"Taahhüdü ihlal suçu nedeniyle cezaevine girilmesi belirsizliğini koruyor."

Taahhüdü ihlal suçu nedeniyle cezaevine girilmesi belirsizliğini koruyor.

Siyaset Yayın: 28 Mart 2013 - Perşembe - Güncelleme: 28.03.2013 14:23:10
Editör - Administrator
Okuma Süresi: 4 dk.
6429 okunma
Google News

MHP Kütahya Milletvekili Prof.Dr. Alim Işık, Adalet Bakanı Sayın Sadullah ERGİN tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, İcra İflas Kanunu’nun 340. maddesi, borçlunun haciz tehdidinden kurtulmak amacıyla bir taahhütte bulunması ve makbul bir sebep olmaksızın bu ödemeyi ihlal etmesi durumunda, alacaklının talebi halinde 3 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılabileceğini öngörmekte olduğunu belirtmişti.

 

Işık önergesinde; vatandaşların bir kısmının taahhüdü ihlal suçu nedeniyle cezaevine girerken, bir kısmının da jandarma veya polis ekipleri tarafından yakalanma korkusuyla evlerini veya köylerini terk etmekte olduğunu belirterek, ekonomik bir suça hapis gibi ekonomik olmayan bir yaptırım uygulanması nedeniyle, bu duruma düşen vatandaşların ya hapse atıldıkları ya da hapse atılma korkusuyla kaçak durumuna düştükleri için ekonomik hayattan uzaklaşmakta, borçlarını ödeme güçlerini tamamıyla kaybetmekte olduklarını belirterek,  şu soruları sormuş ve cevap istemişti:

Halen Bakanlığınıza bağlı mahkemelerce, taahhüdü ihlal suçu nedeniyle açılmış ve şimdiye kadar sonuçlandırılmış dava sayıları ne kadardır? 2002-2012 döneminde taahhüdü ihlal suçundan dolayı cezaevine giren vatandaşlarımızın yıllara göre dağılımları nasıldır? Anılan uygulamadan dolayı halen kaçak durumda bulunan vatandaşlarımızın sayısı ne kadardır? Taahhüdü ihlal eden vatandaşlarımıza verilecek hapis cezasının kaldırılması konusunda Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Varsa çalışma ne aşamadadır? Hangi ülkelerde taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası verilmektedir? Farklı uygulama yapan ülkeler var mıdır? Varsa hangi ülkelerde ne tür uygulamalar söz konusudur?

 

Alim Işık, İcra İflas Kanunundaki taahhüdü ihlal suçundan kaynaklanan sorunlara ilişkin vermiş olduğu soru önergesine Bakanlıkça verilen cevabi yazıda, borçlunun ödeme şartını ihlâli halinde ceza verilmesi konusunda, Avrupa ülke uygulamalarının araştırıldığı belirtilerek; “Aynı nitelikte bir suç tipine rastlanılmamakla birlikte, hapis cezası içeren icra ve iflas suçlarının bulunduğu Almanya, İsviçre ve Avusturya icra ve iflâs hukuku sistemlerinde, mal beyanında bulunmayanların altı aya kadar hapisle tazyik edileceğine; misli olmayan bir şeyin yerine getirilmesine ilişkin ödeme emrini alan borçlunun, yükümlülüğünü yerine getirmediği takdirde hapis ile tazyik edilebileceğine ilişkin hükümlere yer verildiği anlaşılmıştır.” şeklinde görüş bildirildiğini belirtilmiştir.

 

Işık, Bakanlıkça, yürürlükteki İcra ve İflâs Kanununun yerini almak üzere, Dünyada ve Ülkemizde yaşanan sosyal, ekonomik, teknolojik gelişmelere uygun ve günümüz ihtiyaçlarına cevap veren, modern bir icra ve iflâs sisteminin kurulması ve yeni bir Kanun Tasarısı taslağı hazırlanması amacıyla oluşturulan Bilim Komisyonunun, çalışmalarına devam ettiğini belirtilerek; “İcra ve İflas Kanununun 340. maddesinde düzenlenen müesseseye ilişkin değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin hususlar, diğer hükümlerle birlikte bir bütün olarak Bilim Komisyonunca değerlendirilecektir.” şeklinde görüş bildirildiğini belirtilmiştir.

 

MHP Kütahya Milletvekili Prof.Dr. Alim Işık, taahhüdü ihlâl suçu nedeniyle 2009 yılında 231.997, 2010 yılında 312.340, 2011 yılında 254.977 eylem için dava açıldığı; bu davalar sonunda 2009 yılında 26.599, 2010 yılında 195.493, 2011 yılında 162.704 eylem için tazyik hapsi kararları verildiğini ve tazyik hapsi kararlan nedeniyle 2009 yılında 17.959; 2010 yılında 24.084; 2011 yılında 20.891 ve 2012 yılında 21.923 kişinin ceza infaz kurumlarına alındığını belirtmiştir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.