Türkiye’nin en iyi süt sığırcılığı tesisi Tavşanlı' da

Tuna İşleyen (GÖRÜNTÜLÜ)

Ekonomi Yayın: 26 Temmuz 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 26.07.2021 08:40:47
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
5522 okunma
Google News

                

               Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, girişimci iş adamı Mehmet Yılmaz, uzun yıllar içinde bulunduğu madencilik sektöründen hayvancılık sektörüne de el atarak üretim ağını genişletti.

               ABD'den getirdiği bin 300 büyükbaş hayvanı 3 bin'e çıkaran girişimci iş adamı, günlük 40 ton süt üretiyor.

 

 

               Hayvan kalitemiz çok iyi ve genetiğimiz oldukça yüksek diyen Mehmet Yılmaz, " 40 Ton günlük süt üretim yapıyoruz. Kendi ihtiyacımızın haricinde yılda ortalama 250 adet gebe düve satıyoruz. Şu anda  bin 300 sağmal ineğimiz mevcut." dedi.      

               "Bizim ana işimiz madencilik, madencilik sektöründe çok iyi yerlere geldik. Ciddi anlamda makine parkımız, kamyon parkımız, iş potansiyelimiz var.  Farklı bir sektöre yatırım yapmak istedik ama kendi memleketimize, tabi ki de Tavşanlı'ya yapmak istedik . Burada ne yapılabilir en iyi derken, hayvancılık aklımıza geldi. Araştırmaya başladık, dedik ki biz bu işletmeyi nereye kuralım, kendi köyümüz Derbent aklımıza geldi. Buradan arazi satın aldık ve bu şekilde nasip oldu. Biraz zorluklar çeksek de şu anda durumumuz çok iyi ve güzel gidiyor. Biyogazı yaptık,  gübresiyle elektrik üretiyoruz. Çatılara güneş enerjisi santralleri kurduk.  2 megawatt oradan elektrik üretiyoruz. Her şeyiyle dört dörtlük bir tesis oldu. Hem gübresinden elektrik üretip, hem çatılarında güneş enerjisiyle 2 megawatt elektrik üreten böyle bir tesis dünyada yok.  Avrupa'da var ama orada teşvik çok fazla olduğundan dolayı küçük aile işletmeleri bulunmakta ama bizim tesisimiz gibi 1,5 megawattlık biyogaz sistemi, 2 megawattlık güneş enerji sistemi olan tesisleri yok."

 

Türkiye'nin her yerinden düve almak için başvuruyorlar

               "Şu anda düve satışlarımız çok iyi" diyen Mehmet Yılmaz, "Türkiye'nin her yerinden düve almak için başvuruyorlar. Şöyle anlatayım, 'Şu anda Temmuz ayındayız ve Eylül ayında çıkacak gebe düvelerimizi bile şimdiden ayırtıyorlar. Gebe düve verdiğimiz insanlar çok memnunlar.

 

 

               Biyogaz sistemimizde geçen hafta üretime başladı. Burayı kurma amacımız, çiftlikte 3 bin  hayvan bulunuyor, bunların gübrelerini burada değerlendirip ekonomimize katkı sağlamak. 1,5 Megawattlık yani 1500 Kw’lık bir güce sahip burası. Nasip olursa 15 gün sonra tam kapasite çalışarak elektrik vermeye başlayacağız. İçindeki gazı alıp bu gazı yakan motorda bunu kullanarak jeneratör mantığıyla gübrenin içindeki gazı yakarak elektriğe çeviriyor ve buradan çıkacak gübre de yani atık malzeme, organik gübre olarak arazilerde ve tarlalarda çok güzel verim elde ediyor. O organik gübreleri de kendi arazilerimizde kullanacağız ve etrafımızdaki çiftçilerimize paylaşacağız.

 

Şu anda çiftliğimizde 3 bin adet büyük baş hayvanımız var. Buranın 60 kapasitesini karşılıyor ve çevremizdeki tavuk gübrelerini alıp burada değerlendireceğiz.  Tavuk gübresi artı büyük baş hayvan gübresi kullanarak bu işletmeyi yürüteceğiz." 

 

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.