Saç Dökülmeleri

Sağlık Yayın: 06 Haziran 2021 - Pazar - Güncelleme: 06.06.2021 17:07:10
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
1791 okunma
Google News

 

Genetik bazı farklılıklar, kansızlık (demir eksikliği anemisi), tiroid bezinin çok veya az çalışması, protein eksikliğine neden olan ağır diyetler, yoğun stres, ciddi ve kronik hastalıklar, doğum ve hormon bozuklukları gibi durumlar  saç dökülmelerine  neden olabilmektedir. Uzun süre devam eden  saç dökülmeleri,  ciddi sistemik hastalıkların habercisi de olabilir.  Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Aslıhan Yonca KOÇAK, saç dökülmesi ve tedavileri  hakkında verdiği bilgilerde;

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur  ve erişkinlerde yıkanma ve taramaya bağlı olarak günde ortalama 100 adete kadar saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Normal bir kişide saçların 85’i büyüme evresindeyken 15’i dinlenme evresindedir. Dinlenme evresindeki saçlar doğal yolla bir süre sonra dökülür ve yerini yeni büyüyen saçlar alır. Yılda 3 kez tekrarlanan saç dökülme süresinin 2 ayı aşması durumlarında bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır ve bir uzman yardımı alınmasını gerekebilir. Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden 3-4 ay sonra başlamakta ve bu faktörler tedavi edildikten 6-12 ay sonra normale dönebilmektedir.

Her saçın ömür süresi kabaca 3 bölüme ayrılarak değerlendirilebilir:

*Büyüme evresi: En uzun süren evredir. Bu evrede saç ortalama ayda 1 cm kadar uzar.

*Dinlenme evresi: Ortalama 2-3 hafta süren bu evrede saç, uygun ve doğru bakımla uzamaya devam eder.

*Dökülme evresi: Dökülme evresine giren saç, saç folikülü ile olan bağlantısını kaybeder ve 2-4 ay içinde dökülür. Bu süre; saça yapılan, tarama, fırçalama, yıkama işlemleri ile daha da kısaltılabilir ancak uzatılamaz. Bu sürenin sonunda saça hiçbir şey yapılmasa bile saç kendiliğinden kayıp düşecektir. Dökülen saçın yerine saç folikülünden yeni saç üretilir.

Bu döngü bir ömür boyu devam eder. Banyo yapılmayan günlerde “günde 100” saç teline kadar dökülmenin normal kabul edilmesinin mantığı,  yukarıda anlatılan saçın fizyolojisindeki bu değişikliklerdir. Bu evrelerin bilinmesi saç dökülmelerinde tedavinin neden uzun sürdüğünün anlaşılması bakımından da önemlidir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4- 6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 100 tele kadar  saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir. Önemli olan bu nedenin saptanması ve uygun tedavinin yapılmasıdır.

  1. Deri problemleri

Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklarda saç etkilenirse dökülme görülebilir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.

 

  1. Genetik faktörler

Kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle,  genetik olan ve toplumun 50’sinden daha fazlasında görülen, erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve PRP tedavisi dökülme hızını yavaşlatır.

Kadınlarda, özellikle ailesinde kellik problemi olan bireylerin olduğu kişiler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır.

  1. Hastalıklar ve ilaç kullanımı

Tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaç toksisiteleri, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.

  1. Yanlış beslenme alışkanlıkları

Saç,  canlı bir organdır ve onun da beslenmesi kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek, saçı etkileyip dökebilir. Tedavisinde,  dengeli beslenmeye başlanması önemlidir.

 

 

  1. Vitamin ve mineral eksikliği

Beslenme problemi olmamasına rağmen, saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır.

  1. Hormonal sorunlar

Eğer kişide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa bu bulgulara saç dökülmesi de eklenebilir.

 

  1. Kozmetik etkenler

Saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır.

  1. Stres ve depresyon

Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.

 

Dermatoloji uzmanı muayenesi ile saç dökülmesinin nedenlerini ve dökülme tipini öğrenerek, dökülmeye yol açan faktörler belirlenmeli ve  uygun tedavi planlanmalıdır. Saç dökülmesi yaşayan kişilerin saça ve saç derisine zarar verebilecek saç bakım ürünlerinden kaçınmaları gerekir. Özellikle proteinden zengin bir beslenme düzenine geçilmeleri çok önemlidir. Dökülme, vitamin eksiklikleri nedeniyle oluştuysa mutlaka eksik vitamin yerine konulmalıdır. Tiroit ya da farklı bir hastalığa bağlı oluşan saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir yol izlenmelidir.

Saç dökülmesini önlemek için pek çok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar;

İlaç Tedavisi:

Saç dökülmesini önlemek ve var olan saçların kalınlaşmasını sağlayan FDA onaylı ilaçlar  hekim kontrolünde kullanılabilir. İlaç tedavisi saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde, yeni başlamış hafif-orta derecede saç dökülmesini önlemek için yararlı olabilir. İlaçların etkisi; saç sayısını arttırma, incelmiş saçları kalınlaştırma ve saçların daha fazla dökülmesini engelleme şeklinde olmaktadır.

Saç Mezoterapisi:

Saç dökülmesinde oldukça sık kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.  Saç mezoterapisi, saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin mikro iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi işlemidir.. Daha sonra saç derisine masaj uygulanmaktadır.

Hem erkeklere hem de kadınlara rahatlıkla uygulanabilen saç mezoterapisi 2-4 hafta ortalama 5-10 seans olarak yapılmalıdır. Uygulama sırasında herhangi bir acı, ağrı hissedilmemektedir. Saç mezoterapisi her yıl bir kür şeklinde uygulanabilir. Bazen aylık destek takviye şeklinde de devam edilebilir. Bu sayede saç dökülmeleri durdurulmakta ve yeni daha güçlü saçların çıkması sağlanması hedeflenmektedir.

PRP Saç Tedavisi:

Saç dökülmelerinde  etkin sonuçlar aldığımız diğer bir  yöntem olan PRP işlemi,  hastanın kendi kanının alınıp belirli işlemlerden geçirilmesi ile yapılmaktadır. Burada trombosit denilen ve kökleri besleyecek, gelişimini sağlayacak olan kısım ayrılır ve dökülen bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde çok etkilidir. Saç mezoterapisi de yine genetik dökülmesi olanlara PRP ile kombine uygulanabilir.

Saç Ekimi:

Özellikle erkek tipi saç dökülmesi olan kişilere uygulanabilir. Erkek tipi saç dökülmesi genetik olarak buna yatkın bireylerde erkeklik hormonunun etkisi ile gelişir. Saç folikülü etrafında saçı üreten hücreler, zaman içinde bu hormonun etkisiyle ölür. Böylece saç, önce incelir, ardından uzamamaya başlar ve en sonunda tamamen dökülür. Bu durumdaki hastalarda saç ekimi en kesin ve kalıcı tedavi şeklidir.

 

 

 

 

Sağlıklı Saçlar için Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Saç dökülmelerini önlemek, saçların sağlıklı uzaması ve canlı görünmesini sağlamak için alışkanlıklarımızda  bazı düzenlemeler yapmak gerekir.

  • Bilinçsizce yapılan diyetlerden uzak durulmalıdır.
  • Uyku saatlerine dikkat edilmelidir. Düzenli uyku çok önemlidir.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Vitamin eksiklikleri tesbit edilmeli ve yerine konmalıdır.

Çinko, B12, bakır, folik asit içeren besinler tüketilmelidir.

  • Sigara ve alkol kullanımı azaltılmalı, kontrollü olunmalıdır.
  • Antioksidan yiyeceklere (sebze meyve gibi) sofrada daha fazla yer verilmelidir.
  • Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Eğer aşırı miktarda saç kaybı, saçlarda gözle görülen incelme oluşursa en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.