Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Eğitimi, Kütahya'da Yapıldı

Ekonomi Yayın: 07 Ekim 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 07.10.2020 10:06:04
Editör -
Okuma Süresi: 13 dk.
1618 okunma
Google News

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Eğitimi, Kütahya'da Yapıldı

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğünün yürüttüğü Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Artırılması Projesi kapsamında düzenlenen eğitim semineri Kütahya Grand Çınar Otel'de pandemiden dolayı uyulması gereken kurallara riayet edilerek, mahdut sayıda katılımcıyla gerçekleştirildi.

Tüketici Federasyonlarından, Seri Ziyaretler

Eğitim kapsamında gelen TÜKODER Başkanı ve Tüketici Federasyonu Başkanı Aziz KOÇAL, Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent DENİZ ile birlikte Tüketici Hareketi Genel Başkanı Cüneyt KÖŞE, Başkan Yardımcısı Ahmet ARABACI önce Ticaret İl Müdürü İsmail Hakkı UYGUN'u makamında ziyaret ettikten sonra Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan SAĞLAM ve Yönetim Kurulu Üyelerini ziyaret ettiler; akabinde Kütahya Valimiz ve Vali Yardımcılarımızı ziyaret ederek; yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Grand Çınar Otelde düzenlenen ürün güvenliği eğitim semineri, Tüketici Hareketi Derneği, Tüketici Birliği Federasyonu ile Tüketici Federasyonu yöneticileri, üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.

Proje kilit uzmanı Selami BEZEN'in sunumuyla Türkiye'de Ürün Güvenliği Denetimleri; Uzman Zeliha YILDIRIM'ın sunumuyla Ürün güvenliği nedir? Türkiye'deki ürün güvenliği, piyasa gözetimi ve uygunluk değerlendirme süreçleri konularında katılımcılara eğitim verildi.

Belediye Başkanı IŞIK: Kaliteli, Sağlıklı, Güvenli Üretmek Önemli

Toplantının açılış konuşmasını yapan bir ülke üretiyorsa korkmayın diyen Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK: "Ürün güvenliği sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın önem verdiği bir konu. Bu toplantının ilimizde de yapılıyor olmasından çok memnun oldum. Bir ülke üretiyorsa korkmayın. Yapmış olduğumuz meslekler üretirsek bir anlam ifade ediyor.

Üreten ülkelerin üç sorunu temelden çözülmüş oluyor. Birincisi aidiyet duygusu artıyor. Sosyal barışa katkı sağlanıyor. İkincisi genç neslin en büyük sorunu olan işsizliğe çare olmuş oluyorsunuz, istihdamı artırıyorsunuz. Üçüncüsü ve en önemlisi ise diğer ülkelerle rekabet gücünüz artıyor. Aksi takdirde diğer ülkelere kölelik yapıyorsunuz. Bu üç sorunu çözmenin tek yolu üretmek, ama üretirken de güvenli üretmek, sağlıklı üretmek ve kaliteli üretmektir" dedi.

Tüketici Hareketi Genel Başkanı Cüneyt KÖŞE: Hemşerilerimizin Bilinçlenmesi, Farkındalıklarının Artması İçin Eğitimi Yapmayı Planladık

Tüketici Hareketi Genel Başkanı Cüneyt KÖŞE: "Öncelikle Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim IŞIK'a çok teşekkür ediyorum, başka bir programı vardı, programımıza katılabilmek için diğer programının zamanını değiştirdi ve bizlerle birlikte oldu. Tüketici Birliği Federasyonunun bir organı olarak, Tüketici Hareketi Derneği olarak Kütahya'mızda değerli Federasyon Başkanlarımızı ağırlamaktan onur duyuyoruz.

Ticaret Bakanlığı ile birlikte ürün güvenliği projesinin bir ayağı Kütahya'da gerçekleşmekte. Ürün Güvenliği projesi son derece sağlık açısından önemli bir projedir. Aziz Başkanım anlatmıştı, yüzümüzdeki maskelerle yaşamak zorunluluğunu taşıdığımız bu günlerde, bu ürünlerin ne kadar güvenli olduğunu anlamak ve anlatabilmek adına Kütahyalı hemşerilerimizin de bilinçlenmesi, farkındalıklarının artması için bu eğitimi yapmayı planladık.

Başka programı olmasına karşın, bizimle olan Sayın Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim IŞIK, yoğun gündemlerine rağmen Kütahya’yı yalnız bırakmayan Federasyon Başkanlarımıza, her projemizde koşulsuz destek veren Keramika Genel Müdürü Emin YÜCE'ye, DPÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet ACET'e, saygıdeğer Yönetim Kurulu Üyelerime, değerli DORUK aileme, güzel yurdumun dört bir yanından gelen can dostlarıma, tüm saygıdeğer katılımcılara ve özellikle onların zamanından çalmama rağmen beni hep seven KÖŞE aileme teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent DENİZ: Tüketici Federasyonumuzla, Konfederasyon Hazırlığındayız

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent DENİZ: "20 yıldır gelip gidiyorum. 1997 yılında kurduğumuz Tüketiciler Birliğinin Kütahya Şubesini açmıştık, 2001 - 2002 yıllarında, ilk defa o zaman Kütahya'ya gelmiştik. Daha sonra da Cüneyt KÖŞE'nin Tüketici Hareketi Derneği nedeniyle ziyaretlerimiz oldu.

Her gelişimde Kütahya'yı ayrı seviyorum, Kütahya'da olmak ayrı mutluluk veriyor. Çünkü coğrafyası çok hoşuma gidiyor, aurası çok güzel, tarih kokan bir kent, her geldiğimde Kütahya'da gelişme tespiti yapıyoruz. Sivil Toplum çalışması anlamında da bizim Federasyonumuzun bileşeni olan Tüketici Hareketi Derneği Genel Başkanı Cüneyt KÖŞE'nin izini ve sonuçlarını görüyoruz, tespit ediyoruz. Kendisi, tüketicinin hak aradığı, tüketicilerin baş vurduğu, tüketici hakem heyetinde derneği adına görev yapıyor ve tüketici haklarına ilişkin kararların altına imzasını atıyor. Başarılı bir çalışma ortaya koyuyor.

Bizim Kütahya'da bulunma sebebimiz, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü'nün yürütmekte olduğu bir proje kapsamında, Kütahya'da tüketici hakları mücadelesi içerisinde yer alan veya konuya ilgi duyan ürün güvenliği ile ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışmasıdır.  Bakanlıktan gelen uzmanlar tarafından verilen, güvenli ürün konusunda eğitim için geldik.

Bu gelişimizin çok daha özel bir durumu var. Türkiye'de faaliyet gösteren 3 tane tüketici federasyonu var, bu federasyonların bir araya gelerek oluştuğu yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz bir birliktelik var. 3 Federasyon, Türkiye' deki en büyük Tüketici çatı kuruluşu oluşturmak üzere geçtiğimiz Ocak ayından itibaren örgütleniyoruz, çok yakında Tüketici Konfederasyonu tüzel kişiliği ile kamuoyuna çıkacağız. Ziyaretimizi özel kılan da bizim konfederasyon girişimlerimizin şuanda dönem sözcüsü olan TÜKODER Genel Başkanı Aziz KOÇAL'ın yanımızda olmasıdır. Aziz KOÇAL, bizim Konfederasyonumuz adına dönem sözcülüğü görevini üstleniyor, hem Federasyon hem de TÜKODER Genel Başkanı olarak yürütüyor. Müsade ederseniz en çatı kuruluşumuzun sözcüsü olarak dinlemek isteriz" dedi.

 

 

TÜKODER Başkanı ve Tüketici Federasyonu Başkanı Aziz KOÇAL Kütahya’da Önemli Açıklamalarda Bulundu

TÜKOED Genel Başkanı ve TÜDEF Başkanı Aziz KOÇAL açıklamalarına: “Özellikle bizleri bugün kabul ettiğiniz için teşekkürlerimi sunarım. Gazeteler bizim olmazsa olmazımız tüm tüketici örgütlerinin tüzüklerinde var olan tüketicinin bilgilenmesi, bilinçlenmesi örgütünün sağlanmasıdır. Tüketicilerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için tüketici örgütleri açısından en önemli ayak gazeteciliktir, basındır. Bu nedenle basın bizim olmazsa olmazımızdır. Bu anlamda Kütahya’daki derneğimize verdiğiniz katkılar için teşekkür ederiz.“ diyerek başladı. Kütahya’nın doğal gaz sorunuyla devam eden KOÇAL:

“Kütahya’nın Doğalgaz Sorunu Var”

“Tabi gündeme gelirsek, Kütahya’nın doğalgaz sorunu var, aynı sorun Ankara’da da mevcuttur. Siz peşin evrakıyla birlikte bir yıllık doğalgazınızı alıyorsunuz gazınız bittiğinde aradaki fiyat farkı sebebiyle sistem fiyat farkıyla tahsil ediyor. Bu tahsil EPTK’ nın yayımladığı bir yönetmeliğe dayanarak alınıyor.  Bir yönetmelik veya bir yasa yayımlandığında toplumsal fayda ön plana ve taraflarla müzakere edilerek yayımlanır. Bu düzenlemeyle birlikte burada EPTK güçlü olan doğalgaz dağıtıcılarının yanında yer almıştır. Hâlbuki Anayasanın 172. Maddesi’nde : “Devlet tüketicileri korur.” diyerek kanun hükmü olmasına rağmen bu durum güçsüz olan tüketicileri daha fazla mağdur eden bir uygulamaya imza atmıştır. Dolayısıyla ilgili yönetmeliği biz ne kadar TUDEF olarak dava konusu yapmış olsak da süreç devam ediyor. Maalesef bu yönetmeliğe dayanarak gerek Ankara’da gerekse Kütahya’da hakem heyetlerinde tüketiciyle ilgili kararlar reddediliyor. Parasını doğalgazını peşin ödeyerek alan tüketici neden mağdur olsun? Arada ki fiyat farkı neden tüketiciye yansısın? Anlamak mümkün değil. Bu uygulamanın çok acil ivedi olarak yeniden gözden geçirilerek taraflarla birlikte tüketici lehine bir düzenlemeyle değiştirilmesi gerektiğini bir kez de Kütahya’da beyan etmiş olalım.

“Günde En Az 2 Veya 3 Kere Maske Değiştirilmesi Gerekmektedir”

Bir başka konu ise Pandemi dolayısıyla hepimizin kullandığı maske sorunu. İki gündür Ankara’daki bir toplantıdaydık işin uzmanlarından aldığımız bilgiyle bu sürecin bir yıl daha fazla sürebileceği beklentisi var Belli ki bu maskeler bizim hayatımızda uzun süre kalacaktır. Bu nedenle maskelerin gün boyu kullanılması sakıncalıdır. Günde en az 2 veya 3 kere değiştirilmesi gerekmektedir.

“Pandeminin Getirdiği Yük Yine Yoksul Tüketicilerin Sırtına Binmiş Durumda”

Gün boyu dışarıda olması gereken 4 kişilik bir aile düşünelim ki, günde iki maske değiştirseler ayda 140tl gibi bir para tutarı ortaya çıkar. Bu askeri ücretli çalışan bir aile için çok ciddi bir tutar. Bu açıdan da baktığımızda pandeminin getirdiği yük yine yoksul tüketicilerin sırtına binmiş durumda. Yani bu yükü yine yoksul tüketici taşıyor tabi bunla birlikte küçük esnafta mağdur oldu. Küçük esnafta aynı şekilde bu yükün altında ezilmeye başladı. Bundan hareketle maskelerin koruyucu ve önlem olarak satılan ilaçlar gibi aile hekimi tarafından düzenlenecek reçeteyle eczanelerden ücretsiz olarak, ilaçlara verdiğimiz gibi katkı payı vererek tüketiciye satılması gerektiğini defalarca söyledik. Yine Kütahya’dayken de sizler aracılığıyla tekrar bunu söylemek istiyoruz

Çocuklarımız Kimyasal Soluyor

Bir başka sıkıntı ise boyalı dediğimiz bu cerrahi maske. Yıkanabilir denenerek satılan boyalı maskelerin herhangi bir kontrolü yok, bu maskelerde kimyasal boyalar kullanılıyor. Bu boyaların tüketici sağlığı açısından ne kadar zararlı, ne kadar zararsız olduğu yönünde herhangi bir bilimsel veri yok ama şunu biliyoruz ki kimyasalları ne kadar uzun süreli solursanız insan vücudunda ileri yaşlarda kalıcı hastalıklara yol açar.

“Bir Salgın Hastalıktan Korunurken Başka Bir Hastalıkla Karşı Karşıya Kalacağımız Bir Dönem Yaşıyoruz”

Çocuklarımızın maskelerden soluduğu havanın çocuklarımızın ciğerlerinde çok ciddi hasarlara yol açabileceği söz konusu. Ne yazık ki bu maskeler piyasada kontrolsüz bir şekilde satılıyor. Bir salgın hastalıktan korunurken, başka bir hastalıkla karşı karşıya kalacağımız bir dönem yaşıyoruz. Maskelere ciddi bir kontrol sisteminin mekanizmasının işletilmesi,  getirilmesi boyalı maskelerin yasaklanması gerekli.

“Ancak Pamuklu Bez Ve Boyasız Maske Kullanılabilir”

 TSE’nin bu noktada önemli standartları var. Ancak Pamuklu bez ve boyasız maske kullanılabilir. Buna uygun maskeler belki yapılabilir fakat yıkanırken de vatandaşlarımız maskeleri deterjanla makineye atarak yıkıyorlar ya da maskeler herhangi bir sabunla yıkanıyor. Bunlarında kalıntıları maalesef insan sağlığı açısından ciddi bir tehlike arz ediyor.

Maskesiz Sokağa Çıkmayın Demekle Halka Kötülük Mü Ediyoruz?

 Maskesiz sokağa çıkmayın demekle halka kötülük mü ediyoruz bazen kendime bu soruyu sormadan edemiyorum. Cerrahi maskelerin ne kadar koruyucu ve gerçekten üç katlı olarak mı yapıldığını bilmiyoruz. Maskelerin üzerindeki barkotların ürün takip sisteminde kayıtlı olması gerekli. Ürün takip sistemini sorguladığımızda bazı maske kutularının barkotlarını göremiyoruz. Bu da bizlere merdiven altı kaçak maskelerin üretildiğini gösteriyor. Daha farklı hastalıklara yakalanmadan salgından kurtulmak istiyorsak, maskeler konusunda yetkili kurumlarca çok acil olarak ivedi denetim yapılarak tedbirlerin alınması ve bu maskelerinde bir süre tüketiciye ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini düşünüyorum.”dedi.

Eğitim programında Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, TÜKODER Başkanı ve Tüketici Federasyonu Başkanı Aziz KOÇAL, Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent DENİZ, Tüketici Hareketi Genel Başkanı Cüneyt KÖŞE,  DPÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet ACET, ASE Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Ahmet İREN, Kütahya'dan ve şehir dışından katılımcılar yer aldı. - DORUK Fatma

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.