Kadınlardan yöresel kıyafetli bez bebek çalışması

Kültür Yayın: 16 Mart 2022 - Çarşamba - Güncelleme: 16.03.2022 10:03:25
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
2671 okunma
Google News

 Kadınlardan yöresel kıyafetli bez bebek çalışması

 

Tuna İŞLEYEN -  GÖRÜNTÜLÜ

               Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Çaltılı Köyü kadınları yöresel kıyafetli bez bebek üretimine geçti.

               Kadınlar yörelerinin tarihi kıyafetlerini, diktikleri bez bebeklere uyguladılar. Günümüzde kullanımı azalan zengin kıyafet kültürlerini, gelecek nesillere yaptıkları bez bebeklerle taşıyorlar.

Çaltılı Köyü muhtarı Mustafa Koçyiğit, Çaltılı Köyü Güzelleştirme ve Eğitime Katkı Derneği  Başkanı Hüseyin Karaman, Dernek üyeleri Din Görevlisi Osman Arslan, Öğretmen Talip Cengiz'in ilgi ve destekleri ile emekli öğretmen ve Kültür Bakanlığı "Somut Olmayan Miras Taşıyıcı Sanatçısı" Zekiye Eröz'ün bilgi, beceri, emek ve fedakarlığı  ile kadınlar bu çalışmayı yapmaya başladılar. Üç ay önce başlayan bu çalışma, çok güzel bir noktaya gelmiştir. Yöresel kıyafetlerinin değeri ortaya konmuştur. Folklorik değerimiz açısından da önemlidir. Kadınların desteklenmesi ve geri dönüşüm amacı da güden bu çalışmalar sonunda  üretime geçip şahsi gelirin yanında aile bütçelerine katkı da sağlıyorlar.

 

 

Zekiye Eröz, " Üretici kadınlar birliği başkanıyım. El emeklerine merakım olduğu için dikiş nakış ile uğraşıyorum. Son üç yıldan bu yana bez bebek yapımı ile ilgilenmeye başladım. Çeşitli bez bebekler dikerek kolleksiyon oluşturdum. Amacım da bunların yapımını bayanlara öğretmekti. Bunun için de Çaltılı köyünü tercih ettim. Çalıtılı köyüne giderek oradaki kadınlara bu bebekleri dikmeyi öğrettim. Kıyafet kültürü ve bilgileri, becerileri vardı. Onlar bu bez bebek kıyafetlerini dikerek giydirmeye başladılar. Sandıklarda da zaten eskiden bu yana kıyafetleri bol idi ve bu kültürü de bildikleri için işimiz daha kolay oldu. Çok güzel üretimler yaptılar ve daha da üretiyorlar. İnşallah hedef kitleyi bulur ve değerlenir. Bez bebeklerin yapımı zahmetli iş ve oldukça zaman alıyor. Bir bez bebeğin yapımı bir hafta sürer.Zahmetli ancak kalıcı birşey ve çocuklarımıza bu kültürü taşımak adına bana göre çok değerli. Çaltılı Köyünü tercih etmemdeki bir diğer sebep ise Tavşanlı Kaymakamlığı girişinde bir Çaltılı Köyü müzesi var ve burada köye ait kıyafetler yer almasıdır. Oradan esinlenerek başladım köy kıyafetleri yapımına."

Çaltılı Derneği Başkanı Hüseyin Karaman ise dernek olarak birçok faaliyetlerde bulunduklarını ifade ederken şunları söyledi, “ Köyden kadınlarımızın yapmış olduğu el emeği göz nuru yöresel kıyafetli bez bebekler oldukça ilgi görüyor. Köy konağımızı bu tür bez bebek yapımı için köydeki kadınlarımıza tahsis ettik.” dedi .

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.