Polikistik Over Sendromu

Sağlık Yayın: 20 Kasım 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 20.11.2021 18:18:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
2074 okunma
Google News

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Huri GÜVEY;  Polikistik Over Sendromu  ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi.

 

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

  • Polikistik over sendromu kadınlarda en sık karşılaşılan hormonal bozukluklardan biridir. Her 100 genç kadından 6 ila 8’inde görülür. Seyrek gelen veya uzamış adet kanamaları, kanda erkeklik hormonlarının seviyelerinde yükselme ve bunun sonucunda kıllanma ve sivilcelenmede artış ile karakterize bir hastalıktır.  Ultrasonografide ise büyük, dış kısmına yakın bölgede çatlayamamış yumurtalar içeren ve merkezinde yağlanma olan yumurtalıklar görülür. Fakat ultrasonografideki bu görüntü sadece polikistik over sendromuna özgü olmayıp aşırı kilo alımı, emzirme dönemi ve adet kanamalarının başladığı ilk yıllarda da görülebilir. O nedenle tanı koymak için sadece ultrasonografi bulgusu yeterli değildir.
  • Polikistik over sendromu sadece adet düzenini etkilemekle kalmaz aynı zamanda insülin direncinde artışa yol açarak diyabet ve kalp damar hastalığı riskini de artır. Seyrek adet görme ve yumurtlamanın az olması rahim kanseri riskinde de artışa yol açar. Bunların dışında yumurtlama düzensiz olduğu için gebe kalmada zorluk ve kısırlık da oluşabilir.
  • Hastalığın tedavisinde sağlıklı beslenme, egzersiz ve kilo kontrolü anahtar role sahiptir. Polikistik over sendromu kronik bir hastalık olduğu için bu öneriler yaşam tarzı haline getirilmelidir. Kilo kaybı yaşandıkça hastalığın belirtilerinde düzelme gözlenir. Adet düzensizliği, rahim kanseri riskini azaltma ve kıllanma tedavisinde doğum kontrol ilaçları ön plana çıkmaktadır. Gebe kalmada zorluk çeken hastalarda ise kilo verdikten sonra yumurta büyütme tedavilerinden, tüp bebek tedavisine varan kişiye özgü seçenekler bulunmaktadır.

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.