Aizanoi’de çalışmalar 2023’te tamamlanacak

Kültür Yayın: 19 Kasım 2020 - Perşembe - Güncelleme: 19.11.2020 22:57:24
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2749 okunma
Google News

Kütahya Valisi Ali Çelik, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan, Dünya’nın ilk borsasının kurulduğu Aizanoi Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Vali Çelik, Penkalas Çayı Projesi’nin 2021, tiyatrodaki çalışmaların 2022, stadyumun ise 2023 yılında tamamlanacağını söyledi. 

Vali Ali Çelik, Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti’nde incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Elif Özer’den bilgiler aldı. 

“Metruk binaların görüntü kirliliğinden kurtulmalıyız”

İncelemelerine dünyanın ilk borsası olarak bilinen Macellum, Sütunlu Cadde ve Penkalas Çayı’nın çevresinde bulunan metruk binalarla başlayan Vali Ali Çelik, metruk yapıların bir an önce kaldırılarak Aizanoi’ye yakışır bir görüntüye kavuşturulması için çalışmaların hızlandırılmasını istedi. 

 

“Aizanoi’ye doğru projelerle ruh vermeliyiz”

Vali Ali Çelik, yıkılan metruk yapıların yerine Kütahya İl Özel İdaresi, Zafer Kalkınma Ajansı ve Kütahya Valiliği Avrupa Birliği Bürosu tarafından proje hazırlanarak bölgeye fonksiyon kazandırılması talimatını verdi. Vali Çelik, “Aizanoi’ye doğru projelerle ruh vermeliyiz” dedi.

“Penkalas Çayı’nı 2021’de bitirmeliyiz”

Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapan Aizanoi'de antik çağdaki gibi kayıkların yüzdürülmesine yönelik yürütülen “Penkalas Çayı Projesi”nin son durumu hakkında da bilgiler alan Vali Çelik, Roma köprülerinin yer aldığı çayı ve çevresini yürüyerek inceledi. 

“2 No’lu Roma Köprüsü’nün ihalesi 2021’de”

2 No’lu Roma Köprüsü’nün 2021 yılında ihaleye çıkarılacağını belirten Vali Çelik, “Bütün gayretimiz Aizanoi’nin antik çağdaki görünümüne bir an önce kavuşturularak başta Çavdarhisarlılar olmak üzere tüm insanlığın hizmetine sunmak” dedi.

Mozaikli Hamam, Roma dönemine ait 20 bin kişilik tiyatro ile 13 bin 500 kişilik stadyumda da incelemelerde bulunan Vali Çelik, hava koşulları sebebiyle kazı çalışmalarının sona erdiği tiyatro ve stadyumda 2021 yılında yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. 

“Tiyatro ve stadyum 2023’te hazır olacak”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kütahyalı iş adamı Rıza Güral’ın destekleriyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarının 17 Mayıs’ta yeniden başlayacağını dile getiren Vali Çelik, tiyatrodaki çalışmaların 2022, stadyumun ise 2023 yılında tamamlanacağını söyledi.

Vali Çelik, ilçedeki programını Aizanoi Ören Yeri ve Aizanoi Kazı Evi ziyaretiyle sonlandırdı. 

Vali Çelik’e Çavdarhisar Kaymakamı Armağan Yazıcı, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Fatih Gümüşay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, Kütahya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Kutlu Eser eşlik etti.
 
 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.