TRT RADYO 1'DE KÜTAHYA’NIN UNESCO SÜRECİ

Yaşam Yayın: 15 Ekim 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 15.10.2018 14:16:35
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
3327 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR, TRT RADYO 1'DE KÜTAHYA’NIN UNESCO SÜRECİNİ ANLATTI
Vali Ahmet Hamdi Nayir, TRT Radyo 1’de canlı olarak yayımlanan “Gecenin İçinden” programına konuk oldu.
 
Programda soruları yanıtlayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)  Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olma süreci, UNESCO sürecinde yürütülen çalışmalar, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın çini sektörüne ve şehrin tanıtımına sağlayacağı katkılar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
 
“DÜNYADA 37 ŞEHİRDEN BİRİ KÜTAHYA”
 
UNESCO tarafından Zanaat ve Halk Sanatları dalında “Yaratıcı Şehir” unvanına layık görülen Kütahya’nın dünyada 180, alanında ise 37 şehirden biri olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “7 bin yıllık geçmişinde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Kütahya’mız tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğal güzellikleri, yeraltı kaynakları ve kaplıcalarıyla öne çıkan bir il; ama çini başat rolünde. Osmanlı’dan günümüze dek getirdiğimiz, bugün de yaşattığımız çini sanatının başat rolünde olabileceğini düşündük. Giyim kuşamımızdan, musikimize, halk oyunlarımıza kadar halkımızı ilgilendiren bütün hususları da ilave ederek güzel bir dosya hazırladık” dedi.
 
“ÇOK ZOR OLMASINA RAĞMEN İLK MÜRACAATTA KABUL EDİLDİK”
 
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na ilk müracaatında giren ender illerden birinin Kütahya olduğuna dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, “İlimizde çok güzel bir birlik ve beraberlik oluştu. Başvuru sahibi Kütahya Belediyesi; ama Kütahya Valiliği, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Zafer Kalkınma Ajansı, Kütahya Çiniciler ve El Sanatları Esnaf Odası ile gayret gösteren bütün sanatçılarımız bize destek verdiler. Bazı şehirlerin 4. müracaatında girebildiği UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na ilimizde sağlanan birlik ve beraberlik sayesinde ilk müracaatımızda kabul edildik. Biz bu birlik ve beraberliği oluşturup Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) öncülüğünde çok güzel bir dosya hazırladık. İlimizin bütün zenginliklerini bu dosyaya yansıttık, bu ağda olan ülkelerle birebir görüşmeler yaptık” ifadelerini kullandı.
 
“4 AFRİKA ÜLKESİNİ DE UNESCO’YA TAŞIYACAĞIZ”
 
UNESCO sürecinde 4 yıllık bir çalışma planı olduğundan da söz eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, 4 Afrika ülkesinin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olması yönünde Kütahya olarak çalışma başlattıklarını kaydetti. 4 ülkenin belirlenme aşamasındaki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Vali Nayir, “Çini toprağa dayalı bir sanayi. Afrika’da da bunun çok geri örnekleri de olsa toprak, seramik türünde çalışması olan ülkeler var. Biz, o ülkelerin de dosyalarını hazırlamasında yardımcı olacak, onlardaki somut olmayan kültür mirasını geleceğe taşıyabilecek, ekonomilerine, kültürlerine katkıda bulunabilecek bir canlılığı sağlamaya çalışacağız. Bu aynı zamanda uluslararası bir yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik ve kardeşliği ortaya çıkaracak. 180 şehrin yer alacağı, ortak projelerin geliştirileceği bir internet sayfasını hazırlamayı da biz üstlendik. 180 şehir hangi konularda bu ağa girmişler, hangi eserleri üretiyor, hangi fuarlara katılıyorlar bizim hazırlayacağımız portal üzerinden görülecek. Böyle bir yapı yoktu, bunun da sözünü biz verdik” şeklinde konuştu.
 
“UNESCO KÜTAHYA’YI ÖRNEK GÖSTERİYOR”
 
Kütahya’nın UNESCO sürecinde emin ve başarılı adımlarla ilerlediğini kaydeden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Çinimizdeki, ağır elbiselerdeki motifleri de kayda geçirerek tarihten getirdiğimiz çizgilerin yaşamasını sağlayacak bir envanter oluşturmaya çalışıyoruz. Bazı sanatçılarımız, özellikle gençleri seçerek hem lisan hem de sanatımızı tanıtsın diye UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olan şehirlere göndereceğiz. İlimizdeki birlik ve beraberlikle bunların da üstesinden geleceğimize inanıyorum. Şu an güzel bir noktadayız. UNESCO bütün toplantılarını bizi davet ediyor, yapmış olduğumuz çalışmaları da diğer üye şehirlere örnek gösteriyor. UNESCO süreci Kütahya’nın ülke ve dünya çapında tanıtılmasında çok güzel bir fırsat olacak” dedi.
 
“SEKTÖRDEKİ GELİRİ ARTIRACAK”
 
Çiniye emek veren Kütahya’nın değil ürünün pazarlamasını yapan diğer illerin sektörden daha fazla kazanç sağladığını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nın sektördeki geliri artırarak Kütahya’yı kazançlı kılacağını söyledi.  Vali Nayir, “UNESCO kendi logosunun bizim ürünlerimizde kullanılmasına müsaade edecek. Dünyada bu logoyu kullanan şehirlerde çok büyük bir gelir artışı yaşandığını gördük. Biz de bu yolun yolcusu olacağız. Burada sanatçılarımız, zanaatkarlarımız, üreticilerimiz verilen emeğin karşılığını daha fazla alacaklar ki bu işin kalıcı olmasını sağlayacak. Buradaki bir atölyede çok ucuza çıkan bir eserimiz Antalya’da, İstanbul’da, Kapadokya’da çok yüksek fiyatlara satılabiliyor. Halbuki Kütahya’da kalması, tasarımını yapan, emeğini çeken, fırında ateşin başında bekleyen kişilere yansıması lazım. Dolayısıyla bizim ürün kalitesini artırmamız, insan sağlığını dikkate aldığımızı göstermemiz ve tasarıma saygı göstermemiz şartıyla daha iyi bir noktaya gelir. Birlik ve beraberliğimize katkı sağlayan sanat oldu. Sanatın birleştirici rolünü burada çok net olarak gördük. Çini bütün ilin dinamiklerini bir araya getirecek bir sanat oldu. İnşallah bu böyle devam edecek” diye konuştu.
 
Kütahya’nın tarihi, kültürel zenginlikleri ile doğal güzellikleri hakkında da bilgiler veren Vali Ahmet Hamdi Nayir, dinleyicileri Kütahya’ya davet etti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.