VALİ AHMET HAMDİ NAYİR AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARINA KATILDI

Gündem Yayın: 22 Eylül 2018 - Cumartesi - Güncelleme: 22.09.2018 12:06:42
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
2224 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR AHİLİK HAFTASI KUTLAMALARINA KATILDI
13. yüzyılda yaşayan Ahi Evran'ın insani ve ahlaki felsefesini yaşatmak, geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen 31. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KÜTESOB) tarafından bir program düzenlendi.
 
KÜTESOB Konferans Salonunda düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkan Vekili Hasan Öncel, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KÜTESOB) Başkanı İbrahim Yiğit, bazı daire müdürleri, STK Temsilcileri, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.
 
“AHİLİĞİN BUGÜNÜNÜ KONUŞMALIYIZ”
 
Ahiliğin Anadolu’da yerleşmesi, Batılıların nasıl baktığı, günümüze uyarlanabilmesi konuları hakkında bilgiler veren DPÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Batur, “Anadolu’da yerleştikten sonra ahiliğin 3 maddede faydaları olduğunu görüyoruz. Ahilik Teşkilatı göçebe hayattan yerleşik hayata geçişi hızlandırmıştır. Gayrimüslim halkın esnaf ve sanatkarlardan oluşan toplulukta ahilik teşkilatına mensup insanların daha iyi rekabet etmesini sağlıyor. Türk esnaf ve sanatkarları aralarında iş birliği, karşılıklı yardım ilişkileriyle topluluk muhafaza edilmiş ve daha iyi hale gelmesi sağlanmıştır. Ahilik Teşkilatı günümüzde olmuş olsa topluma neler verebilirdi, bunların nasıl bir uyarlamasını yapabilirdik? Bunların üzerinde konuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“TÜRK ESNAFI OLARAK KILICIMIZI KUŞANIP BİRER ALP OLALIM”
 
Ahilik Teşkilatının önemine değinen ve esnaflara çağrıda bulunan KÜTESOB Başkanı İbrahim Yiğit konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “800 yıl önce Ahilik Teşkilatı kurulduğunda sadece esnaflık, üretmek, dürüstlük ve doğruluğun dışında savaş eğitimi de alıp ülke zora girdiğinde kılıcı kuşanıp esnaflığın dışında çok da güzel alp olmuşlar. Ben de bugünün esnaflarına sesleniyorum. Bugün elbette fiziksel bir savaş yok ama ekonomik savaş var. Biz de bugün gelin, Türk esnafı olarak kılıcımızı kuşanıp birer alp olalım. Dış güçlerin ekonomiyle ilgili bize vermeye çalıştıkları zarara karşı daha çok üretelim, daha çok çalışalım, vergimizi tam anlamıyla ödeyelim, istihdam yaratalım ve şer odaklarına imkan vermeyelim. Bu ülke bizim, başka bir ülkemiz de yok.”
 
“UNUTTUĞUMUZ İÇİN PROBLEM YAŞIYORUZ”
 
Ahilik kültürünün günümüze uyarlanması gerektiğinden söz eden KÜTSO Başkan Vekili Hasan Öncel, “Günümüzde herkesin her işi yapabildiği, her dükkanı açabildiği, çıraklık, kalfalık, ustalık üçgeninden gelmeyip daha kapının önündeki açılış çiçekleri solmadan kapanan iş yerlerine baktığımızda ahilik kültürünün ne kadar önemli olduğu anlıyoruz. Günümüzde alıcı ve satıcının birbirini görmediği ve tanımadığı, e –ticaret yoluyla yapılan alışverişlerle ahilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Binlerce dosya Tüketici Hakem Heyetinde, binlerce dosya Ticaret Mahkemelerinde sonuçlanmayı bekliyor. Ahilik kültürünü günümüz yaşam şartlarına tekrar entegre ederek beraber yaşamamız lazım. Bu kültürü unuttuğumuz için bugün birçok problem yaşıyoruz” dedi.
 
“AHİLİK KAFDAĞI’NIN ARKASINDAKİ BİR MASAL DEĞİL”
 
Ahiliğin yalnızca tarihin tozlu raflarında kalan bir husus olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirten Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, “Ahiliğin, bugün yaşanması mümkün olmayan, sanki Kafdağı’nın arkasındaki güzel olaylar olarak algılanmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü o insanlar bu güzellikleri yaşadıysa biz de günümüzde bunları yaşayabiliriz. Biz de günümüzün şartlarına uyarlayabiliriz. Her alanda olduğu gibi tarihte çok güzle olaylar yaşanmış ama onların bugün yaşanması mümkün değilmiş gibi geliyor. Bu doğru değil. Kaliteli üretim yapabilirsek şu anda dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz bizi hiç etkilemez. O yüzden herkes yaptığı işin hakkını vererek yaptığı takdirde dışarıdan gelen taarruzlar bizi etkilemez, ülkemizi yıldıramaz ve bize vaat edilen güzel günler yaşanır” ifadelerini kullandı.
 
Programda Vali Ahmet Hamdi Nayir’e Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit tarafından ahilik kaftanı giydirildi.
 
31. Ahilik Haftası etkinliklerinde bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Tarihimizden, kültürümüzden, inancımızdan büyük umdeleri barındıran ahilik gibi önemli bir konunun yeniden hatırlanması, bugünkü ihtiyacımıza yönelik olarak yeniden değerlendirilmesi gibi önemli bir toplantıda birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
 
“AHİLİK TEŞKİLATINA İHTİYACIMIZ VAR”
 
Ahiliğin bir yaşam felsefesi ve ahlak manzumesi olduğunu vurgulayan Vali Ahmet Hamdi Nayir, ahilik kültürünün geçmişte kalmaması günümüze taşınması gerektiğini söyledi. Vali Nayir, “Dolayısıyla tabidir ki bu inancımızdan, kültürümüzden, tarihimizden sonuna kadar etkilenmiş olmalı ve bu toprakların bize yurt olmasından itibaren, bu topraklardaki varlığımızı oluşturmanın ve başarıyı elde etmemizin her noktasında da tesiri, katkısı olan bir yapı. Tarihte kalmaması gereken, günümüzde de var olması gereken, ihtiyaç duyduğumuz bir yapı. Ahlak önemli, yalnızca sanatkarlarımızın, ticaret erbabının sahip olması gereken bir umde değil, toplumun her kesiminin ahlaki umdelere ihtiyacı var. Ahlak o kadar önemli ki bu dünya, kainat hatrına yaratıldı dediğimiz Peygamberimiz, ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim’ diyor. Hayatın gayesi güzel ahlakı yaşamak. Dolayısıyla ahiliği bir ahlak manzumesi görürsek iyiliğe ait her husus onun içinde yer alıyor: cömertlik, yardımlaşma, dayanışma, başkalarının derdiyle dertlenme… Kötülüğe ait her şeyi de dışında tutuyor. Hile, hırsızlık, başkalarını kandırma gibi her hususu da dışında tutacak, onlara engel olacak bir yapı. Bir hiyerarşik yapılanma, bir saygı var. Ustaya saygı var, bu toplumda büyüğe saygıyı ortaya çıkarıyor. Bir yardımlaşma, dayanışma var. Zor günlerde bu milletin ayakta kalmasını sağlayacak bu unsurları içinde taşıyan bir husus” dedi.
 
“ÖZBEÖZ BİZİM YAPIMIZ”
 
Ahiliği bugün toplumda tam canlı tutsak trafik dahil tüm sorunlarımızı çözebiliriz diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Toplumda saygı, sevgi, yardımlaşma ve dayanışma duygularını yerleştirirsek eğitimimiz daha farklı, trafiğimiz daha düzgün hale gelecektir; fakirin, fukaranın halinden anlayan bir yapı olacaktır. Krize girdik diye stoklama olmayacak, gereksiz fiyat artışlarına gidilmeyecektir. Bu tarihin raflarında kalacak bir husus olmamalı. Bugün de her ferdin, her ailenin, her kurumun, her yapının ihtiyaç duyduğu ahlaki umdeleri içinde barındıran bir yapı ve özbeöz bizim yapımız. Şeyh Edebali aynı zamanda bir ahi şeyhi. Bu topraklar bunların örneklerini çok güzel yaşamış. Bir tek ticaret alanında değil, devletle vatandaşı buluşturan bir kapı, pencere hükmünde. Dolayısıyla biz bu değerlerimizi bildiğimiz müddetçe, geleceğimize ümitle bakmak durumunda olacağız. Bu haftalar dolayısıyla tarihimizin, kültürümüzün, inançlarımızın hatırlatılmasına birer vesile olması hasebiyle çok kıymetli buluyorum bu toplantıları. Temennimiz halkımızın, esnafımızın daha ilgi duyduğu, bu salonların tam dolduğu toplantılarda beraber olmak” diye konuştu.
 
Tavşanlı Paldır Küldür Sanat Evinin “Ahi Evran ve Şed Kuşatma” isimli gösterisini sunduğu program plaket takdimiyle devam etti.
 
2018 Yılı Ahisi Eyüp Atilla, ödül ve plaketini Vali Ahmet Hamdi Nayir’in elinden aldı.
 
Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından seçilen Yılın Kalfası Zeynep Koç ve Yılın Çırağı Yasin Güzel’in plaketlerini Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kadir Ovacık, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin temsilcileri Seramik Ustası Remzi Oruç, Yorgancılık Mesleği Ustası Ahmet Beytekin, Ayakkabı Tamirciliği Mesleği Ustası Ali Rıza Pınar ve Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından seçilen örnek iş ve proje sahibi öğrenciler Bahadır Uslu, Selim Arık, Ramazan Poyraz’ın plaketlerini Kütahya İl Ticaret Müdürü İsmail Hakkı Uygun ile İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit verdi.
 
31. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Cuma namazı sonrası Ulu Cami önünde  Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (KÜTESOB) Başkanı İbrahim Yiğit tarafından halka bulgur pilavı ikram edildi.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.