Öğrenciler Köylere Taşınabilir

Eğitim Yayın: 27 Eylül 2012 - Perşembe - Güncelleme: 27.09.2012 16:48:33
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 3 dk.
5891 okunma
Google News

 

TAVŞANLI İlçesine bağlı 4 kilometre uzaklıktaki Göbel köyü ilköğretim okulunun norm kadro yönetmeliğince alınması köydeki kadınları ayağa kaldırdı.

Göbel köyünün ilköğretim okulu öğrenci anneleri  ilçe kaymakamlığına ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne giderek öğretmenlerini geri vermelerini istediler.

Önceki yıl 4 öğretmenlerinin bulunduğunu söyleyen veliler bu yıl norm kadro ile 2 öğretmen kaldığını ve çocuklarının aynı sınıfta büyük öğrencilerle eğitim almalarını istemediklerini belirttiler.

Her yıl şehire öğrencilerinin eğitimi için göç yaşandığını belirten veliler “ şehire gitmek istemiyoruz, yetkililer sesimizi duysun” dediler.

Veliler norm kadronun güncellenmesini büyükşehirlerde 10 milyonluk şehir ile ilçe ve köy norm kadrosnun aynı olmaması gerektiğini ifade ettiler.

Köy muhtarı Yakup Özbey ise ;

“ Göbel ilköğretim okulunda geçen yıldan bu yana her yıl sıkıntımız artıyor. 4 öğretmenden 3 öğretmene bu yıl da 1 öğretmenimiz gitti ve 2 öğretmenimiz kaldı. Çocukların eğitimi için ilçeye taşınıyorlar. 14 aile birleştirilmiş sınıfta çocuklarını okutmak istemedikleri için geçen yıl şehire göç ettiler.  Norm yasasına her yıl öğrencilerimizi feda ediyoruz. Okulumuzda 42 tane  öğrencimiz var , birinci sınıfta 17 öğrencimiz, ikinci sınıfta 9 öğrencimiz, üçüncü sınıfta 8, dördüncü sınıfta 8 öğrencimiz var. Bu öğrencileri 10’a tamamlayın deniliyor. Nasıl tamamlayalım çocuk pazardan satın alınıp okula konulacak değil. Burası şehir gibi düşünülmemeli. Birleştiirlmiş sınıflarda ikinci sınıfta gördüğü aynı dersi üçüncü sınıfta da görecekler.

Köylerde okullar açılarak köylerde daha kaliteli eğitim verilecek deniliyor. Bu şekilde nasıl iyi bir eğitim alınır. Bizim düşüncemiz köylerin norm kadrosu farklı olmalı. Bu yıl için sadece sıkıntımız var, arkadan gelen çocuklar fazla. Önümüzdeki yıllarda çocuklarımız artacak. Şehirlerde öğrenci artışı var ve ayakta kalan çocuklar olduğunu duyuyoruz. Uzak köylerden şehre taşımalı sistemle dolmuşlarla taşınan çocuklar yerine şehirdeki sınıflardaki çocuklar köylere taşımalı sistem ile getirilebilir. Hem köy hayatını öğrenirler. İlçeye giden köy çocuklarımız olduğu gibi aynı şekilde taşımalı olarak yakın köylerde yeni yapılan okullarımıza taşıma rahatlıkla yapılabilir.” Dedi.

Köy ile şehir norm kadrosunun farklı olmasını isteyen muhtar; “ Öğrencilerinizi 10’a tamamlayın diyorlar. Nasıl tamamlayalım? Nereden tamamlayalım? Nasıl tamamlayacağız? Aileleri teşvik ediyoruz fakat 5 yıl sonra çocuk artışımız fazla olacak, hemen yetişmeyecek. Teşvik ile bu yıl 16 öğrencimiz oldu birinci sınıfta, önümüzdeki yıl 20 öğrencimiz olacak. Valiliğe gideceğiz, bakana gideceğiz bu göçü engelleyeceğiz.” Dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.