DÜN KAŞİ-EVANİ BUGÜN ÇİNİ SERGİSİ VE PANELİ

Gündem Yayın: 17 Ekim 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 17.10.2018 09:14:16
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
3115 okunma
Google News

VALİ AHMET HAMDİ NAYİR “DÜN KAŞİ-EVANİ BUGÜN ÇİNİ SERGİSİ VE PANELİ” AÇILIŞINA KATILDI
Türkiye’nin önde gelen çini sanatçılarına ait eserlerin yer aldığı “Dün Kaşi-Evani Bugün Çini Sergisi ve Paneli” Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir’in katılımıyla açıldı.

 


 
İstanbul Pendik Belediyesi öncülüğünde düzenlenen “Dün Kaşi-Evani Bugün Çini Sergisi ve Paneli” açılışına Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir’in yanı sıra Pendik Kaymakamı İlhan Ünsal, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Kütahya Çiniciler ve El Sanatları Esnaf Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Prof. Dr. Sitare Turan, Kütahyalı çini sanatçıları Fahri Çetinkaya, Hamza Üstünkaya, İsmail Yiğit, Mehmet Gürsoy, Mehmet Koçer, Mustafa Kerkük, Naciye Nur Avlupınar, Rıdvan Aşar, Sezin Erbil, ilçe protokolü, çok sayıda sanatçı, akademisyen, sanatseverler ile davetliler katıldı.

Prof. Dr. Sitare Turan moderatörlüğünde, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Prof. Dr. Gönül Öney, Prof. Dr. Ara Altun ile Kütahyalı Çini Sanatçısı Mehmet Koçer çini sanatının dünü, bugünü ve geleceğini kendi bakış açılarıyla anlatarak çini sanatını tartıştı.

Çini sanatının birbirinin kopyası eserlerle geliştirilemeyeceğini belirten Mehmet Koçer, “Hep kopya mı edeceğiz? Hayır. Devamlı kopyayla çinide bir yere varamayız. Sanatçı zaman içinde mutlaka kendi üslubunu ortaya koymalı” dedi.

Panel sonrası Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde Türkiye’nin önde gelen 44 çini sanatçısının eserlerinin beğeniye sunulduğu “Dün Kaşi-Evani Bugün Çini Sergisi”nin açılışı gerçekleştirildi.

“GELENEK İLE GELECEK ARASINDA KÖPRÜ OLACAĞIZ”

2018 yılını “Çini Yılı” olarak ilan ettiklerini ifade eden Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, geleneksel sanatlara desteklerinin süreceğini ancak popüler kültür ve sanattan da uzak kalmayacakları kaydetti. Başkan Şahin, “Bir tarafta yoğun ilgi gören popüler kültür, diğer tarafta binlerce yıllık bir gelenek var. Biz iki tarafı da ihmal etmeden gelenek ile gelecek arasında köprü olmayı sürdüreceğiz” dedi.

“ONUR DUYDUK”

Pendik Belediyesinin sanata ve sanatçıya olan ilgisinden mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Pendik’in sanat ve sanatçıya göstermiş olduğu bu ilgi, alaka ve destek birçok yerin örnek alması, taklit ve takdir etmesi gereken çok güzel bir özellik. Kütahyalılar olarak burada gerçekten onurlanmış, gururlanmış olarak hissediyoruz. Tarihimize, sanatımıza gösterilen ilgi bu sanatların yaşaması, gelecek nesillere aktarılması için çok önemli bir ihtiyaçtı bunu da burada gördük” dedi.

“KÜTAHYA UNESCO’DA TÜRKİYE’NİN TEMSİLCİSİ”

UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehir” unvanı alan Kütahya’nın dünyadaki 37 ilden biri olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bugünkü panelde arkadaşlarımız çini sanatını tarihimizde ve günümüzdeki geldiği noktayı çok güzel şekilde değerlendirdiler. Kütahya’mız onlarca sanatçısı, binlerce zanaatkarıyla çiniyi ayakta tutmaya çalışıyor. Bizler de ilin dinamikleri olarak, valilik, belediye, üniversite, ticaret ve sanayi odası, kalkınma ajansı, çiniciler odası ve sanatkarlarımızın desteğiyle çiniyi daha iyi noktalara götürmeye çalışıyoruz. Önümüzde bir süreç var, temenni ediyoruz ki o süreçten başarılı çıkacağız. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan ilimiz, bu süreci de kullanarak dünya çapında tanıtımını yapıp hem ürün kalitesini daha artırmak hem de tanıtımını yapmak üzere güzel bir noktaya gelecek. Dünyadaki 37 ilden biri olduk. Kütahya’mız UNESCO’da ülkemizin temsilcisi konumunda. İnşallah gelecek senelerde bu ürünün de kıymetini artırarak halk tabanında daha fazla yer bulacak, kişilerin bütçesini de olumlu etkileyecek tarzda gelişmesini sağlayacağız” diye konuştu.

Açılışın ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir beraberinde protokol üyeleriyle birlikte sergiyi gezerek incelemelerde bulundu, sanatçılardan eserler hakkında bilgiler aldı.

Sergide Kütahya’nın yetiştirdiği çini sanatçıları Fahri Çetinkaya, Mehmet Koçer’in kızı Funda Koçer, Günhan Bozkurt, Hamza Üstünkaya, İsmail Yiğit, Levent Kum, Mehmet Gürsoy, Mehmet Koçer, Mustafa Kerkük, Naciye Nur Avlupınar, Nida Olçar,Rıdvan Aşar, Sezin Erbil’in eserleri büyük beğeni topladı.

HAMZA ÜSTÜNKAYA'DAN AFRİN ŞEHİTLERi İÇİN DEV ÇİNİ TABAĞI

Vazolardan Piri Reis’in haritasına farklı form ve temalarda çinilerin yer aldığı serginin en dikkat çekici eseri ise Kütahyalı çini sanatçısı Hamza Üstünkaya’nın Afrin şehitleri için yaptığı dev çini tabağı oldu. Afrin şehitlerine ithafen yapılan 90 cm’lik çapıyla serginin en büyük çini tabakları arasında yer alan eser ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDE DEV ÇİNİ PANO

“Dün Kaşi-Evani Bugün Çini” kapsamında bir diğer anlamlı eser ise Atatürk Kültür Merkezi için yapıldı. 44 sanatçının eserlerinin yer aldığı 4 metre uzunluğunda 150 cm genişliğindeki 96 karoluk dev bir çini pano inşa edildi. Uygulamasını Kütahyalı çini sanatçısı İsmail Yiğit’in yaptığı pano, AKM’nin girişindeki duvara kalıcı olarak asıldı.

Türkiye’nin önde gelen 44 çini sanatçısının eserlerinin beğeniye sunulduğu Dün Kaşi-Evani Bugün Çini Sergisi 31 Ekim'e dek ziyarete açık olacak.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.