Emet Toplum Sağlığı Merkezi Açılışı Gerçekleşti

Emet Toplum Sağlığı Merkezi Açılışı Gerçekleşti

Sağlık Yayın: 21 Ekim 2015 - Çarşamba - Güncelleme: 21.10.2015 15:23:09
Editör -
Okuma Süresi: 12 dk.
4094 okunma
Google News
 

 

 

Kütahya'nın Emet ilçesi modern Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi'ne kavuştu. 2012 yılında Sağlık Bakanlığı yatırım programına alınan, 422,38 m2 oturma alanına sahip toplam 1.296,70 m2 kapalı alanlı inşa edilen ve 1. 745.910 TL'ye mal olan 5 hekimli Emet Aile Sağlığı Merkezi + Toplum Sağlığı Merkezi Binası düzenlenen törenle hizmete girdi. 

5 hekimin ve 112 acil hizmet bölümünün de hizmet vereceği  Emet Aile Sağlığı Merkezi açılış törenine Vali Şerif Yılmaz, Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu ile İshak Gazel, Emet Kaymakamı Mahmuthan Arslan, Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz, Kütahya İl Sağlık Müdürü Erkan Gaygısız, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

"KIZ YURDU 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA HİZMETE GİRECEK"

Törende konuşan Vali  tamamlanan ve devam eden yatırımlar hakkında katılanları bilgilendirdi. Emet Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yaptırılan 3 milyon 221 bin 400 TL'ye mal olacak olan Emet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kız yurdu inşaatı hakkında bilgiler veren Valimiz Adıyaman'ın Kahta ilçesine atanan Kaymakam  Ahmet Gazi Kaya'dan övgüyle söz etti. 

Hizmetlerinden dolayı Emet eski Kaymakamı  Ahmet Gazi Kaya'ya teşekkür eden  Yılmaz, "Mayıs ayı içerisinde temelini attığımız kız yurdumuz inşallah Emet'te yaşayan kız çocuklarımızın okumasına imkan ve fırsat eşitliğini sağlayacak. Yurdumuzu Mayıs ayı gibi tamamlayıp önümüzdeki yıl eğitim öğretime açmış olacağız. Birkaç ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma Fon Kurulu'nda karar çıkarıldı, kaynağı ayrıldı, projesi yapılıp kısa sürede hayata geçirildi. O dönem burada kaymakamlık görevini yürüten  Ahmet Gazi Kaya'ya teşekkür ederim. Kütahya'da görev yapıp da başarı belgesi verdiğim arkadaşlarımdan bir tanesidir kendisi, onu da başarısından dolayı kutlayan ilk benim. Meslek gereği terfi ederek Adıyaman’ın Kahta ilçesine atandı. Biz mülki amirler nerede görev verilirse şanlı bayrağımızı dalgalandırırız. Misak-ı Milli sınırları içerisinde her yerde görev yapmaya hazırız, o görevi de her zaman yaparız bundan kimsenin endişesi olmasın. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde devletin istediği görevi, nerede isterse biz orada yaparız. Kaymakam Ahmet Gazi Kaya'yı şükranla anıyor, hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"VATANDAŞIMIZ ARTIK ONURUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE SAĞLIK HİZMETİ ALIYOR"

Kütahya'da yapılması planlanan ve yapımı devam eden hastanelerin durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Vali  Şerif Yılmaz dünden bugüne sağlık hizmetlerinde gelinen noktayı değerlendirdi. Nitelikli hizmetle insan onuruna yakışır şekilde çalışıldığını belirten Vali Yılmaz , "5 yıldızlı otel konforunda 60 yatak kapasiteli Emet Devlet Hastanesi'nin yeni binasındaki inşaatımız hızlı bir şekilde devam ediyor. İnsanımıza inşallah şifa kaynağı olur. Allah muhtaç etmesin, muhtaç ettiğinde de eksikliğini göstermesin. İlimizin her köşesine varıncaya kadar devletin tüm imkanlarını kullanmak suretiyle hizmetleri götürmenin azim ve gayreti içindeyiz. 2,5 yıllık süre içerisinde Emet'e iki-üç kez temel atmaya geldik. Bugün hizmete açacağımız Emet Toplum Sağlığı Merkezi'nin temelini atmamıştık ancak açılışı bize nasip oldu. Bizim sağlık politikasıyla ilgili yaptığımız çalışma nitelikli sağlık hizmeti sunumudur. Bu da nitelikli hizmet binalarının, hizmet sunum alanlarının oluşturulmasıyla oluyor. Düne kadar hastanelerde hepimiz yaşadık. 15-20 kişi bir koğuşta yatıyorduk. Artık yaptığımız ve yapacağımız hastaneler 2-3 yataklı. Herkes özel oda standardında hizmet almaya başladı. Tabi bunun maliyeti var. Emet Devlet Hastanemizin mevcut binası 1975 yılında yapılmış,  toplam 3 bin 491 m2 kapalı alana sahip binada hizmet vermekte. Şuan yaptığımız Emet Devlet Hastanesi'nin yeni binasının oturum alanı 3 bin 346 m2 olup toplam 11 bin 786 m2 kapalı alanı olacak. Yani bizim şuan ki hastanemizin 4 katı büyüklüğünde. Emet'te nüfus mu arttı, 4 katına mı çıktı? Hayır. Emet'te, Türkiye'de tek bir şey oldu, tek bir şey değişti. Düne kadar hastane koğuşlarında insan hak ve onuruna yakışmayacak şekilde insanlarımızı yan yana yatırdık. Ama insanlarımız bugün çok şükür devletin vergileriyle yapılan bu binalarda, özel oda standartlarında hizmet almaya başladı. Sadece Emet'te değil, Kütahya'da 600 yataklı devlet hastanemizle ilgili teklifler alındı. Alınan tekliflerden 6 tanesi değerlendirmeye esas alındı. Bunlardan bir tanesinin ihalesi inşallah yakın sürede yapılıp hem hastanemizin yapılması hem de işletilmesi o firma tarafından gerçekleştirilecek. İnşallah kısa sürede tamamlanıp, halkımızın hizmetine sunulmasını canı gönülden diliyorum. Gediz'de, Simav'da inşaatlarımız hızla devam ediyor. Çok şükür kaynak problemimiz yok. Müteahhitlerimiz bitirdiği anda çalıştıkları sürece biz kaynakları peşin olarak ödüyoruz. Bazı müteahhitlerimiz kaynaklar da hazır olduğu için süresinden önce bitireceklerini ifade ettiler" dedi.

"5 BİN 964 VATANDAŞIMIZA ULAŞILDI"

Vali   Yılmaz Evde Sağlık Hizmetleri Uygulaması kapsamında 5 bin 964 vatandaşa ulaşıldığını kaydetti. Sayın Yılmaz, "Biz normalin dışında hastaneye nasıl ulaşacağız diye düşünüyorduk eskiden. Şimdi hastanelere servis koyduk, bundan da rahatsız olanlar var, bizleri eleştiriyorlar. Bırakın vatandaşımızı hastanelere servislerle götürelim. Eskiden at sırtında götürüyorduk. Şuanda ambulanslarla, hasta nakil araçlarıyla götürüyoruz. Bunun dışında evde sağlık hizmetleri uygulamaya başladık. İlimizde Şubat 2011 tarihinde başlanan Evde Sağlık Hizmetleri Uygulaması kapsamında 2014 yılı sonuna kadar 16 araç, 10 ekip, 88 personelle bu hizmete başladığımızdan bu yana 5 bin 964 vatandaşımıza ulaşıldı. 2015 yılı itibariyle aktif hasta sayımız bin 676, yani bin 676 kişinin tedavisini, ilaç takibini arkadaşlarımız gidip evinde yapıyor" ifadelerini kullandı.

"1 MİLYON 151 BİN 605 YAZILI REÇETENİN DAĞITIMI YAPILDI"

Türkiye’ de ilk defa Mobil Eczacılık uygulamasının Kütahya'da uygulandığına dikkat çeken ve hizmetler hakkında açıklamalarda bulunan Vali Yılmaz,"2011-2015 yılları arasında 1 milyon 151 bin 605 yazılı reçetenin köyüne varıncaya dek evine dağıtımı yapıldı. Yine mobil eczacılıkla beraber aile hekimliğimiz tarafından 123 bin 329 nüfusa  yerinde sağlık hizmeti verildi. Bunları düşündüğünüz zaman mevcut hizmet binalarımıza bile artık ihtiyaç kalmadığını bile düşünebilirsiniz. Oralarda standartlar yükseltilip, hizmet verilmeye çalışılıyor" dedi.  Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'ya da hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Sayın Yılmaz, "İlimizdeki tüm cihazlar dahil olmak üzere Sayın milletvekillerimize özellikle en fazla katkısı olan Vural Kavuncu'ya teşekkür ediyorum. Bütün sağlıkla ilgili sorunlarımızı, istek ve taleplerimizi Milletvekilimiz Vural Kavuncu'ya ilettik. Hiçbir zaman geri kalmadı, Sağlık Bakanlığında Kütahya'nın tüm sağlık sorunlarını çözmek için gece gündüz çalıştı. İlimize yapılan yatırımların hepsinde emeği ve alın teri var" diye konuştu.

"VAK'AYA ULAŞMA ORANI YÜZDE 89'A YÜKSELDİ"

Konuşmasına Sağlık Bakanlığına teşekkür ederek devam eden  Yılmaz, acil sağlık hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Devlet nerede diye soranlara rakamlarla yanıt veren Vali Şerif Yılmaz, "Acil sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere düne kadar ambulansımız yoktu. Bugün Kütahya'nın tamamında 65 adet ambulansımız var bunlardan 2 tanesi Emet ilçesinde. Biri 2011, diğeri 2014 model. Ambulanslarımızın 30 tanesi 5 yaşın altında. Düne kadar çalışmayan, yolda kalan ambulanslarımızın tamamını kısa süre içerisinde yenilemiş olduk. Sağlık Bakanlığımız tarafından 2014-2015 yılında 15 adet ambulans ilimize tahsis edildi, Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bunları da biz ilçelerimize dağıtmak suretiyle acil sağlık hizmetlerinde sür'ati artırdık. Acil sağlık hizmetlerinde hem personel, hem araçla beraber 2002 yılında 10 dakikada vak'aya ulaşım oranı yüzde 67. 2014 yılında yüzde 85, 2015 yılı ilk 9 ayında yüzde 89 oldu. İlk 10 dakikada vak'aya ulaşma oranlarımızın ne kadar hızla yetiştiğini, ilerlediğini görmeniz için bu rakamları sizlerle paylaşıyorum. Çünkü insanlarımızın en zorda olduğu dönem, hekimlerimizin de bize söylediği en erken ulaşılması, müdahale edilmesi gereken dönem vak'a olduktan sonra geçen süre. Hepimiz yaşar ve 'Devlet nerede?' deriz. İşte Devlet burada. Devletin vatandaşına vak'a olduğu zaman ulaşma oranı yüzde 67'den  yüzde 97'lere ulaştı. Yaptığımız araç takviyesi, kurduğumuz istasyonlarla beraber bunları daha da hızlandıracağız" dedi.

"SAĞLIK YATIRIMIMIZ ORTALAMA 240 MİLYON TL OLACAK"

Kütahya'da görev yapan sağlık personelinin 2002 yılından bu yana büyük artış gösterdiğini belirten   Yılmaz  devam eden yatırımlar tamamlandığında toplam sağlık yatırımının ortalama 240 Milyon TL olacağını açıkladı. Vali    Şerif Yılmaz, "2002 yılında ilimizde kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 161 uzman hekim, 263 pratisyen hekim, 901 ebe -hemşire bulunmaktayken, 2015 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 404 uzman hekim, 306 pratisyen hekim ve bin 674 ebe hemşire görev yapmaya başladı. Personel artışıyla beraber 2002 yılında 1 uzman hekime 3 bin 496 kişi düşerken 2015 yılında bu rakam bin 415'e, pratisyen hekime 2 bin 140 kişi düşerken 2015 yılında bin 868, ebe hemşireye 624 kişi düşerken bugün 341. Sağlıkta kalitenin sadece binayla değil, personelle beraber arttığını net rakamlarla ortaya koyması demektir. Kısa sürede yapılan yatırımlarda 195.092.128 TL Devletin parasını harcadık. Son yaptığımız yatırımları da tamamladığımızda Kütahya'da sağlık altyapısıyla ilgili yatırımlarımızın büyük bir kısmı tamamlanmış olacak. Bundan sonra herhalde kısa vadede yeni bir yatırım ihtiyacımız kalmayacak. Devam eden yatırımlarımız tamamlandığında toplam sağlık yatırımımız ortalama 240 Milyon TL olacak" diye konuştu.                

Emet Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi Vali  Şerif Yılmaz ve diğer protokol üyelerinin kurdele kesmesiyle hizmete girdi. Vali  daha sonra beraberinde protokol üyeleri ile Emet Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi hizmet binasını gezerek Kütahya İl Sağlık Müdürü Erkan Gaygısız'dan bilgiler aldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.