İzinsiz ve İllegal Kermesler Hakkında Yasal İşlemler Yapıldı

İzinsiz ve İllegal Kermesler Hakkında Yasal İşlemler Yapıldı

Gündem Yayın: 27 Şubat 2016 - Cumartesi - Güncelleme: 27.02.2016 10:37:23
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
3951 okunma
Google News

BASIN AÇIKLAMASI

Valiliğimize Yıldırım Beyazıt Eğitime Hizmet  Derneği, Lala Hüseyin Paşa Mahallesi Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği, İkizhüyük Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği, Kütahya  Bahçelievler Mahallesi Eğitim Öğretim ve Kültüre Hizmet Derneği, Kütahya Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği tarafından 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu ve bu Kanuna dayalı olarak çıkarılan Yardım Toplama Esas ve Usulleri hakkında Yönetmelik doğrultusunda kermes yapılması için müracaatta bulunulmuştur. Ancak Valiliğimizce gerekli izinler verilmeden faaliyette bulundukları bilgisi üzerine; izinsiz ve illegal olarak yapılan kermes faaliyetine ilgili  kuruluşlar marifetiyle gerekli yasal işlem yapılmıştır.

Valiliğimizce yapılan bu işlemlerde herhangi bir kişi kurum ve kuruluşla ilgili farklı bir uygulama amacı güdülmemiş, yapılan işlemlerde yasala uygunluk ilkesine göre hareket edilmiştir.

Yapılan işlemler 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 6. Maddesi ‘’ Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal men edilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır.’   

   Ayrıca 26.05.2005, 09.05.2008  tarihli İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin görüşünde :’’ Kermes faaliyetinin, genel olarak okul aile birlikleri   ve benzeri dernekler tarafından tüzüklerinde yazan amaçlarını gerçekleştirebilmek için, üyelerin ürettikleri çeşitli ürünleri sergileyip satma biçiminde yapılan bir sosyal etkinlik olduğu, bu nedenle 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun ‘’ yardım toplama şekilleri’’ başlıklı 5. Maddesinde sayılan ‘’sergiler’’ yoluyla yardım toplama biçimi olarak değerlendirilmesi gerektiği ‘’ denildiğinden, 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavarliğinin  görüşleri doğrultusunda yasal olmayan faaliyetlerinden dolayı ilgili derneklere kanuni işlem yapılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.