Unutkanlık

13)Yorgunluk

14)Dikkatsizlik

15)Cinsel istek azlığı

16)Sık idrara çıkma veya idrar tutamama

17)Sık vajinal ve idrar yolu enfeksiyonu

18)Vajnal kuruma

Menopoz döneminde görülen en büyük sağlık problemlerinin başında ise azanlan östrojen ile birlikte kalp hastalıklarına yakalanma riskinin artması ve kemik erimesi dediğimiz ostreoporoz gelmektedir.

Menopoz tanısı nasıl koyulur ?

Eğer adet düzeninizde bir farklılık tespit ederseniz hekiminize başvurup bir kan testi vermeniz yeterlidir.

Menopoz döneminde nelere dikkat etmeliyiz?

Osteoropozdan korunmak için hekiminizin önerdiğpi şekilde kalsiyim ve D vitamini alımınıza özen göstermeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Bol bol süt ve süt ürünleri yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz ve güneşlenmelisiniz.

E vitamini kullanımınız sıcak basması ve halsizliğinizi önleyecektir.

Tuz alımınıza kısıtlamalısınız

Sigara,alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız.

Östrojen azlığına bağlı olarak ağrılı cinsel birleşmeye karşı hekiminizin önerdiği şekilde rahatlatıcı yağlar kullanabilirsiniz.

Yine hekiminiz uygun görürse menopozla kaybolan östrojen hormonu bir takım ilaçlar yardımı ile yerine konabilir. Hormon replesman tedavisi dediğimiz bu  tedavi yöntemi menopoza bağlı kalp ve damar hastalıklarını ve ostreopoz riskini azaltır. Cinsel isteğin artması konusunda da olumlu etkileri gösterilmiştir.

Son olarak menopoz dönemindeki hanımların düzenli olarak jinekolojik muayene, mamografi, meme ultrasonu, simeor testi ve kan değer ölçümlerini yaptırması son derece önemlidir.

Unutmayın menopoz dönemindeki sağlıklı beslenme ve rutin muayene kronik hastalıkların oluşumunu önleyecek ve yaşam kalitenizi artıracaktır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.