Allerjik Rinit

Sağlık Yayın: 10 Temmuz 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 10.07.2021 17:36:16
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
1866 okunma
Google News

 

 

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Medine KARA;  Allerjik Rinit  ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi.

ALLLERJİK RİNİT halk dilinde saman gribi, saman nezlesi veya yaz nezlesi olarak da bilinen ve kişide;  gözlerde, burunda kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı gibi şikâyetlere neden olan hastalığa alerjik nezle ya da alerjik rinit denir. Alerjik nezlenin sebebi, vücut savunma sisteminin havada bulunan ve solunum ile buruna giren parçacıklara karşı oluşturduğu anormal reaksiyondur.

Şikayetlerin görülme zamanına göre persistan (sürekli) veya interminant (aralıklı) olmak üzere ve şiddetine göre de hafif ve şiddetli olmak üzere iki grupta değerlendirilir.

Havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif  olan bitki ve hayvan proteinleri; burnumuz, gözümüz ve boğazımızdaki zarlar üzerinde birikmektedirler. Vücudumuzun bağışıklık (savunma) sistemi dışarıdan gelen tüm yabancı maddelere karşı doğal bir korunma reaksiyonu göstermektedir. Bazı kişiler birtakım maddelere farklı bir bağışıklık cevabı geliştirmekte ve bu maddelerle tekrar karşılaşıldığında beklenmedik aşırı reaksiyonlar oluşmaktadır. Bu tür aşırı reaksiyonlara neden olan maddelere “alerjen maddeler” denir.

Havada taşınacak kadar hafif ve küçük olan bitki ve hayvan proteinleri burnumuz, gözümüz ve boğazımızdaki zarlar üzerinde birikmektedirler. Bu parçacıkların en sık rastlananları hayvan tüyleri, polenler, mantar sporları ve ev tozu akarlarıdır. İlkbaharın erken dönemlerinde polenler ya da çevrede sıklıkla rastlanan ağaçlar, alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.

Alerji ile uyumlu şikayetleri olan hastalarda bu şikâyetlere herhangi bir enfeksiyonun ya da yapısal bir bozukluğun yol açıp açmadığı saptanması amacı ile tüm hastalarda tam bir kulak, burun, boğaz, baş ve boyun muayenesi yapılmalıdır. Böyle bir problemin belirlenmesi halinde öncelikle bu probleme yönelik uygun tedavi planlanmalıdır. Alerjik reaksiyona neden olan alerjenleri tespit etmek amacı ile deri testleri ya da kan testleri istenebilir. Testler, sadece hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunu değil, bu alerjinin düzeyini de ortaya çıkarmaktadır.

 

Bu hasta grubunda tedavi; hastanın özelliklerine, muayene bulgularına ve şikâyetlerinin göre farklılık göstermektedir.

Tedavide takip edilen yaklaşım sırası şu şekildedir:

  • Alerjik reaksiyona neden olan alerjenlerle temasın kesilmesi,
  • Alerjik reaksiyonların ilaç tedavisi ile önlenmesi
  • Aşı tedavisi
  • Işık tedavisi - Rhinolight
  • Ameliyat: Özellikle burun tıkanıklığına neden olan burun eti büyümeleri, burun içi polip oluşumları ve tedaviye yanıt vermeyen kronik sinüzit durumlarında cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilmelidir.
  • Burun tıkanıklıklarının ve enfeksiyonun tedavisi hastanın şikâyetlerinin azalmasında faydalı olur.

Tedavide en ideal yaklaşımlardan birisi olan alerjinin oluştuğu yerden uzakta yaşamak  seçeneği nadiren uygulanabilmektedir. Ancak bazı yardım önerileri faydalı olmaktadır.

  • Çimleri keserken veya ev temizliği yaparken polen maskesi takmak.
  • Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirmek ya da bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlamak.
  • Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutmak.
  • Evde bitki ve hayvan bulundurmamak.
  • Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirmek.
  • Gerekli olduğunda yeterince antihistaminik ve dekonjestan kullanmak.
  • Yatağın baş tarafı yukarı kaldırılmış bir şekilde uyumak.
  • Genel sağlık kurallarına uymak, her gün egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak ve diğer hava kirliliğine neden olan etkenlerden uzak durmak, dengeli
  • beslenmek, karbonhidratları aza indirmek, diyete vitaminleri eklemek.(c vit.)

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.