VALİ ŞERİF YILMAZ AHİLİK HAFTASI PROGRAMINDA KONUŞTU

Gündem Yayın: 25 Mayıs 2016 - Çarşamba - Güncelleme: 25.05.2016 18:24:55
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
3382 okunma
Google News

VALİ ŞERİF YILMAZ AHİLİK HAFTASI PROGRAMINDA KONUŞTU
29. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Vahid Paşa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü’nde bir program düzenlendi.

Programa, Vali Şerif Yılmaz, Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit, İl Ticaret Müdürü İsmail Hakkı Uygun, esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmasına ‘Kütahya’da dükkanı en erken açan esnaflardanız’ sözleriyle başlayan Vali Şerif Yılmaz, “Etkinliklerimizin hayırlara vesile olmasını, kültürün gelecek nesillere aktarılmasında vesile olmasını diliyorum” dedi.

“AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ HAYATIMIZIN HER KÖŞESİNDE YAŞATMALIYIZ”

Yıllardır süregelen bir gelenek olan ahiliğin sadece esnaflık olarak düşünülmemesini isteyen Vali Şerif Yılmaz, “Anadolu’nun özellikle Alperenler vasıtasıyla belli bir kültür etrafında oluşmasına vesile olan insanları yıllar sonra anıyoruz. Onların bize bıraktığı mirası bugün sizlerle paylaşıyoruz. Türklerin Müslüman olduktan sonraki oluşan kültürle beraber bugün dünyanın dört bir yanında örnek gösterilen o kadim kültür oluştu. Yine bugün ecdadımızın oluşturduğu kültür coğrafyamızda aynı izleri görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bize düşen bu kültürün devamını sağlayacak, gelecek nesillere aktaracak çalışmalar yapmak. Bu nedenle bu kültürün sadece Nevşehir’de değil tüm illerde kutlanılmasına başlandı. Ahilik kültürünün sadece esnaflık olmadığını bilmemiz lazım. Bizim ticaret olsun, sanat olsun hangi faaliyette bulunursak bulunalım uymamız gereken belli kurallar var. Geçmişten beri süregelen, kuşaklar boyu aktarılan bu değerlerin çok iyi bilinmesi lazım. Anadolu’nun çoğu şehrinde kale, kalenin altında ise yaşam ve ticaret merkezleri vardır. Yaşam ve ticaret merkezlerinin kendi oluşturduğu kültür içerisinde belli bir bütünlük vardı, devlet, vatandaş ve ticaret bir aradaydı. Eski mahallelerimizde çıkmaz sokaklar vardı. Biz bugün çıkmaz sokakları şehirleşme, çağdaşlaşma uğruna bitirdik. O sokak içerisinde biz birbirimizi tanıyan, aç açıkta olanları bilen, birbirinin yardımına koşan insanlardık. Bugün apartmanlarda kimin ne yaptığını, nasıl yaşadığını bilmiyoruz. Kültür dejenerasyonuyla beraber bize ait olan değerleri de ne yazık ki zaman içerisinde kaybediyoruz. Bu kaybın önlenmesi için bu vesilelerle tekrar gündeme getiriliyor, aktarma imkanı buluyoruz” dedi.

“ESNAFLARIMIZ KENDİNİ GÜNCELLEMELİ”

500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilebilmesi için esnafın kendisini güncellemesi ve devlet millet el ele çalışılması gerektiğini kaydeden Vali Yılmaz, “Bizim geleneksel esnaf ve sanatkarlarımız zaman içerisinde güncelliğini yitiriyor. Bunun için dönüşüm şart. Bugün ziraatta traktör ve iş makineleri kullanmaya başladık. Daha önce hayvanlarla yapılan iş bitti. Bugün nalbanta ihtiyacımız yok ancak bugün uçak lastiğini yapacak ve tamir edecek insana ihtiyacımız var. Kendi kültürümüzle beraber dünyanın gittiği istikameti iyi okuyup, kendimizi yetiştirmemiz lazım. Gelecek nesli bugünden hazırlamamız lazım. Geleneksel mesleklerimizle ilgili tekrar geçmişe dönelim dersek dünyayı yakalayamayız. Bugün dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girip, 500 milyar dolar ihracat hedef koymuşsak bu dönüşümü ve gelişimi esnaflarımızla, tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte sağlamalıyız. Bu adımı atarken bizim kendi kültürümüzü de muhafaza etmeliyiz. Kendi benliğimizle dünya ölçeğinde yer almalıyız. Ahilik kültürü sabah ilk kazancını alan esnafın diğer müşterisini siftah yapmayan esnaf komşusuna yönlendirmesidir.  Bugün ise komşusunun müşterisini almak için zorbalık yapan insanlarımız var. Yurtdışından gelen misafirlerimiz bu şekilde mağdur ediliyor ve bu bizi yaralayan bir davranış. Geldiğimiz kültüre, değerlerimize belli buna göre hareket etmeliyiz. Ahilik kültürü sadece esnafla ilgili değil, tüm insanların yaşamı boyunca çıkarması gereken dersler var” diye konuştu.

“İLÇELERİMİZ DAHİL OLMAK ÜZERE KERMESLERE İZİN VERİLMEYECEK”

Kermeslerin son yıllarda gerçek amacının dışına çıkıp ticari bir faaliyet haline gelmesine tepki gösteren Vali Şerif Yılmaz haksız rekabetin esnafı zor durumda bıraktığını söyledi. Vali Yılmaz, “İlimizde kermeslerle ilgili düzenleme yaptık. Yardım Toplama Kanunu çerçevesinde yapılması gereken icrai faaliyetler var. Biz ilimizdeki yapılan çalışmalarda yasal mevzuatlara uyulmadığını tespit ettik ve bu nedenle belli bir düzen ve nizama gelinceye kadar ilçelerimiz dahil olmak üzere hiçbir kişi, kurum veya kuruluş Yardım Toplama Kanunu çerçevesinde bizden izin almıyor, alamaz.  Kermes belli üyelerin kendi arasında ürettikleri bir takım değerleri yine kendi aralarında satışıdır. Çarşı, pazar kurup satış yapmak değildir. 50 kiloluk, 100 kiloluk döner sarıp ev ev pazarlamak kermes değildir. Hem esnafı hem de müşteriyi düşünmek zorundasınız. Esnafımız helal lokma ile evine rızık götürmek için belli bir kar almak zorunda. Esnafımızdan yardım talep ediliyor, cömertliğiyle veriyor. Yardım veren esnaf arkadaşımızın verdiği 100 liralık ayakkabıyı kermeste 10 liraya satarsanız esnaf o müşterinin yüzüne bakamaz. Sermayesi yok, masrafı yok, vergi derdi yok, evdeki çoluk çocuğun rızkını temin korkusu yok haliyle esnafın dükkanında 50 liraya, 100 liraya sattığı ürünü o kermeste 3 liraya da satıyor, 5 liraya da. Alışveriş yapan vatandaş bu yüzden esnafın kendisine kazık attığını düşünüyor. Bu durum toplumsal barışımızı bozuyor. Hiçbir Sivil Toplum Kuruluşumuzun yapacağı çalışmaların karşısında değiliz. Yardım Toplama Kanununa göre gelir izin alır, makbuz mukabilinde para toplanır. Yapılan kermeslerde bugüne kadar makbuz kesildiğine ben şahit olmadım. Satılan her emtianın karşılığında makbuz verilmelidir. O makbuzlarla da toplanan paranın tamamının Devlete bildirilmesi gerekir. O para kayıt altına alınmalı, harcamasını da denetleyebilmeliyiz. Bize beyan edilen rakamların ise gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, paranın kime, nereye gittiğini Devlet olarak ben bilmiyorum” diye konuştu. 

“NE KADAR PARA TOPLANDI, NEREYE HARCANDI BELLİ DEĞİL”

Kermeslerden kazanılan paraların miktarını ve nereye harcandığını bilmek Devletin temsilcisi, ilin yöneticisi olan bir Vali olarak benim görevim diyen Vali Şerif Yılmaz, “Bugün yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin aleyhine belki para verdiniz, bunu nereden bileceğiz?  Bugün mahkemelerde bu sebeple açılan ve devam eden davalar var, yargılanmalara başlandı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin aleyhine bazı yerlere para aktarıldığı tespit edildi. Devlet olarak STK’ların aktif olmasını canı gönülden istiyoruz. Çoğu iş ve işlemlerin de STK lar tarafından yürütülmesi gerekiyor, bunu benimsiyoruz ancak yapılan her işi yasal çerçevede istiyoruz, Devlet olarak takip etmek bizim görevimiz. Hiçbir STK’ya önyargımız yok, Devletin koymuş olduğu düzen içerisinde uygulama yapıyoruz. Bugün esnaflarımızdan teşekkür alıyorum, kermesler nedeniyle eve götüremiyorduk diyen esnaflarımız var” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit tarafından Vali Şerif Yılmaz’a Ahilik Kaftanı giydirildi ve Türk Bayrağı takdim edildi.Vali Şerif Yılmaz, “Öğrencilik yıllarımda hem çıraklığım, hem pazarcılığım var bu nedenle kabul ediyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

Ayrıca Kütahya’nın Emet ilçesinde 60 yıldır torna ustalığı yapan Ülkü Bilgiç de  kendi yaptığı çekici Vali Şerif Yılmaz’a takdim etti. 

Program Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Batur Ahilik ve Türk Toplumundaki Yeri hakkında sunumu ve Tavşanlı Belediyesi Tiyatro Topluluğu ‘Ahi Evran ve Şed Kuşatma’ isimli gösterisiyle devam etti.

Daha sonra ahilik geleneğinin günümüz uyarlaması olarak kabul edilen kalfalık ve ustalık belgeleri Kütahya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yiğit tarafından verildi.

Program, 23-29 Mayıs Ahilik Haftası çerçevesinde Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerine yönelik düzenlenen ‘Ahilik ve Türk Kültüründe Yeri’ konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ve ticaret erbabı esnafların hediyelerinin Vali Şerif Yılmaz tarafından verilmesi ile sona erdi.
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.