Yumurta fiyatlarındaki artıştan sonra üretici ve tüketici görüşleri

Ekonomi Yayın: 15 Aralık 2016 - Perşembe - Güncelleme: 15.12.2016 11:50:39
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
5043 okunma
Google News

Yumurta fiyatlarındaki artıştan sonra üretici ve tüketici görüşleri

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yumurta fiyatlarının artışında çeşitli nedenler olduğu söylendi.

Dolardaki kur artışı ve komşu ülkelerde görüldüğü söylenen kuş gribi hastalığı ile diğer ülkelerin Türkiye’den yumurta ihracat etmeleri ile yumurta fiyatları yüzde 100 oranında yükselttiği bildirildi.

Yumurta fiyatlarındaki artışa anlam veremediğini belirten vatandaşlardan Ferhat Ünlü ; “ Fiyatlar devamlı artıyor. Düşmesini bekliyoruz ancak üreticinin de esnafın da emeği var tabi ki. Herkes doların ardına sığınıyor. Yumurtayı bayanlar daha çok kullanıyor erkekler satın alıyor, bayanlar fiyatını bilmediği için boyuna kırıyor” 

İlçede yumurta satışı yapan Bilal Seven, yumurta fiyatlarındaki artış ile satışlarımızda yüzde 30, yüzde 40 geriledi. İhracat hızlı deniliyor. İran’da kuş gribi görülmesi nedeniyle onlardan yumurta almayan ülkeler Türkiye’den alıyor. Talep yoğun olunca fiyat armış oluyor. Fiyatların biraz daha artacağını düşünüyoruz. ”

Pazara yumurta almaya çıkan bir teyze ; “ Ah kuzum yumurta çok can yakıyor. Alacağız mecbur. Akşam haberlerde gördüm kolisine 22 TL diyor. 5 TL’ye aldığım yumurta 10 TL olmuş.

Yumurtanın yurt dışına satılması nedeniyle fiyatın arttığını söyleyen yumurta satıcısı; “ Yurt dışına gittiği için fiyat arttı. Olan garibana oluyor. Vatandaş iki tane yiyeceğine bir tane yemek zorunda olacak”

Bir başka yumurta satıcısı ise fiyatların arttığını, bu nedenle satışın da azaldığını söyledi.

Pazar alışverişinde bulunan bir kişi ise; “ Her şeye az çok zam geliyor. Yeme de zam geldi. Üreticiyi de düşünmek gerekir. Normal bir artış bana göre.”

Tavşanlı Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Özkul fiyatların artışı ile üreticilerin yüzünün güldüğünü ifade ederken şunları söyledi; “ Türkiye’de yumurta fiyatlarındaki artış sebebi, komşu ülkelerden talebin çok olması nedeniyle geldi.  Dünya’da Türkiye ikinci sırada ihracat yapıyor. Dolar girdileri yüksek olduğu için, fiyatlarımız, hammadde fiyatları mecburen yüksek, yem girdileri yükseliyor, bu yüzden fiyatlar yükseliyor. Bu yüzden de fiyatların yükselmesi oldu. Normal seviye de yumurtanın kolisi, 15 lira gibi rakamlarla biz veriyoruz. Türkiye’de üreticileri fiyatların artmasından gayet memnun, çünkü 9 aydan beri zarar ediyor. Çiftliklerde çok büyük zararlar oldu. Kapanmalar oldu. İflaslar oldu. Bunun için çok mağdur üretici arkadaşlarımız, bu konuda yapabilecek bir şey yok, fiyatlar arttı. Şuandaki durumumuzu kurtarmaya çalışıyoruz bizlerde üretici olaraktan da ama bir nefes almamız lazım, Türkiye yumurta üreticileri, bu şekilde de çok memnun üreticiler “

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.