Doğalgaz faturaları bu yüzden yüksek geliyor

Ekonomi Yayın: 12 Temmuz 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 12.07.2021 10:34:15
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2117 okunma
Google News

İstanbul Ümraniye’de kurulu 3 bin metrekarelik tesiste elektrikli kombi, yoğuşmalı duvar tipi kazan ve şofben üretimi gerçekleştiren Daxom firmasının genel müdürü Aydın Çetin, yaz aylarında yaşanan doğalgaz israfıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çetin; “Konutlara sıcak su temini için kurulan merkezi sistemlerde, tek bir ana kazanda üretilen sıcak su, daire girişlerindeki eşanjörlerden geçerek, banyo, lavabo ve mutfak evyelerine aktarılıyor. Eşanjörlerde kullanılan ısı miktarı bir sayaç yardımı ile ölçülüyor ve daire sahiplerine fatura ediliyor. İlk bakışta tasarruflu gibi gelen bu sistem, enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için fazlasıyla enerji israfına yol açarken, daire sakinlerinin de normalden çok daha fazla doğalgaz faturası ödemelerine neden oluyor” dedi.

 

 

Çetin; “Doğalgaz şofbenli daireler sıcak su için 20-30 lira fatura öderken, merkezi sistemde bu rakam 60-70 liraları buluyor”

 

Merkezi sistemlerde, bir taraftan ana kazanda sıcak suyun üretilmesi, diğer yandan daire girişlerindeki eşanjörlerde dolaştırılan sıcak su için harcanan doğagaza, bir de dolaşım için gerekli pompaların tükettiği elektrik enerjisi eklenince, dairelerin sıcak su maliyeti artıyor. Ayrıca eşanjörlerde dolaştırılan sıcak suyun ısı kayıplarının yanı sıra eşanjör yüzeylerinde oluşan ısı kayıpları da yakıt sarfiyatını artırıyor. “Örneğin 400 dairelik bir sitede herhangi bir dairenin gece yarısı kullanacağı çok az miktarlardaki sıcak su tüketimi için tüm sistem 24 saat çalıştırılıyor. Ve çalışan sistemin harcadığı doğalgaz ve elektrik, sitedeki bütün dairelere gider olarak yansıtılıyor” diyen Çetin, yaz aylarında sıcak su ihtiyacını doğalgazlı şofben ile karşılayan bir dairenin ödediği fatura yaklaşık 20-30 lira civarındayken, merkezi sistem sıcak su kullanan dairelerin ödediği tutarın ise 60-70 lirayı geçtiğini belirtti. Çetin, ayrıca merkezi sıcak su sitemi kurulan binalarda genellikle daire içlerine doğalgaz sistemi getirilmediğinden, daire sakinlerinin mutfakta elektrikli ocak kullanmak zorunda kaldığını, bunun da ayrı bir israf ve masraf kalemi oluşturduğunu vurguladı.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.