Botoks Nedir?

Sağlık Yayın: 12 Mart 2022 - Cumartesi - Güncelleme: 12.03.2022 17:07:25
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
1832 okunma
Google News

Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Dr. Aslıhan YONCA KOÇAK;  Botoks ile ilgili yaptığı açıklamalarda şu bilgileri verdi.

 

Botoks Nedir? Botoks Nasıl Yapılır?

  • Clostridium botulinum isimli bir bakterinin oluşturduğu botulinum nörotoksini insanlarda tedavi amaçlı kullanılan ilk mikrobiyal proteindir. Botoks 1970’li yıllardan itibaren çeşitli tıbbi durumların tedavisinden estetik uygulamalara kadar birçok tıp alanında kendine kullanım alanı bulmuştur. 

 

  • İçindekiler

 

  • Botoks Nedir?

 

  • Botoks Nasıl Çalışır?

 

  • Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?

 

  • Botoks Nasıl Uygulanır?

 

  • Botoks Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

 

 

 

Botoks Nedir?

Botoks, Clostridium botulinum olarak isimlendirilmiş bir bakterinin ürettiği toksinden elde edilen bir ilaçtır. Bu bakteri tarafından üretilen ve alfabetik olarak isimlendirilen 7 adet nörotoksin (sinir hücresi zehiri) bulunur ancak bu toksinlerden sadece tip A ve B insanlarda klinik olarak kullanıma girmiştir.

Botoks Nasıl Çalışır?

Botoks enjeksiyonu sonrasında, toksin yaklaşık olarak yarım saat içerisinde sinir hücresine bağlanır. Devam eden süreç içerisinde botoks bağlandığı sinir hücresinin kimyasal özelliklerinde değişikliğe neden olur ve sinirin çalışmasını durdurucu etki yapar.

Sinir hücreleri vasıtasıyla kasların uyarılmasını sağlayan asetilkolin adı verilen nörotransmitter maddenin botulinum toksini tarafından salınması engellenir ve o bölgedeki sinir hücresi tarafından uyarılamayan kaslarda geçici olarak gevşemeye neden olur. 

 

Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?

Botoks en sık olarak estetik amaçlar çerçevesinde kullanılır. Alındaki çizgilenmeler, ağız çevresindeki karışıklıklar, burun ve dudak bileşkesindeki kırışıklıklar, göğüs bölgesindeki kırışıklara ek olarak kaşların ortasında ya da göz çevresinde bulunan kırışıkların giderilmesinde etkili bir ilaçtır.

 

Dermatoloji alanında botoks hiperhidrozis (aşırı terleme), liken simpleks ve akne vulgaris gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Bu durumlar dışında botoksun kullanıldığı diğer birçok alan mevcuttur:

Servikal Distoni

Ağrılı bir rahatsızlık olan servikal distonide boyun kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı olarak anormal bir duruş pozisyonu ortaya çıkar. Bu kasların gevşemesinde botoks uygulamaları fayda sağlayabilir.

 

Göz Tembelliği

Görme işlevinin tam olarak gerçekleşmesi için göz kaslarının koordine bir şekilde çalışması gereklidir. Göz tembelliğinde bu kaslar arasındaki uyum kaybolmuştur. Botoks uygulamaları göz kaslarının uyumunu düzenleyici etki yapabilir.

 

Kas Kontraktürü

Kas hücrelerinde ya da onları uyaran sinir hücrelerinde meydana gelen değişiklikler sonrasında kasların bulunduğu bölgedeki ekleme anormal bir pozisyon vermesi kontraktür olarak isimlendirilir. Uygun durumlarda anormal davranan kasların botoks enjeksiyonu ile rahatlaması sağlanabilir.

 

  •  

Terlemeyi uyarıcı sıcak ortam koşulları olmamasına rağmen kişilerde aşırı terlemenin meydana gelmesi hiperhidrozis olarak tanımlanır. Botoks enjeksiyonu yapılan bölgede terleme 90’a varan oranda azalmaya uğrar. 

Terleme vücut fonksiyonları arasında ısı düzenlenmesinde kritik bir role sahiptir. Botoks uygulamasının sadece belirli bir bölgede terlemeyi durdurması nedeniyle güvenli olarak kabul edilir. 

 

 

Kronik Migren

 

30 günlük bir sürenin yarısında bulantı, ışık hassasiyeti ve migren ağrılarının ortaya çıkması kronik migren olarak ifade edilir. Bu bunaltıcı ağrıların sıklığının azalmasında botoks fayda sağlayabilir.

 

Mesane Rahatsızlıkları

Üriner inkontinans (idrar kaçırma) şikayeti bulunan hastalarda altta yatan nedenin aşırı aktif mesane olması halinde botoks enjeksiyonları bu şikayetlerinin giderilmesinde yarar gösterebilir.

  •  

Göz çevresinde bulunan kasların istemsiz kasılması ile gözün kapanmasına yol açtığı bu rahatsızlıkta botoks uygulaması ile ilgili göz kaslarında geçici felç durumu yaratılarak bu hastalıktan şikayetçi kişilerde iyileşme sağlanabilir.

Spazmodik Disfoni

Larinks (gırtlak) bölgesinde bulunan ses tellerinin hareketini sağlayan kaslarda spazm meydana gelmesi sebebiyle oluşan nörolojik kaynaklı konuşma bozukluğu spazmodik disfoni olarak tanımlanır. Botoks uygulaması ile ses tellerini kontrol eden kasların gevşemesi sağlanabilir.

Hipersalivasyon (aşırı tükürük üretimi)

Tükürük bezlerine yapılan botoks enjeksiyonu ile aşırı salgı üreten bezlerin paralize (felç) edilmesi sağlanarak şikayetin dindirilmesi sağlanabilir.

Yüz Felci (Bell Paralizisi)

Yüz kaslarını etkileyen kaslarda felç meydane gelmesi sonrası yüzün o bölgesinde aşağıya doğru bir kayma oluşabilir. Geçici bir yüz felci durumu olan Bell paralizisinde botoks enjeksiyonları felç halindeki kasların rahatlamasına katkı sağlayabilir. 

Botoks Nasıl Uygulanır?

Kozmetik amaçlarla yapılan botoks uygulamaları için kullanılan standart toksin dozu 20 ünitedir. Farklı botoks markaları vardır.

Botulinum toksini direkt olarak botoks iğnesi vasıtası ile ilgili kas bölgesine enjekte edilir. Erkeklerde bölgesel kas yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde daha yüksek dozlar kullanılabilir. Kas güçsüzlüğünün

hali hazırda mevcut olduğu bölgelerde ise daha düşük dozlarda botoks uygulaması tercih edilir.

 

Botoks, uygulamayı yapan hekim tarafından 3-5 bölgeye yapılır. Enjeksiyon sonrasında ilk 2-3 saatlik zaman dilimi içerisinde o bölgeye herhangi bir müdahale yapılmamalıdır ve bu süre zarfı içerisinde botoks yapılan kişi 3-4 saat boyunca dik pozisyonda durmalıdır. Uygulama yapılan kişi ilk 1-2 gün içerisinde uygulama yapılan bölgedeki kasları zorlamamalı ve dinlenmelidir. Özellikle yüz bölgesinde yapılan uygulamalarda uygulamayı takip eden günlerde masaj gibi kasları etkileyecek herhangi bir uygulama yapılması toksinin serbestleşmesine ve diğer kasları etkilemesine neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Botoks, enjeksiyonu takiben ilk 4 gün içerisinde etkisini göstermeye başlar ve 1. ayın sonunda maksimum etkinliğe ulaşır. Uygulama sonrası 3-4 aylık bir süre zarfı sonunda ise etkisini kaybetmeye başlar.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.