TAVŞANLILI OYUNCUNUN HEDEFİ MEMLEKETİNDE FİLM ÇEKMEK

TAVŞANLILI OYUNCUNUN HEDEFİ MEMLEKETİNDE FİLM ÇEKMEK

Kültür Yayın: 09 Ekim 2015 - Cuma - Güncelleme: 09.10.2015 14:46:10
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
5056 okunma
Google News

TAVŞANLILI  OYUNCUNUN HEDEFİ MEMLEKETİNDE FİLM ÇEKMEK 

 

Tavşanlılı tiyatro ve dizi oyuncusu Erdoğan Bilen, Tavşanlı’da tanınmış oyuncularında yer alacağı bir sinema filmi çekmeyi planlıyor.

Turizm ve Kültür Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan onay bekleyen sinema projesinin onaylanmasından sonra Tavşanlı’da çekimleri başlayacak. Film sosyal içerikli aile ve kadına şiddet konusu üzerine kurgulanırken, kadroda Tavşanlılı gençlerinde yer alacak.

Yeni sinema projesi ve oyunculuk hakkında bilgiler veren oyuncu Erdoğan Bilen, hayallerine ulaşmak isteyen gençlerin bunu önce bir amaç ve hedef olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

BİR AMACINIZ VE HEDEFİNİZ OLMALI

Herkesin bir hayali olduğunu, bunu bir amaç, hedef olarak değerlendirmek lazım diyen Erdoğan Bilen, Benim bir hayalim vardı, oyunculuk, mankenlik, modellik, buradan yola çıkarak İstanbul’a taşınmamız benim için bir şans oldu. Orada bu hayalime başladım. Yavaş yavaş, adım adım, ajanslarda başlayarak, bölüm oyunculuğu yaparak devam ettim 2005 senesine kadar. 2005 senesinde Sarıyer Belediyesi Tiyatro akademisinde tiyatro eğitimine başladım. Akademisyen olarak Milli Eğitim Bakanlığından mezun oldum.  Daha sonra ajans kurduk. Bir süre devam ettirdikten sonra oyunculuk ve ajans bir arada gitmiyordu bende oyunculuğu tercih ettim ve bu sektörde devam ediyorum.

OYUNCULUĞUK İÇİN EĞİTİM ŞART

Oyunculuk için eğitimin şart olduğunu, bunun için çeşitli aşamalardan geçmek gerektiğini söyleyen Bilen, bir ajansa kayıt olarak, bölüm oyunculuğu, karakter oyunculuğu, misafir oyuncu olaraktan dahil oldum 2005’e kadar pratik eğitim dediğimiz alaylı olaraktan devam ettim. 2005 yılından sonra farkına vardım eğitim şart. Sarıyer Belediye Tiyatrosuna dahil oldum. Burada kısa bir eğitim almaktı amacım ama tiyatro ortamı başlangıçta zorladı lakin, karşılığını gördükçe zevk alıyorsunuz. Bu sizde harika derecede bir istek veriyor. Ben 3 aylık eğitimi 1 buçuk yılla uzattım ve akademiye girdim. Akademiye girdikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikamı aldım. Şuan da hem tiyatro eğitmenliği yapıyorum hem de oyunculuğa devam ediyorum. Özel bir tiyatroda 80 kişiye eğitim veriyorum. En çok zevk aldığım şey arkadaşları yetiştirmek. İlk başlarda bu sosyal faaliyeti sıkıcı buluyorlar. Yapamayız, çok sıkıcı, hep aynı sahneler ama ufak bir sahnede oynadıkları zaman aldığı tepki, alkış, sevgi, ağlamalar, gülmeler bunların karşılığını aldığı için, şahane bir istek uyandırıyor ve bu yolda devam ediyorlar. Sadece bu işte değil, yaptığını her işte karşılığını aldığınız zaman hayaliniz hedefe dönüşebilir. 2005 yılında ajans kurmuştum, hem ajans işine hem oyunculuğa devam ediyordum ama oyunculuğu fazla zaman ayıramıyordum. Daha sonra ajansı devrettim ve kendimi oyunculuğa verdim. Askerlik dönüşü Kuzey Güney dizisinde Mithat karakterini yaklaşık 25 bölüm oynadım. Daha sonra Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinden Orhan karakterini oynadım, ondan sonra Karadayı dizisine geçiş yaptım. Ayrıca Kertenkele, Diriliş, Medcezir, Zengiz Kız Fakir Oğlan dizilerinden konuk oyuncu olarak yer aldım.

OYUNCULUK SABIR GEREKTİRİR

Oyunculuğunun en büyük temeli sabır, yeri geliyor 2,3 ay rol gelmediği, sizi uygun karakter olmadığı zamanlar oluyor. Pes etmek burada olduğu gibi hiçbir sektöre yakışmıyor. Bu sektörde çok çabaladım, merdivenleri tek tek çıktım. Koşarak değil, hep kendi çabamla, eğitimimle, hırsımla hedef haline getirip amacıma ulaştığımı düşünüyorum.

AJANSLARIN HER ÇAĞIRDIĞI OYUNA GİTMEYİN

Tabiri caizse Yeşilçam kavramı bitti. Oturuşunu, kaşını, gözünü, yürüyüşünü, karakterini beğendiği insan bu denme safhasını geçtik.  Artık eğitim, referans, tanıdık dönemi, yetenek kısmı en son aşama. Tavşanlı’da oyuncu olmak isteyen gençler oluyor. Bunlardan bazıları beni aradı, ajansa kaydolmak için bizden şu kadar ücret istiyorlar. Bende dedim ki  hiçbir ajansa para vermek mantıklı değil, sen burada çalışmak istiyorsun, para kazanmak için. Eğitime para verebilirsin ama sen oraya emeğinin karşılığını almaya gidiyorsun baştan para vermek olacak iş değil. Bu tür ajanslardan uzak durmalarını isterim. Bunlar dolandırıcılıktan başka bir şey değil. Bizim işlerin işleyişi akşamdan belli olur, ertesi gün oyuncu kadrosu belli olur, akşam yardımcı yönetmen ajansı arar, şu özellikteki şu tipte kişiler gelmesini ister. Oyunculuk için o kişiler aranır. Bütçemiz bu, şu kadar ücret vereceğiz diye, eğer dizinin veya film çekileceği yerden çok uzaksanız, oraya gidip gelmek sizin alacağınız paranın anca karşılar. Bakkalı açmadan müşteri gelmez, senin bakkalın burada, İstanbul’dan müşteri gelir mi, gelmez. Onun için boş hayal olmasın, eğer hayalini hedefiniz varsa, herhangi bir tiyatro eğitimine girersiniz, halk eğitimlerimiz var, belediyelerin sunduğu imkanlar var, buradan sosyal faaliyetlere dahil olabilir eğitiminizi alabilirsiniz. Bu eğitimi de ilerletip, üniversitede konservatuvar, güzel sanatlar, sinema- televizyon gibi bölümleri okuyup dahili eğitim şeklinde yapabilirsiniz bu mesleği.

ÇOĞU FİLM YA İSTANBUL’DA YA DA BELLİ BÖLGELERDE ÇEKİLİYOR BENDE KENDİ MEMLEKETİMDE ÇEKMEK İSTEDİM

Sinema projemizin senaryosu bitme aşamasında ama  Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı’ndan onay beklediği için ismini açıklayamayacağız şu anda. Fakat sosyal mesaj içeren, aile şiddeti, kadına şiddet gibi konularla ilgili uzun metrajlı bir sinema filmi çekeceğiz.  Bunu da Tavşanlımızda çekmek istiyorum. Neden Tavşanlı derseniz, İstanbul’da her daim dizi, film çekiliyor. Doğu’ya gittiğinizde, aşiret dizleri, Doğu dizleri çekiliyor. Ege dizileri çekilirken hep sahil kenarı, yazlık yöreler, bende bu filmi Tavşanlı’ya taşımak istiyorum. Tavşanlımızın da gençlerinde büyük bir yetenek olduğunu biliyorum. Çoğu kardeşimizin de buna adım atacağını inanıyorum. Belediyemizin bize sunacağı yerde, hızlı bir eğitimle, oyuncu koçluğunu kendim üstlenerekten sinemanın kadrosuna dahil edeceğim arkadaşları seçeceğim burada. Hep beraber, esnafımız, halkımız, oyuncularımız olsun burada güzel bir film çıkartacağımıza inanıyorum.

TAVŞANLI’DA TİYATRO KURMAK İSTİYORUM

Tavşanlı’da bir tiyatro kurmak, buradaki gençlere eğitim vermek,  ayağım İstanbul’ tabi ki eğitimli hocalarımızla, bende bir ayağım burada bir ayağım İstanbul’da  katkı sağlarım. Tiyatroya başladıklarından biraz sıkılacaklar, zor gelecek ama alıştıktan sonra sahneden inmek istemeyecekler, evde aynanın karşısından kendilerini oynayacaklar

GENÇLER SOSYAL YAŞAMI AKILLI TELEFON MEŞGUL OLMAKTLA SANIYOR

Şimdiki gençler, dolaşmanın, kafede oturmanın, akıllı telefonlar kullanmanın, internete bağlı kalmanın sosyal yaşam olduğunu zannediyorlar fakat sosyal yaşam bu değil,  sosyal yaşam eline çekirdeğini alıp ada çayında, mesire alanında oturup muhabbet etmek, tanımadığını insanlarla tanışmak, başka sanatlarla, işlerle meşgul olmaktır. Kafeye de gidilecek, dolaşılacak, sinemaya da gidilecek, ama kütüphaneye de gitmenin zamanı da olmalı, eğitimin de zamanı olmalı. Gençlere tavsiyem yaşlarını boşa harcamasınlar, bu yaşlar en güzel yaşlar.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.