Domaniçli mucit Güneş enerjisi ile ev ısısını sağlıyor

Teknoloji Yayın: 22 Mart 2017 - Çarşamba - Güncelleme: 22.03.2017 11:50:49
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
6352 okunma
Google News

Domaniçli mucit Güneş enerjisi ile ev ısısını sağlıyor

Kütahya’nın Domaniç ilçesinde bir esnaf, kalorifer sistemini güneş enerjisiyle çalıştırarak evini ısıtıyor.

Domaniç ilçesinde 40 yıl marangozluk yapan, 54 yaşındaki emekli marangoz Selamettin Yılmaz çevreye hiçbir zararı olmayan alternatif ısıtma sistemi geliştirdiğini söyledi.

Yılmaz, hem ekonomik hem de çevreci olan ve üzerinde uzun süre çalıştığı sistemi şu şekilde anlattı," Daha önce özel soba kaloriferimde uyguladığım bu sistemi yarı otomatik olarak kullanmıştım. Büyük tasarruf sağladığını görünce üzerinde biraz daha fazla çalışarak tamamen masrafsız güneş enerjisi sisteminde suya tam otomatik bu sistemi sağladım. Güneşli geçen her gün sıcak su kaynaklı ve elektronik açılıp kapanabilen bütün ısıtma sistemlerinde kullanılabiliyor. Tasarladığımız sistemde kendine özgü depolama sistemleri mevcut durumda ve ısı muhafaza sistemi de buna dahildir. Otomatik kazanı olmayan da yarı faal olarak güneş enerji sistemini güneşli günlerde tasarruf etmek adına kullanabilir. Sobalı evlerde güneş olduğunda ısınan ev içerisi, güneş olmadığı zamanlar soba ile destekleyebilirler. Yaptığımız paneller istenilen yere hatta duvara dahi monte edilerek güneş ışığından en iyi şekilde istifade edilebiliyor. El değmeden otomatik olarak gündüz güneşten ısınırken akşam olduğunda sistem otomatik değişerek kömürlü kazan çalışmaya başlıyor. Böylece yakıttan büyük tasarruf etmiş oluyoruz. Bu sistemi kendi evimde kullanmaya başladım. Ortalama iklim durumuna ve bölgeye göre yüzde 20 ile yüzde 30 civarı tasarruf sağladığını düşünüyorum” dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.