ÖĞRENCİLER TAVŞANLI’NIN TARİHİ MEKANLARINI GEZDİ

ÖĞRENCİLER TAVŞANLI’NIN TARİHİ MEKANLARINI GEZDİ

Kültür Yayın: 09 Şubat 2016 - Salı - Güncelleme: 09.02.2016 11:16:41
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
3623 okunma
Google News

ÖĞRENCİLER TAVŞANLI’NIN TARİHİ MEKANLARINI GEZDİ

2071 Erdemli Nesiller Derneği Tavşanlı'da bir ilk özelliği taşıyan bir etkinliği daha gerçekleştirdi ve Tavşanlılı üniversite öğrencileriyle birlikte "Tarihi Tavşanlı" gezisi düzenledi.

2071 Erdemli Nesiller Derneği Dernek adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Tarih Öğretmeni Mesut Kocaman şu açıklamalarda bulundu: "Tavşanlı'nın geçmişten gelen büyük bir birikimi ve tarihi geçmişiyle birlikte gelen bir zenginliği var. Ancak Tavşanlılar olarak bu zenginliğin farkında olmadığımızı düşünüyorum. Yaşadığımız şehrin tarihini, bize bırakılan mirası ve kültürel değerlerimizi genç nesle aktarmak ve bu konuya dikkat çekmek için böyle bir organizasyon gerçekleştirdik. Her gün önünden geçip gittiğimiz mekanların arkasında aslında ne ilginç hikayelere sahip olduklarını, bize bırakılan emanete karşı duyarlılığımızın hangi düzeyde olduğunu bizzat göstermek istedik gençlere. Türkiye'nin farklı üniversitelerinde eğitim alan Tavşanlılı üniversitelilerle önce kahvaltıda buluştuk. Ardından onlarla Tavşanlı üzerine hasbihal ettik ve Tavşanlı sokaklarında tarihin izlerini aramaya başladık. Tavşanlı'nın şu tarihi mekanlarını gezdik: Tavşanlı'nın ilk İbtidai Mektebi de olan Tavşanlı Müzesi, yüz yıl önceki Tavşanlı Meydanı ile şimdiki meydan arasındaki farklar; burada bir zaman var olan ancak daha sonra yıkılmış olan tekkeler; Tavşanlı'nın en meşhur konağı olan ve orjinal hali hemen hemen hiç bozulmadan ayakta kalan yaklaşık 150 yıllık Zeytinoğlu Konağı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restore ile birlikte yeniden hayat bulan Ağalar Camii, Tavşanlı'nın önemli isimlerinden biri olan Arslanbey tarafından yaptırılan daha sonra da Cennetmekan Sultan Abdülhamit Döneminde yeniden inşa edilen Ulucamii. Bu caminin bahçesinde bulunan 1894 yılında Zeytunzade Hacı İbrahim Ağa tarafından kurulan Zeytinoğlu Kütüphanesi ile Arslanbey Türbesi. Günümüzde artık bulunmayan ancak eskilerin tabiriyle "Papazın evi, Gavurlar Parkı ve Ermeni Cemaatine ait Surp İstepannos Tavşanlı Kilisesi, sahipsiz bir yatır: Eren Dede Türbesi, harabe halindeki Tavşanlı evleri, Tavşanlı'nın eski sokakları ve Tavşanlı leblebisi.

Zeytinoğlu Konağını bize açan Reşat Zeytinoğlu'na, Ağalar Camii İmam Hatibi Necdet Bilgin Hoca ile Ulucamii İmam Hatibi H Hüseyin Şen Hocalarımıza, hoş sohbeti ile Tavşanlı Leblebisinin tarihçesini bize aktaran Leblebi üstatlarından Mehmet Harmancklıoğlu'na ve Kahvaltı için Emre Kul Beye şükranlarımızı sunarız.

Geziye katılan öğrencilerden Uludağ Üniversitesi Edebiyat Bölümü 1. sınıf öğrencisi  Mervenur Polat da geziyle ilgili şunları söyledi: " Bu geziyle birlikte bir kez daha anladım ki Tavşanlı tarihiyle birlikte çok güzel bir şehir. Zeytinoğlu Konağı muhteşemdi, bahçesindeki çağlayan, içerideki çini sobalar, el dokuma halılar, sedirler nefisti. Her gün önünden geçtiğim ama şu ana kadar içine hiç girmediğim Ağalar Camii beni büyüledi. İçindeki süslemeler ve hat yazıları çok güzel. Herkesin görmesini tavsiye ederim. Tavşanlı müzesindeki el yazması Kur'an-ı Kerim, Abdullah Taktak imzalı yağlı boyalı tablolar mutlaka görülmeli. Zeytinoğlu Kütüphanesinin tarihçesini öğrenmek, kıymetli kitapların farkına varmak bir edebiyat öğrencisi için bulunmaz bir fırsat oldu.  Eski sokakları ve tarihi evleri yakından görmek ve gezmek de çok faydalı oldu. Ancak tarihe eserlere karşı var olan ilgisizlik beni biraz üzdü. Ümit ederim ki bu güzel eserler yakın zaman içinde hak ettikleri değerleri bulurlar. Böyle güzel bir organizasyon için 2071 Derneğine teşekkür ederim."

Uludağ üniversitesi İlahiyat Fakültesi 1. Sınıf öğrencisi Sibel Yağcı ise "Bu güne kadar Tavşanlı içerisinde gitmediğimiz ayak basmadığımız yer neredeyse kalmadı. Birçok yerlerden geçtik ama tarihinden bihaber şekilde yaptığımız bu telaşlı yürüyüşleri bir kenara bırakıp  arkadaşlarımızla küçük ama etkisi bir o kadar büyük olan bu gezide Tavşanlımızın açılmamış hazine sandığı olduğunu gördük. Bu güne kadar gün yüzüne çıkmamış olduğunu gördük” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.