Şeker Yerine Ot

Şeker Yerine Ot

Sağlık Yayın: 13 Haziran 2015 - Cumartesi - Güncelleme: 13.06.2015 17:42:49
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
4681 okunma
Google News

    ŞEKER YERİNE “STEVİA”

Tavşanlı ilçesi Arif Ağa camii karşısında aktarlık yapan Mustafa Özer " Stevia" adı verilen bitkinin şeker niyetine kullanılabileceğini söyledi.

Paraguay yerlileri tarafından "tatlı ot ve ballı yaprak" olarak adlandırılan, Türkiye'de "şeker otu" olarak da bilinen "stevia rebaudiana" adlı bitki Tavşanlı’da Yunus Emre Gül Lokman Hekim’de satışa sunuldu. 
Özer,  Patenti alınan bu bitki hakkında şunları söyledi; “Sakkaroz'a göre 250-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip olan şeker otu, aspartam gibi yapay tatlandırıcılara alternatif olarak kullanılıyor.
Hiç şeker içermeyen, sıfır kalorili, bir o kadar da tatlı olan bu bitki, Avrupa ve Amerika’da yıllardır doğal tatlandırıcı olarak kullanılanıyor. 
Stevia Nedir?
Stevia Bitkisi, Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. Paraguay ve Brezilya’da yetişen Chrysanthemum familyasından küçük vahşi bir çalı türü.
Paraguay ve Brezilyada 40 yıldan bu yana şeker hastalarına verilen stevia (şeker bitkisi) kristalize edilmiş şeker ve suni tatlandırıcıların aksine, hazmedildiği esnada insülin salgılanmasına gerek duymuyor. Bu bitkiden elde edilen sıvı haldeki öz su, kan şekerini düzenleyici olarak da kabul ediliyor.
Stevia üzerinde yapılan düzinelerce araştırma, Stevia Eksteri’nin diyet ya da tatlandırıcı olarak, güvenli şekilde kullanılabileceğini ortaya koydu ve şu anda dünyanın bir çok yerinde, Japonya’dan Brezilya’ya kadar değişik şekillerde kullanılmakta.
Stevia Ekstresi‘nin en büyük özelliği, bir doğal tatlandırıcı ve diyet gıdası olarak hiç bir şekilde kalori, yağ, sakarin ve toksik maddeler içermemesidir. Su bazlı olarak üretilir ve üretiminde alkol ya da herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz. Stevia Ekstresi kandaki şeker düzeyini yükseltmeksizin, şişmanlatmaksızın ve kalori vermeksizin içeceklerinizi veya gıdalarınızı tatlandırır. Stevia bitkisinin ihtiva ettiği steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 200-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yetiyor.
Stevia bitkisinin faydaları
* Stevia bitkisini tüm içeceklerinizde çay, kahve gibi tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.
* Şeker otundan tüm pasta, kek ve tatlıları tatlandırmada faydalanabilirsiniz.
* Stevya bitkisinde hiç kalori olmadığından zayıflamaya yardımcı olur.
* Beyaz şekerin sağlığımıza verdiği zararları yaşamadan yiyeceklerini tatlandırabilirsiniz.
* Şeker otu kan şekerini arttırmamaktadır.
* Şeker hastaları tarafından uzman doktor gözetiminde kullanılabilir.
* Diş üzerinde plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu ise hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiş.
 Kan şekeri seviyesini düzenler. Dişler üzerinde plak gelişimini durdurur ve önler. Vitamin ve mineral almayı sağlar. Vücudun daha fazla kalsiyum emmesini sağlar. Hipertansiyonu önler.
Stevia bitkisinin zararları
Stevya bitkisi doğal bir tatlandırıcıdır. Yapılan araştırmalar hiçbir zararı ve yan etkisi olmadığını göstermiştir. Piyasada satılan sakarin tipi tatalandırıcılar gibi zararlı değildir.
Stevia Bitkisi Nasıl Kullanılır
Stevia yapraklarındaki yoğun tatlı öz, su ortamında çok çabuk çözünebilmekte, ev-mutfak ortamında bile kolayca suya çıkartılıp tatlı ve içeceklerde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Diğer yandan, bitkideki tatlı özleri, çok yüksek sıcaklıklara karşı dayanımlı ve kararlıdır. Yani yüksek sıcaklığa maruz kaldığında özelliğini değiştirmez ve bozulmaz. Bu özelliği ile de stevia, tatlı, pasta, kek, baklava, reçel vb yapımlarında, kısaca pişirme, fırınlama ve dondurma yapımlarında rahatlıkla kullanılmaktadır. 
Stevia yaprağını tatlandırıcı olarak kullanmak ve tatlılık hissi almak kişilerin damak tadına göre değişir. Ancak unutulmaması gereken husus, bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir büyük su bardağı dolusu toz şeker tadına eşdeğerdir. “

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.